Sposób przygotowania:
- Cielęcinę kroimy na plastry w poprzek włókien.
- Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem
- Rozbijamy delikatnie tłuczkiem lub rozwałkowujemy.
- Opruszamy solą i pieprzem z każdej strony.
- Skrapiamy lekko białym winem i odstawiamy na około 30 min.
- Mięso obtaczamy w mące
- Na lekko rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła smażymy eskalopki przez 3-4 minuty z każdej strony.
- Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
- Na patelnie wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.
- Gdy wino zacznie wrzeć energicznie zeskrobujemy z dna powstałą warstwę.
- Wino gotujemy przez 1 minutę, aby sos zgęstniał i uzyskał konsystencje syropu.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Do przygotowanego sosu dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się roztopi.
- Eskalopki polewamy gorącym sosem.
- Na lekko rozgrzane na patelni masło wrzucamy umyty i osuszony szpinak.
- Podsmażamy cały czas mieszając.
- Gdy szpinak zmięknie doprawiamy solą i pieprzem.
- Odparowujemy sok ze szpinaku.
- Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
- Mieszamy, aż smaki się połączą.
- Dodajemy śmietanę i pół łyżeczki cukru.
- Mieszamy, aż zgęstnieje.
- Gotujemy osoloną i osłodzoną wodę.
- Do wrzątku wrzucamy pokrojone w słupki marchewki.
- Gotujemy chwilę, aby marchewki były al`dente.
- Odcedzamy.
- Na patelni rozgrzewamy masło.
- Dodajemy starty imbir
- Wrzucamy na patelnię odcedzone marchewki i wlewamy 1-2 łyżeczki miodu.
- Mieszamy, aż marchewki nabiorą złocistego koloru.
- Podlewamy odrobiną octu winnego i czekamy, aż wyparuje.
podziel się: