Dariusz Górnik
PRZYSTAWKA
Zupa rybna z grzankami podana w misie chlebowej
Składniki:
- 1 karp
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 4 okrągłe małe chleby
- grzanki z czerstwego chleba
- 40 dag sera żółtego
- 1 cebula
- przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz i sól, przyprawa rozmaryn
- 1 por
- 1 mały seler
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzucamy części ryby, dodajemy warzywa, cebulę, przyprawy, całość zalewamy wodą i gotujemy. W chlebie wykrajamy środek, spód posypujemy dużą ilością żółtego sera, na to kładziemy ugotowaną marchew. Na maśle smażymy grzanki z czerstwego chleba. Gotową zupę podajemy w przygotowanej misie chlebowej, na koniec dodajemy grzanki.
DANIE GŁÓWNE
Filet z kurczaka z kawałkami karpia
Składniki:
- 3 filety z kurczaka
- 1 filet z karpia
- 1/2 kg młodych ziemniaków
- 4 duże pomidory
- sałata dla ozdoby
- przyprawy
- 1/2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki tartej bułki
- olej
- 1 śmietana
- 4 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Filety z kurczaka drobno kroimy i przypiekamy. Filet z karpia kroimy w kwadraty, pieczemy na maśle. Młode ziemniaki obieramy i gotujemy. Następnie obieramy pomidory, panierujemy, pieczemy na gorącym oleju. Potrawę układamy na liściu sałaty, po czym polewamy sosem śmietanowo – czosnkowym. Danie podajemy z lampką białego wina.
DESER
Lodowe tiramisu à la Darek
Składniki:
- kieliszek wina
- 2 serki mascarpone
- 1 opakowanie biszkoptów
- 4 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier wanilinowy
- 4 łyżki kawy
Sposób przygotowania:
Zaparzamy szklankę mocnej kawy i wystudzamy ją. Następnie dodajemy do niej wino. Cztery żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy cukier wanilinowy. Do całości powoli dodajemy serek mascarpone. Białka ubijamy ze szczypta soli i dodajemy je do masy. Biszkopty moczymy w kawie i wykładamy nimi dno naczynia. Na wierzch umieszczamy gotową masę, następnie powtarzamy układ obu warstw. Wierzch posypujemy kakao. Deser wkładamy do lodówki. Przed podaniem zmrażamy, aby zyskał formę kremu lodowego.
Autor: TVN