Zeina Al – Zaiim
Przystawka
Zupa z soczewicy
Składniki:
2 szklanki soczewicy czerwonej
4 szklanki wody
2 małe główki czosnku
przyprawa do zup i sosów
Sposób przygotowania:
Do garnka z wodą dodajemy soczewicę. Następnie, gdy soczewica zacznie się gotować, dodajemy obrany czosnek oraz przyprawę do zup. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Danie główne
Kusa machszi blaban, czyli nadziewane cukinie zalewane labanem
(Ze względu na brak wschodniej odmiany cukinii Zeina zamieniła ją na bakłażan.)
Składniki:
duży bakłażan
papryka: czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta
2 szklanki ryżu
2 ząbki czosnku
3 pomidory
1 marchewka
50 dag wołowego mięsa mielonego
50 dag pieczarek
10 dag migdałów
ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, majeranek
Sposób przygotowania:
Smażymy mięso, doprawiając przyprawami i dodając ząbek czosnku. Następnie, gdy mięso jest już prawie gotowe, dodajemy migdały. Obok przysmażamy obranego bakłażana, pokrojonego w równe plastry. Na drugiej patelni smażymy wszystkie papryki przyprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. W osobnym naczyniu smażymy pieczarki. W małym garnuszku gotujemy obraną i pokrojoną marchew. Następnie gotujemy ryż. Po zagotowaniu dodajemy usmażone warzywa i wkrajamy pomidory. Przygotowujemy średniej wielkości garnek, którego dno posypujemy majerankiem. Układamy w nim płaty usmażonego bakłażana, następnie doprawione i usmażone mięso, ryż z warzywami, a na koniec pokrywamy całą powierzchnię usmażonymi pieczarkami. Należy mocno uklepać i równomiernie rozłożyć kolejno przygotowane składniki.
Laban
2 duże jogurty
3 ząbki czosnku
sól, pieprz czosnkowy
Sposób przygotowania:
Jogurty wlewamy do naczynia bardzo mocno ubijając. Dodajemy sól i wyciśnięty czosnek. Na koniec dekorujemy pieprzem czosnkowym.
Deser
Layali lbnan z arabską herbatą
(pudding z pistacjami i orzechami)
Składniki:
25 g brązowego cukru 50 g przekrojonych na połówki wiśni
50 g czereśni całych 85 g ciemnej czekolady deserowej, połamanej 85 g niesłonego masła + odrobina do wysmarowania foremek 2 całe jajka + 2 żółtka 35 g cukru pudru
35 g mąki
250g lodów bakaliowych
200 g pistacji
Sposób przygotowania:
Na małą patelnię wsypujemy brązowy cukier i wlewamy 2 łyżkami wody. Podgrzewamy przez 2 minuty, cały czas mieszając do uzyskania syropu. Dodajemy połówki wiśni i gotujemy przez minutę. Następnie wrzucamy całe wiśnie i gotujemy przez minutę. Odstawiamy. W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, ciągle mieszając. Na koniec tudzimy.
Piekarnik rozgrzewamy do 190°. Całe jajka wraz z żółtkami ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Delikatnie mieszamy z czekoladą, następnie z przesianą mąką. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy masłem 4 foremki na suflety. Masę wlewamy do foremek i pieczemy przez 8 - 10 minut, aż pudding urośnie, w środku będzie płynny, a na wierzchu utworzy się skorupka. Po upieczeniu całkowicie studzimy i delikatnie wykładamy na talerzyk. Dodajemy plasterek lodów bakaliowych i posypujemy pistacjami.
Autor: TVN