Ugotowani w parach: Pięć imponujących przepisów na dania rybne

Ugotowani w parach
Ugotowani w parach
SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz duszony w winnym sosie
Joanna i Kamil: SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz  duszony w winnym sosie
Joanna i Kamil: SANDACZ PO MAGNACKU, czyli sandacz duszony w winnym sosie

Składniki:

  • 6 filetów z sandacza
    • 200 g masła
      • 500 g pieczarek
        • 600 ml białego wytrawnego wina
          • 3 łyżki mąki
            • 200 ml śmietany 30%
              • 120 g parmezanu
                • płatki migdałów do posypania
                  Przygotowanie:

                  Sandacza wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy trzy-cztery łyżki masła i zalewam białym winem. Delikatnie zagotowujemy. W tym czasie podsmażamy pieczarki na maśle – można zrobić to dzień wcześniej. Rybę wyjmujemy, układamy w małych naczyniach żaroodpornych (1 filet – jedna porcja). Przygotowujemy sos: w garnuszku roztapiamy masło, podsypujemy mąką, rozprowadzamy rosołem z warzyw i dodajemy „smak” w którym dusił się sandacz. Wlewamy pół szklanki wina i pół szklanki słodkiej śmietanki. Wszystko zagotowujemy. Na koniec dodajemy pieczarki. Rybę w naczyniach polewamy gęstym sosem, wszystko posypujemy parmezanem, skrapiamy rozpuszczonym masłem i posypujemy płatkami migdałów. Rybę przed podaniem zapiekamy 25 min.   Możemy podać ją np. z bagietką oraz surówką z marchewki.

                  Ugotowani w parach: Sandacz po magnacku podzielił gości
                  ODROBINA PIKANTERII, czyli pikantna zupa rybna
                  Halina i Jarek: ODROBINAPIKANTERII, czyli pikantna zupa rybna
                  Halina i Jarek: ODROBINAPIKANTERII, czyli pikantna zupa rybna

                  Składniki:

                  • 1 kg łososia atlantyckiego
                    • 0,5 kg selera naciowego
                      • 1 kg papryki (trzy kolory)
                        • świeża kolendra
                          • 2 papryczki chili
                            • 250 ml śmietany 30%
                              • 100 g masła 82%
                                • 2 marchewki
                                  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, kolendra w ziarnach, curry, papryka słodka, papryka ostra

                                    Przygotowanie:

                                    Warzywa kroimy w drobną kostkę i dusimy na maśle. Następnie grillujemy łososia na suchej patelni. Warzywa i łososia wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i doprawiamy do smaku. Gotujemy około 30 minut. Na koniec zaprawiamy śmietaną.

                                    RYBA PO SĄSIEDZKU, czyli tradycyjna ukraińska sałatka śledziowa, warstwowa tzw. śledź pod szubą, śledź pod pierzynką z chlebem pszennym własnej roboty
                                    RYBA PO SĄSIEDZKU, czyli tradycyjna ukraińska sałatka śledziowa, warstwowa tzw. śledź pod szubą, śledź pod pierzynką z chlebem pszennym własnej roboty
                                    RYBA PO SĄSIEDZKU, czyli tradycyjna ukraińska sałatka śledziowa, warstwowa tzw. śledź pod szubą, śledź pod pierzynką z chlebem pszennym własnej roboty
                                    Składniki na salatkę:
                                    • 25 dkg filetów ze śledzia w oleju, naturalnych, bez dodatków
                                      • 2 ziemniaki
                                        • 3 marchewki
                                          • 2 jabłka
                                            • 1 cebula
                                              • 10 jajek
                                                • 3 buraki
                                                  • 5 ogórków kiszonych
                                                    • pęczek szczypiorku
                                                      • majonez (najlepiej dwa różne rodzaje, jeden bardziej wyrazisty w smaku a drugi bardziej delikatny)
                                                        • pieprz i sól (najlepiej świeżo zmielone)
                                                          Przygotowanie:

                                                          Buraki, marchewkę i ziemniaki gotujemy w łupinkach. Po ugotowaniu studzimy i obieramy ze skórki. Buraki i ziemniaki ścieramy na tarce o grubych oczkach. Marchewkę kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy ze skórki i również kroimy w drobną kostkę. Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i na tarce o drobnych oczkach osobno ścieramy żółtka i osobno białka. Śledzia moczymy wcześniej minimum przez pół godziny w wodzie. Osuszamy i kroimy w grubszą kostkę. Cebulę i ogórka kiszonego razem ze skórką kroimy w drobną kostkę. Pokrojoną cebulę zalewamy wrzątkiem, odczekujemy, aż zmięknie i odcedzamy. Drobno siekamy szczypiorek do dekoracji.

                                                          Tak przygotowane składniki układamy warstwowo w przezroczystym naczyniu w następującej kolejności: śledź, ziemniaki, sól i pieprz, jeden rodzaj majonezu, marchewka, cebula, ogórek, jabłko, burak, sól i pieprz, białko, drugi rodzaj majonezu, żółtko, szczypiorek. Na samym końcu kładziemy kawałek jajka i śledzia do przybrania.

                                                          Składniki na chlebek:
                                                          • ½ kg mąki pszennej (najlepiej typ 00-450 g)
                                                            • ½ litra ciepłej wody (najlepiej o temp. ok. 40 stopni Celsjusza)
                                                              • 30 gramów świeżych drożdży
                                                                • 2 łyżki cukru
                                                                  • ½ łyżki soli
                                                                    • 2 łyżki oliwy
                                                                      • ziarna (np. słonecznik, siemię lniane, dynia)

                                                                        Przygotowanie:

                                                                        Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z ziarnami. W letniej wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy cukier, sól i olej. Wlewamy wodę z drożdżami i przyprawami do mąki i mieszamy łyżką. Foremkę do pieczenia chleba smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do tak przygotowanej foremki. Na wierzchu posypujemy ziarnami. Wkładamy do nienagrzanego piekarnika i pieczemy z funkcją góra/dół w temp. 180 stopni Celsjusza przez 1 h i 15 minut.

                                                                        Po tym czasie wyjmujemy z formy, najlepiej na tackę piekarniczą, aby chlebek ostygł.

                                                                        SIEKANE TRIO, czyli trzy odsłony tatara
                                                                        Marzena i Konrad: SIEKANE TRIO, czyli trzy odsłony tatara
                                                                        Marzena i Konrad: SIEKANE TRIO, czyli trzy odsłony tatara

                                                                        Składniki na tatar wołowy:

                                                                        • ok. 500 g wołowiny
                                                                          • 5-6 sztuk marynowanych grzybków
                                                                            • 3 sztuki anchois
                                                                              • 3 kapary
                                                                                • czerwona cebula
                                                                                  • 1 łyżka sosu sojowego
                                                                                    • 1 łyżka musztardy francuskiej
                                                                                      • 2-3 łyżki oliwy
                                                                                        • 1 żółtko
                                                                                          • sól
                                                                                            • pieprz

                                                                                              Składniki na tatar rybny:

                                                                                              • ok. 500 g wędzonego łososia
                                                                                                • kolendra
                                                                                                  • ok. 3 łyżki oliwy
                                                                                                    • 3 sztuki anchois
                                                                                                      • 3 kapary
                                                                                                        • czerwona cebula
                                                                                                          • 1 łyżka sosu rybnego
                                                                                                            • 1 łyżka sosu sojowego
                                                                                                              • sól
                                                                                                                • pieprz

                                                                                                                  Składniki na tatar wegetariański:

                                                                                                                  • 1 pieczony bakłażan
                                                                                                                    • 1 pieczona cukinia
                                                                                                                      • ok. 6-7 suszonych pomidorów
                                                                                                                        • 1 szalotka
                                                                                                                          • 1 łyżeczka octu winnego
                                                                                                                            • 1 łyżeczka octu balsamicznego
                                                                                                                              • szczypta tymianku
                                                                                                                                • sól
                                                                                                                                  • pieprz
                                                                                                                                    • koperek do posypania

                                                                                                                                      Przygotowanie:

                                                                                                                                      Wszystkie składniki siekamy (nie mielimy maszynką!), doprawiamy i odstawiamy do przegryzienia się smaków. Tatara możemy podać w ringach kuchennych.

                                                                                                                                      Ugotowani w parach: Przy stole dwie ciężarne, a na stole... tatar. "Ciekła mi ślinka"
                                                                                                                                      KOŁORYBKA, czyli ringi z ciasta francuskiego z serem chrzanowym i pstrągiem wędzonym
                                                                                                                                      Magda i Igor: KOŁORYBKA, czyli ringi z ciasta francuskiego z serem chrzanowym i pstrągiem wędzonym
                                                                                                                                      Magda i Igor: KOŁORYBKA, czyli ringi z ciasta francuskiego z serem chrzanowym i pstrągiem wędzonym

                                                                                                                                      Składniki:

                                                                                                                                      • 375 g ciasta francuskiego
                                                                                                                                        • 2 opakowania po 100 g pstrąga wędzonego
                                                                                                                                          • 1 żółtko
                                                                                                                                            • 2 łyżki czarnego sezamu
                                                                                                                                              • 1 łyżka chrzanu
                                                                                                                                                • 135 g serka kremowego
                                                                                                                                                  • sól
                                                                                                                                                    • pieprz
                                                                                                                                                      • 75 g czarnego kawioru

                                                                                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                                                                                        Ciasto francuskie kroimy na paski. Owijamy wokół metalowych ringów wcześniej smarując ranty olejem, ciasto smarujemy żółtkiem, posypujemy czarnym sezamem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 15 minut. Wyjmujemy, czekamy aż wystygnie ciasto, wyjmujemy metalowe ringi. Do miski wrzucamy łyżkę chrzanu tartego, dodajemy serek kremowy, sól i pieprz. Pstrąga wędzonego kroimy na małe kawałeczki. Układamy naszą przystawkę na talerzu. Na spód łyżeczka serka, następnie pionowo ring z ciasta francuskiego, do środka układamy warstwy pstrąga wędzonego, na wierzch warstwa naszego serka chrzanowego. Na górę rozprowadzamy łyżkę kawioru. Przyprawiamy zieleniną. 

                                                                                                                                                        Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza

                                                                                                                                                        Krystian i Kamil: Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza
                                                                                                                                                        Krystian i Kamil: Kwaśna płetwa, czyli ceviche z dorsza

                                                                                                                                                        Składniki:

                                                                                                                                                        •  500 g filetu z dorsza lub – w opcji wege – serca palm z zalewy  młode mango  kubek soku z wyciśniętych limonek  posiekana czerwona cebulka  szczypta cukru  łyżka octu ryżowego  posiekana papryczka chilli  świeże zioła  oliwa  domowy majonez ziołowy  sól i pieprz do smaku  czarny sezam do posypania  po podania: podpieczone, cienkie krążki pysznego chleba

                                                                                                                                                            Przygotowanie:

                                                                                                                                                          Rybę kroimy na drobne kawałki, zalewamy sokiem z limonki i marynujemy przez około 20-30 minut.Drobno posiekaną cebulkę mieszamy razem z chilli, octem, cukrem, szczyptą soli i pieprzem. Odstawiamy na podobny czas do lodówki. W tam czasie siekamy ulubione zioła. Około 1-2 łyżki majonezu łączymy z łyżką ziół, solą, pieprzem, kilkoma kroplami limonki i blendujemy wszystko na gładką masę. Dorsza odsączamy z soku, mieszamy z naszymi zamarynowanymi składnikami, ziołami i odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z pokrojonym w kostkę mango.

                                                                                                                                                          Podajemy wyłożone na podpieczonym chlebie w towarzystwie kilku kropel majonezu i posypane czarnym sezamem.  

                                                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                                                          Pozostałe wiadomości