Ugotowani w parach: Pięć imponujących przepisów na dania rybne

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz duszony w winnym sosie
Joanna i Kamil: SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz  duszony w winnym sosie
Joanna i Kamil: SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz duszony w winnym sosie

Składniki:

  • 6 filetów z sandacza
  • 200 g masła
  • 500 g pieczarek
  • 600 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki mąki
  • 200 ml śmietany 30%
  • 120 g parmezanu
  • płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:

Sandacza wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy trzy-cztery łyżki masła i zalewam białym winem. Delikatnie zagotowujemy. W tym czasie podsmażamy pieczarki na maśle – można zrobić to dzień wcześniej. Rybę wyjmujemy, układamy w małych naczyniach żaroodpornych (1 filet – jedna porcja). Przygotowujemy sos: w garnuszku roztapiamy masło, podsypujemy mąką, rozprowadzamy rosołem z warzyw i dodajemy „smak” w którym dusił się sandacz. Wlewamy pół szklanki wina i pół szklanki słodkiej śmietanki. Wszystko zagotowujemy. Na koniec dodajemy pieczarki. Rybę w naczyniach polewamy gęstym sosem, wszystko posypujemy parmezanem, skrapiamy rozpuszczonym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Rybę przed podaniem zapiekamy 25 min.   Możemy podać ją np. z bagietką oraz surówką z marchewki.

230404_ugotowani_w_parach_odc6_www_3
Ugotowani w parach: Sandacz po magnacku podzielił gości
ODROBINA PIKANTERII, czyli pikantna zupa rybna
Halina i Jarek: ODROBINAPIKANTERII, czyli pikantna zupa rybna
Halina i Jarek: ODROBINAPIKANTERII, czyli pikantna zupa rybna

Składniki:

  • 1 kg łososia atlantyckiego
  • 0,5 kg selera naciowego
  • 1 kg papryki (trzy kolory)
  • świeża kolendra
  • 2 papryczki chili
  • 250 ml śmietany 30%
  • 100 g masła 82%
  • 2 marchewki
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kolendra w ziarnach, curry, papryka słodka, papryka ostra

Przygotowanie:

Warzywa kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Następnie grillujemy łososia na suchej patelni. Warzywa i łososia wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 30 minut. Na koniec zaprawiamy śmietaną.

RYBA PO SĄSIEDZKU, czyli tradycyjna ukraińska sałatka śledziowa, warstwowa tzw. śledź pod szubą, śledź pod pierzynką z chlebem pszennym własnej roboty
RYBA PO SĄSIEDZKU, czyli tradycyjna ukraińska sałatka śledziowa, warstwowa tzw. śledź pod szubą, śledź pod pierzynką z chlebem pszennym własnej roboty
RYBA PO SĄSIEDZKU, czyli tradycyjna ukraińska sałatka śledziowa, warstwowa tzw. śledź pod szubą, śledź pod pierzynką z chlebem pszennym własnej roboty
Składniki na salatkę:
  • 25 dkg filetów ze śledzia w oleju, naturalnych, bez dodatków
  • 2 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 jabłka
  • 1 cebula
  • 10 jajek
  • 3 buraki
  • 5 ogórków kiszonych
  • pęczek szczypiorku
  • majonez (najlepiej dwa różne rodzaje, jeden bardziej wyrazisty w smaku a drugi bardziej delikatny)
  • pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone)
Przygotowanie:

Buraki, marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Buraki i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i na tarce o drobnych oczkach osobno ścieramy żółtka i osobno białka. Śledzia moczymy wcześniej minimum przez pół godziny w wodzie. Osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i ogórka kiszonego razem ze skórką kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zmięknie i odcedzamy. Drobno siekamy szczypiorek do dekoracji.

Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności: śledź, ziemniaki, sól i pieprz, jeden rodzaj majonezu, marchewka, cebula, ogórek, jabłko, burak, sól i pieprz, białko, drugi rodzaj majonezu, żółtko, szczypiorek. Na samym końcu kładziemy kawałek jajka i śledzia do przybrania.

Składniki na chlebek:
  • ½ kg mąki pszennej (najlepiej typ 00-450 g)
  • ½ litra ciepłej wody (najlepiej o temp. ok. 40 stopni Celsjusza)
  • 30 gramów świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ½ łyżki soli
  • 2 łyżki oliwy
  • ziarna (np. słonecznik, siemię lniane, dynia)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z ziarnami. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami i przyprawami do mąki i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia chleba smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do tak przygotowanej foremki. Na wierzchu posypujemy ziarnami. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy z funkcją góra/dół w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1 h i 15 minut.

Po tym czasie wyjmujemy z formy, najlepiej na tackę piekarniczą, aby chlebek ostygł.

SIEKANE TRIO, czyli trzy odsłony tatara
Marzena i Konrad: SIEKANE TRIO, czyli trzy odsłony tatara
Marzena i Konrad: SIEKANE TRIO, czyli trzy odsłony tatara

Składniki na tatar wołowy:

  • ok. 500 g wołowiny
  • 5-6 sztuk marynowanych grzybków
  • 3 sztuki anchois
  • 3 kapary
  • czerwona cebula
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • sól
  • pieprz

Składniki na tatar rybny:

  • ok. 500 g wędzonego łososia
  • kolendra
  • ok. 3 łyżki oliwy
  • 3 sztuki anchois
  • 3 kapary
  • czerwona cebula
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól
  • pieprz

Składniki na tatar wegetariański:

  • 1 pieczony bakłażan
  • 1 pieczona cukinia
  • ok. 6-7 suszonych pomidorów
  • 1 szalotka
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • szczypta tymianku
  • sól
  • pieprz
  • koperek do posypania

Przygotowanie:

Wszystkie składniki siekamy (nie mielimy maszynką!), doprawiamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Tatara możemy podać w ringach kuchennych.

230508_UwP_odc_12_tc09_www
Ugotowani w parach: Przy stole dwie ciężarne, a na stole... tatar. "Ciekła mi ślinka"
KOŁORYBKA, czyli ringi z ciasta francuskiego z serem chrzanowym i pstrągiem wędzonym
Magda i Igor: KOŁORYBKA, czyli ringi z ciasta francuskiego z serem chrzanowym i pstrągiem wędzonym
Magda i Igor: KOŁORYBKA, czyli ringi z ciasta francuskiego z serem chrzanowym i pstrągiem wędzonym

Składniki:

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 2 opakowania po 100 g pstrąga wędzonego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki czarnego sezamu
  • 1 łyżka chrzanu
  • 135 g serka kremowego
  • sól
  • pieprz
  • 75 g czarnego kawioru

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na paski. Owijamy wokół metalowych ringów wcześniej smarując ranty olejem, ciasto smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnym sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15 minut. Wyjmujemy, czekamy aż wystygnie ciasto, wyjmujemy metalowe ringi. Do miski wrzucamy łyżkę chrzanu tartego, dodajemy serek kremowy, sól i pieprz. Pstrąga wędzonego kroimy na małe kawałeczki. Układamy naszą przystawkę na talerzu. Na spód łyżeczka serka, następnie pionowo ring z ciasta francuskiego, do środka układamy warstwy pstrąga wędzonego, na wierzch warstwa naszego serka chrzanowego. Na górę rozprowadzamy łyżkę kawioru. Przyprawiamy zieleniną. 

Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza

Krystian i Kamil: Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza
Krystian i Kamil: Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza

Składniki:

  •  500 g filetu z dorsza lub – w opcji wege – serca palm z zalewy  młode mango  kubek soku z wyciśniętych limonek  posiekana czerwona cebulka  szczypta cukru  łyżka octu ryżowego  posiekana papryczka chilli  świeże zioła  oliwa  domowy majonez ziołowy  sól i pieprz do smaku  czarny sezam do posypania  po podania: podpieczone, cienkie krążki pysznego chleba

  Przygotowanie:

Rybę kroimy na drobne kawałki, zalewamy sokiem z limonki i marynujemy przez około 20-30 minut.Drobno posiekaną cebulkę mieszamy razem z chilli, octem, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Odstawiamy na podobny czas do lodówki. W tam czasie siekamy ulubione zioła. Około 1-2 łyżki majonezu łączymy z łyżką ziół, solą, pieprzem, kilkoma kroplami limonki i blendujemy wszystko na gładką masę. Dorsza odsączamy z soku, mieszamy z naszymi zamarynowanymi składnikami, ziołami i odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z pokrojonym w kostkę mango.

Podajemy wyłożone na podpieczonym chlebie w towarzystwie kilku kropel majonezu i posypane czarnym sezamem.  

podziel się:

Pozostałe wiadomości