ROBERT SEREK
PRZYSTAWKA
„Zielono mi”
Zupa ze świeżych ziół lekko ostra, bo początek musi być jak u Hitchcocka
Czas przygotowania: 30min
świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia, oregano)
świeży szpinak
4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
2 czerwone cebule
1 papryczka chilli
2l bulionu warzywnego
200ml gęstej śmietanki
pasta z zielonego chilli
Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek, na której szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, natkę i inne zioła. Następnie wrzucamy posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu oraz pastę chilli. Smażymy wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę.
DANIE GŁÓWNE
„Połączenie jakiego nie było”
Ryba z masłem orzechowym
Czas przygotowania: 30min
3-4 rodzaje białej ryby w filetach
6-8 cytryn
masło
świeży szpinak
ryż jaśminowy
ryż czarny
masło orzechowe
pieprz, sól
Gotujemy rybę w soku z cytryny (sam sok z cytryny). Przesmażamy szpinak na maśle. Podgrzewamy masło orzechowe i podajemy w ustawieniu: na szpinaku ryba, a na rybie masło orzechowe, obok ryż.
DESER
Chlebek bananowy z bakaliami w czekoladzie lub w musie truskawkowym
Czas przygotowania: 1,5h
250g mąki
bakalie
5 dojrzałych bananów
125g masła
soda oczyszczona
5 łyżek miodu
2 jajka
tabliczka czekolady gorzkiej
125g cukru
50 dag truskawek (mogą być mrożone)
W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i bakalie, całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciągle mieszamy. Otrzymane ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170°C.
Autor: TVN