Składniki:
gruszka (najlepiej odmiana Konferencja) 100 g czekolady 70% biała czekolada
Beza:
3 białka 1 szklanka cukru skórka z limonki
Syrop do gruszki:
500 ml wody ½ kubka cukru kardamon, laska wanilii, anyż i laska cynamonu
Przygotowanie:
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem do póki nie będzie płynna, do rozgrzanej wody w osobnym garnku dodajemy kardamon, laskę wanilii, cynamonu i anyż. Gdy gruszka będzie prawie miękka w głębokim talerzu robimy kółko z czekolady, obtaczamy gruszkę w czekoladzie i kładziemy na talerz. W misce kręcimy białka na prawie sztywną piane i dodajemy cukier oraz startą skórkę z limonki. Bezy pieczemy w piekarniku rozgrzany do 145 stopni Celsjusz dopóki się nie zarumienią. Dajemy je na talerz i GOTOWE!
podziel się: