Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa Anny Bejtlich (Zielona Góra)

Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa
Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę kroimy na plastry w poprzek włókien.
    • Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem
      • Rozbijamy delikatnie tłuczkiem lub rozwałkowujemy.
        • Opruszamy solą i pieprzem z każdej strony.
          • Skrapiamy lekko białym winem i odstawiamy na około 30 min.
            • Mięso obtaczamy w mące
              • Na lekko rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła smażymy eskalopki przez 3-4 minuty z każdej strony.
                • Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
                  • Na patelnie wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.
                    • Gdy wino zacznie wrzeć energicznie zeskrobujemy z dna powstałą warstwę.
                      • Wino gotujemy przez 1 minutę, aby sos zgęstniał i uzyskał konsystencje syropu.
                        • Doprawiamy solą i pieprzem.
                          • Do przygotowanego sosu dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się roztopi.
                            • Eskalopki polewamy gorącym sosem.
                              • Na lekko rozgrzane na patelni masło wrzucamy umyty i osuszony szpinak.
                                • Podsmażamy cały czas mieszając.
                                  • Gdy szpinak zmięknie doprawiamy solą i pieprzem.
                                    • Odparowujemy sok ze szpinaku.
                                      • Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
                                        • Mieszamy, aż smaki się połączą.
                                          • Dodajemy śmietanę i pół łyżeczki cukru.
                                            • Mieszamy, aż zgęstnieje.
                                              • Gotujemy osoloną i osłodzoną wodę.
                                                • Do wrzątku wrzucamy pokrojone w słupki marchewki.
                                                  • Gotujemy chwilę, aby marchewki były al`dente.
                                                    • Odcedzamy.
                                                      • Na patelni rozgrzewamy masło.
                                                        • Dodajemy starty imbir
                                                          • Wrzucamy na patelnię odcedzone marchewki i wlewamy 1-2 łyżeczki miodu.
                                                            • Mieszamy, aż marchewki nabiorą złocistego koloru.
                                                              • Podlewamy odrobiną octu winnego i czekamy, aż wyparuje.
                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości

                                                                "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!

                                                                "Autentyczni" obalają stereotypy. "W tym programie nie ma żadnej ściemy. Jest czysta prawda". Zobacz kulisy!