Zupa z raków, faszerowana kaczka, sernikowy mazurek, czyli smakowite dania nauczycielki

TVN
TVN

Halina Błoch

PrzystawkaWykwintna zupa z raków

Składniki:

20 raków lub 10 raków i szyjki rakowe 1 litr wywaru z warzyw łycha masła

łyżka mąki 150 ml śmietanki drobno pokrojony świeży koper

Sposób przygotowania:

Ugotowane raki studzimy. Wybieramy szyjki i cztery pancerze, które odkładamy do dekoracji. Pozostałe pancerze ucieramy w moździerzu na miazgę, następnie dodajemy masło. Wstawiamy w rondlu na ogień i powoli smażymy podlewając rosołem. Zbieramy z wierzchu masło rakowe, a pozostałość przecieramy przez sito do wywaru warzywnego. Wrzucamy resztę szyjek, zaprawiamy mąką zmąconą śmietaną i dodajemy zebrane masło rakowe, koper, sól i pieprz do smaku. Przy każdej porcji, jako dekorację, układamy na gałązkach kopru pięknego raka i ósemkę z cytryny.

Wykwintna zupa z raków
Wykwintna zupa z raków
Źródło: TVN

Danie główne

Faszerowana kaczka podawana z żurawiną i w białych odświętnych skarpetach

Składniki: kaczka udziec indyczy bułka namoczona w mleku 1 jajko

10 dag wątróbki drobiowej 5 jabłek imbir, czosnek, miód, słodka papryka, sól, pieprz, majeranek

konfitura z żurawiny

modra kapusta Sposób przygotowania:

Kaczkę luzujemy i nacieramy przyprawami. Mielimy na grubym sitku mięso z udźca. Z kości robimy sos. Do zmielonego mięsa dodajemy sparzoną bułkę, pokrojoną w kawałki wątróbkę, jabłko, przyprawy i jajko. Następnie wszystko mieszamy. Nadziewamy wyluzowaną kaczkę, sznurujemy i wkładamy do rękawa. Pieczemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. 20 minut przed podaniem układamy w piekarniku nadziane miodem i konfiturą z żurawiny jabłka. Podajemy z sosem, modrą kapustą zasmażaną z winem i pyzami drożdżowymi.

Faszerowana kaczka
Faszerowana kaczka
Źródło: TVN

DeserSernikowy mazurek z aromatyczną kawą parzoną w tygielku

Składniki:

3 średniej wielkości ugotowane, zmielone ziemniaki 1 kg mielonego sera 20 dag rozpuszczonego masła 30 dag cukru cukier waniliowy sparzone rodzynki 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej 6 jaj płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Ugotowane ziemniaki ucieramy z cukrem w glinianej misce – makutrze. Dodajemy żółtka, cukier wanilinowy, ser, masło cały czas ucierając na gładką masę. Dodajemy rodzynki, ubitą sztywno pianę i łyżkę mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy łyżką i wlewamy na wysmarowaną i wyłożoną papierem blachę. Posypujemy obficie płatkami migdałów. Pieczemy w temperaturze około 200° przez 45 minut.

Sernikowy mazurek
Sernikowy mazurek
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?