Jakie rady ma Magda Gessler dla młodych kucharzy? "Tu nie ma przeproś"

Magda Gessler
11MCHF_MAGDA_SETKA4
Już wkrótce rozpoczną się poszukiwania nowego, najlepszego kucharza-amatora w Polsce! W 13. sezonie pogramu pretendentów do tytułu MasterChefa oceniać będą Magda Gessler, Michel Moran oraz debiutujący w tej roli szef Przemysław Klima!
Rady Magdy Gessler dla kucharzy-amatorów

Magda Gessler już po raz kolejny pojawi się w roli jurorki w programie "MasterChef". Będzie oceniać, wspierać i kibicować uczestnikom, którzy zawalczą o miano MasterChefa. Jakie wskazówki dla młodych kucharzy ma restauratorka?

Żeby wyjechali za granicę i nauczyli się gotować.
- odpowiedziała Magda Gessler

Magda Gessler w wielu wywiadach podkreśłała, że gotowanie to nie tylko ogromna pasja i miłość do jedzenia, ale umiejętności, które można nabyć wyłącznie poprzez praktykę.

Trzeba nauczyć się podstaw. Myć naczyń, potem przechodzić do innych zadań, ale w bardzo ostrym rygorze dyscyplinarnym, ponieważ kuchnia to jest: dyscyplina, talent i bezgraniczna praca. Jest pasja i miłość, jeśli nie ma tego, nie ma absolutnego poświęcenia dla tego zawodu, to ten zawód nie istnieje. Tu nie ma przeproś.
- dodała Magda Gessler.

W nowym sezonie programu czekają nas wyjątkowe przepisy oraz nowe i zaskakujące konkurencje. Poznamy pełnych pasji i zaangażowania uczestników, kórych jury wybrało sposród setek kandydatów. Oglądajcie nowy sezon "MasterChefa" już jesienią w TVN i MAX.

240415_kuchenne_rewolucje_gessler_3_cechy_www
Sekrety kulinarnego sukcesu: Magda Gessler odsłania kluczowe cechy restauratora i kucharza
MasterChef
MasterChef

Kogo zobaczymy w jury?

Magda Gessler
Magda Gessler

Magda Gessler

Magda Gessler była znaną osobą w Polsce zanim jeszcze pojawiła się w telewizji. Jest właścicielką restauracyjnego imperium, otworzyła ponad 20 restauracji i kawiarni. Co roku odwiedza je ponad milion gości. Jej flagową restauracją jest restauracja „U Fukiera”, mieszcząca się na starym mieście w Warszawie, która posiada rekomendacje przewodnika Michelin. Podawane są w niej dania kuchni staropolskiej przygotowane według autorskich receptur z najlepszych produktów regionalnych. Jej potrawami „U Fukiera” zachwycały się takie sławy jak Sharon Stone, Naomi Cambell, Nicolas Sarkozy z żoną Carlą Bruni czy Bill Clinton.

W swoich restauracjach nie tylko wymyśla nowe potrawy, ale zwraca uwagę na najdrobniejszy szczegóły. Pilnuje, by w jej lokalach był wysoki standard zarówno jedzenia, obsługi, a także wystroju, który często sama projektuje. Ukończyła Akademię Sztuk pięknych w Madrycie. Wydała bestseller’owe książki „Kuchnia – moja pasja” oraz „Kocham gotować. Przepis na życie”. W 2011 otrzymała statuetkę Wiktora w kategorii „Największe odkrycie telewizyjne”. Rok później została nagrodzona w plebiscycie Telekamery w kategorii „Osobowość telewizyjna”.

Michel Moran 
Michel Moran 

Michel Moran

Michel Moran to juror polskich edycji kulinarnego show „MasterChef”, „MasterChef Junior” i "MasterChef Nastolatki". Charyzmatyczny, dowcipny i bardzo utalentowany szef kuchni z Francji szybko podbił serca telewidzów, uczestników programu i pozostałych jurorów.

Już od 14 roku życia zgłębiał meandry sztuki kulinarnej. Uczył się w paryskiej szkole hotelarstwa „Jean Doruant”, a praktyki zawodowe odbywał w pięciogwiazdkowym hotelu Royle Monceau mieszczącym się w Paryżu oraz w restauracji odznaczonej dwiema gwiazdkami Michelin – Le Jardin, gdzie szefami kuchni były takie osobistości Gabriel Biscaye czy Bernard Loiseau.

Kolejne doświadczenie zawodowe Michel Moran zdobywał w restauracjach zlokalizowanych w różnych zakątkach Europy m.in. w Genewie, Szwajcarii, Niemczech oraz Luksemburgu, gdzie poznał swoją żonę i przyjechał za nią do Polski.

Od 2004 roku posiada własną restaurację w Warszawie, która nieprzerwanie od 2005 roku jest miejscem rekomendowanym przez przewodnik Michelin.

Michel Moran znany jest również z programu „Doradca smaku”, gdzie wielbiciele dobrej kuchni mogli obejrzeć pracę sławnego kucharza i zaczerpnąć inspiracji dla swoich kuchennych wyczynów.

Oprócz tego występował również w programie „Kolekcja smaków”, w którego czasie zapraszał na kolację różne osobistości ze świata sportu, filmu czy telewizji. Czy gościom Michela posmakują przygotowane przez niego potrawy i czym porozmawiają przy wspólnym stole? Tego właśnie dowiadujemy się, oglądając program.

Przemysław Klima
Przemysław Klima

Przemysław Klima

Pasję do gotowania odkrył bardzo wcześnie zainspirowany gotowaniem mamy, która przygotowywała posiłki dla niego i jego brata. Chwilę później rozpoczął naukę w szkole gastronomicznej i zdobywał pierwsze doświadczenia w krakowskich restauracjach hotelowych, co doprowadziło go do dołączenia do ekipy Ancory, jednej z pierwszych restauracji w Krakowie zajmującej się nowoczesnym fine diningiem. Następnym krokiem była Warszawa i restauracje Amaro i Senses, które zdobyły pierwsze gwiazdki Michelin dla Polski, a potem staże w najlepszych restauracjach świata jak Noma, czy Kadeau. 

W 2019 roku wrócił do Krakowa by objąć stery w Bottiglieria1881. Pierwszą gwiazdkę zdobył w rok od otwarcia, a drugą w 2023. W kuchni Przemka króluje Małopolska i jej sezonowe bogactwa – od ziół i owoców wyhodowanych przez lokalnych farmerów, do grzybów i dziczyzny, z których powstaje wielodaniowe menu degustacyjne.

podziel się:

Pozostałe wiadomości