Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa Anny Bejtlich (Zielona Góra)

Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa
Ni byk ni krowa a w zieleni się schowa

Sposób przygotowania:

  • Cielęcinę kroimy na plastry w poprzek włókien.
  • Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem
  • Rozbijamy delikatnie tłuczkiem lub rozwałkowujemy.
  • Opruszamy solą i pieprzem z każdej strony.
  • Skrapiamy lekko białym winem i odstawiamy na około 30 min.
  • Mięso obtaczamy w mące
  • Na lekko rozgrzanej oliwie z dodatkiem masła smażymy eskalopki przez 3-4 minuty z każdej strony.
  • Usmażone mięso zdejmujemy z patelni.
  • Na patelnie wlewamy wino i doprowadzamy do wrzenia.
  • Gdy wino zacznie wrzeć energicznie zeskrobujemy z dna powstałą warstwę.
  • Wino gotujemy przez 1 minutę, aby sos zgęstniał i uzyskał konsystencje syropu.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Do przygotowanego sosu dodajemy łyżkę masła i mieszamy, aż się roztopi.
  • Eskalopki polewamy gorącym sosem.
  • Na lekko rozgrzane na patelni masło wrzucamy umyty i osuszony szpinak.
  • Podsmażamy cały czas mieszając.
  • Gdy szpinak zmięknie doprawiamy solą i pieprzem.
  • Odparowujemy sok ze szpinaku.
  • Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek.
  • Mieszamy, aż smaki się połączą.
  • Dodajemy śmietanę i pół łyżeczki cukru.
  • Mieszamy, aż zgęstnieje.
  • Gotujemy osoloną i osłodzoną wodę.
  • Do wrzątku wrzucamy pokrojone w słupki marchewki.
  • Gotujemy chwilę, aby marchewki były al`dente.
  • Odcedzamy.
  • Na patelni rozgrzewamy masło.
  • Dodajemy starty imbir
  • Wrzucamy na patelnię odcedzone marchewki i wlewamy 1-2 łyżeczki miodu.
  • Mieszamy, aż marchewki nabiorą złocistego koloru.
  • Podlewamy odrobiną octu winnego i czekamy, aż wyparuje.
podziel się:

Pozostałe wiadomości