Trwają poszukiwania nowego Masterchefa!
Poszukiwania najlepszego kucharza amatora w Polsce wystartowały na Placu Szczepańskim w Krakowie.
W rywalizacji o wejście do finałowej czternastki zmierzyło się 28 uczestników wyłonionych podczas castingów online. Pierwsze kroki w gotowaniu pod okiem jurorów stawiali w towarzystwie Basi Ritz - zwyciężczyni pierwszej edycji programu. To właśnie wybrane przez nią składniki - przegrzebki i tatar wołowy - przygotowywali podczas pierwszej konkurencji. Następnie na kucharzy czekały kulinarne pojedynki w kuchni MasterChefa. Zmagania odbywały się będą w trójkach, a z każdej trójki jedna osoba przeszła dalej, jedna odpadła, a jedna trafiła do dogrywki, gdzie mogły dalej starać się o dostanie do najlepszej czternastki. Wsparciem dla zawodników był Przemysław Klima, szef kuchni z gwiazdką Michelin w Krakowie.
W jubileuszowej edycji MasterChefa z pewnością nie zabraknie emocji i gotowania na najwyższym poziomie trudności.
Masterchef: Makaron
Masterchef: Zagęszczanie jogurtem
Masterchef: Kompilacja fragmentów z 1. odcinka!
Jako pierwsza do czternastki dostała się Zuzanna Lisowska, która dostała złoty fartuch! To właśnie jej tatar oraz przegrzebki podbiły serca jurorów już w pierwszej konkurencji.
Uczestnicy w dzisiejszym odcinku przygotowali takie dania jak stek z kalafiora, risotto z kremem kalafiorowym, mule w mleku kokosowym, zupa krem z białych szparagów i wiele więcej!
Zapraszamy do samodzielnego sporządzenia dań z odcinka. Wszystkie przepisy znajdują się tutaj:
Od samego początku kucharze prezentują bardzo wysoki poziom umiejętności. Z pewnością jeszcze nie raz nas zaskoczą!
1. odcinek 10. sezonu