Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa Anny Bejtlich (Zielona Góra)

Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa
Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę kroimy na plastry w poprzek włókien.
    • Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem
      • Rozbijamy delikatnie tłuczkiem lub rozwałkowujemy.
        • Opruszamy solą i pieprzem z każdej strony.
          • Skrapiamy lekko białym winem i odstawiamy na około 30 min.
            • Mięso obtaczamy w mące
              • Na lekko rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła smażymy eskalopki przez 3-4 minuty z każdej strony.
                • Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
                  • Na patelnie wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.
                    • Gdy wino zacznie wrzeć energicznie zeskrobujemy z dna powstałą warstwę.
                      • Wino gotujemy przez 1 minutę, aby sos zgęstniał i uzyskał konsystencje syropu.
                        • Doprawiamy solą i pieprzem.
                          • Do przygotowanego sosu dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się roztopi.
                            • Eskalopki polewamy gorącym sosem.
                              • Na lekko rozgrzane na patelni masło wrzucamy umyty i osuszony szpinak.
                                • Podsmażamy cały czas mieszając.
                                  • Gdy szpinak zmięknie doprawiamy solą i pieprzem.
                                    • Odparowujemy sok ze szpinaku.
                                      • Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
                                        • Mieszamy, aż smaki się połączą.
                                          • Dodajemy śmietanę i pół łyżeczki cukru.
                                            • Mieszamy, aż zgęstnieje.
                                              • Gotujemy osoloną i osłodzoną wodę.
                                                • Do wrzątku wrzucamy pokrojone w słupki marchewki.
                                                  • Gotujemy chwilę, aby marchewki były al`dente.
                                                    • Odcedzamy.
                                                      • Na patelni rozgrzewamy masło.
                                                        • Dodajemy starty imbir
                                                          • Wrzucamy na patelnię odcedzone marchewki i wlewamy 1-2 łyżeczki miodu.
                                                            • Mieszamy, aż marchewki nabiorą złocistego koloru.
                                                              • Podlewamy odrobiną octu winnego i czekamy, aż wyparuje.
                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości