Zupa rybna, filet z kurczaka, lodowe tiramisu, czyli zaskakujące menu hodowcy

Zupa rybna, filet z kurczaka, lodowe tiramisu, czyli zaskakujące menu hodowcy
Zupa rybna, filet z kurczaka, lodowe tiramisu, czyli zaskakujące menu hodowcy

Dariusz Górnik

PRZYSTAWKA

Zupa rybna z grzankami podana w misie chlebowej

Składniki:

  • 1 karp
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 okrągłe małe chleby
  • grzanki z czerstwego chleba
  • 40 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz i sól, przyprawa rozmaryn
  • 1 por
  • 1 mały seler

Sposób przygotowania:

Do garnka wrzucamy części ryby, dodajemy warzywa, cebulę, przyprawy, całość zalewamy wodą i gotujemy. W chlebie wykrajamy środek, spód posypujemy dużą ilością żółtego sera, na to kładziemy ugotowaną marchew. Na maśle smażymy grzanki z czerstwego chleba. Gotową zupę podajemy w przygotowanej misie chlebowej, na koniec dodajemy grzanki.

Zupa rybna w misie chlebowej
Zupa rybna w misie chlebowej

DANIE GŁÓWNE

Filet z kurczaka z kawałkami karpia

Składniki:

  • 3 filety z kurczaka
  • 1 filet z karpia
  • 1/2 kg młodych ziemniaków
  • 4 duże pomidory
  • sałata dla ozdoby
  • przyprawy
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki tartej bułki
  • olej
  • 1 śmietana
  • 4 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Filety z kurczaka drobno kroimy i przypiekamy. Filet z karpia kroimy w kwadraty, pieczemy na maśle. Młode ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie obieramy pomidory, panierujemy, pieczemy na gorącym oleju. Potrawę układamy na liściu sałaty, po czym polewamy sosem śmietanowo – czosnkowym. Danie podajemy z lampką białego wina.

Filet z kurczaka z kawałkami karpia
Filet z kurczaka z kawałkami karpia

DESER

Lodowe tiramisu à la Darek

Składniki:

  • kieliszek wina
  • 2 serki mascarpone
  • 1 opakowanie biszkoptów
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 4 łyżki kawy

Sposób przygotowania:

Zaparzamy szklankę mocnej kawy i wystudzamy ją. Następnie dodajemy do niej wino. Cztery żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Do całości powoli dodajemy serek mascarpone. Białka ubijamy ze szczypta soli i dodajemy je do masy. Biszkopty moczymy w kawie i wykładamy nimi dno naczynia. Na wierzch umieszczamy gotową masę, następnie powtarzamy układ obu warstw. Wierzch posypujemy kakao. Deser wkładamy do lodówki. Przed podaniem zmrażamy, aby zyskał formę kremu lodowego.

Lodowe tiramisu a la Darek
Lodowe tiramisu a la Darek

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości