Zupa z soczewicy, cukinie, pudding- syryjskie klimaty Zeiny

TVN
TVN

Zeina Al – Zaiim

Przystawka

Zupa z soczewicy

Składniki:

2 szklanki soczewicy czerwonej

4 szklanki wody

2 małe główki czosnku

przyprawa do zup i sosów

Sposób przygotowania:

Do garnka z wodą dodajemy soczewicę. Następnie, gdy soczewica zacznie się gotować, dodajemy obrany czosnek oraz przyprawę do zup. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa z soczewicy
Zupa z soczewicy
Źródło: TVN

Danie główne

Kusa machszi blaban, czyli nadziewane cukinie zalewane labanem

(Ze względu na brak wschodniej odmiany cukinii Zeina zamieniła ją na bakłażan.)

Składniki:

duży bakłażan

papryka: czerwona, pomarańczowa, zielona i żółta

2 szklanki ryżu

2 ząbki czosnku

3 pomidory

1 marchewka

50 dag wołowego mięsa mielonego

50 dag pieczarek

10 dag migdałów

ostra papryka, sól, pieprz czarny, pieprz czosnkowy, majeranek

Sposób przygotowania:

Smażymy mięso, doprawiając przyprawami i dodając ząbek czosnku. Następnie, gdy mięso jest już prawie gotowe, dodajemy migdały. Obok przysmażamy obranego bakłażana, pokrojonego w równe plastry. Na drugiej patelni smażymy wszystkie papryki przyprawiając solą, pieprzem i ostrą papryką. W osobnym naczyniu smażymy pieczarki. W małym garnuszku gotujemy obraną i pokrojoną marchew. Następnie gotujemy ryż. Po zagotowaniu dodajemy usmażone warzywa i wkrajamy pomidory. Przygotowujemy średniej wielkości garnek, którego dno posypujemy majerankiem. Układamy w nim płaty usmażonego bakłażana, następnie doprawione i usmażone mięso, ryż z warzywami, a na koniec pokrywamy całą powierzchnię usmażonymi pieczarkami. Należy mocno uklepać i równomiernie rozłożyć kolejno przygotowane składniki.

Kusa machszi blaban
Kusa machszi blaban
Źródło: TVN

Laban

2 duże jogurty

3 ząbki czosnku

sól, pieprz czosnkowy

Sposób przygotowania:

Jogurty wlewamy do naczynia bardzo mocno ubijając. Dodajemy sól i wyciśnięty czosnek. Na koniec dekorujemy pieprzem czosnkowym.

Deser

Layali lbnan z arabską herbatą

(pudding z pistacjami i orzechami)

Składniki:

25 g brązowego cukru 50 g przekrojonych na połówki wiśni

50 g czereśni całych 85 g ciemnej czekolady deserowej, połamanej 85 g niesłonego masła + odrobina do wysmarowania foremek 2 całe jajka + 2 żółtka 35 g cukru pudru

35 g mąki

250g lodów bakaliowych

200 g pistacji

Sposób przygotowania:

Na małą patelnię wsypujemy brązowy cukier i wlewamy 2 łyżkami wody. Podgrzewamy przez 2 minuty, cały czas mieszając do uzyskania syropu. Dodajemy połówki wiśni i gotujemy przez minutę. Następnie wrzucamy całe wiśnie i gotujemy przez minutę. Odstawiamy. W rondelku roztapiamy czekoladę z masłem, ciągle mieszając. Na koniec tudzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 190°. Całe jajka wraz z żółtkami ubijamy z cukrem pudrem na puszystą pianę. Delikatnie mieszamy z czekoladą, następnie z przesianą mąką. Wkładamy do lodówki na 10 minut. Smarujemy masłem 4 foremki na suflety. Masę wlewamy do foremek i pieczemy przez 8 - 10 minut, aż pudding urośnie, w środku będzie płynny, a na wierzchu utworzy się skorupka. Po upieczeniu całkowicie studzimy i delikatnie wykładamy na talerzyk. Dodajemy plasterek lodów bakaliowych i posypujemy pistacjami.

Layali lbnan
Layali lbnan
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości