Zupa, ryba z masłem orzechowym, chlebek bananowy-eksperymenty kulinarne Roberta

TVN
TVN

ROBERT SEREK

PRZYSTAWKA

„Zielono mi”

Zupa ze świeżych ziół lekko ostra, bo początek musi być jak u Hitchcocka

Czas przygotowania: 30min

świeże zioła (natka pietruszki, kolendra, bazylia, oregano)

świeży szpinak

4 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

2 czerwone cebule

1 papryczka chilli

2l bulionu warzywnego

200ml gęstej śmietanki

pasta z zielonego chilli

Wlewamy do garnka odrobinę oliwy z oliwek, na której szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chilli, natkę i inne zioła. Następnie wrzucamy posiekany szpinak i kilka łyżek bulionu oraz pastę chilli. Smażymy wszystko przez chwilę, ciągle mieszając. Wlewamy resztę bulionu. Gotujemy 10 minut. Na końcu dodajemy śmietanę.

Zupa ze świeżych ziół
Zupa ze świeżych ziół
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

„Połączenie jakiego nie było”

Ryba z masłem orzechowym

Czas przygotowania: 30min

3-4 rodzaje białej ryby w filetach

6-8 cytryn

masło

świeży szpinak

ryż jaśminowy

ryż czarny

masło orzechowe

pieprz, sól

Gotujemy rybę w soku z cytryny (sam sok z cytryny). Przesmażamy szpinak na maśle. Podgrzewamy masło orzechowe i podajemy w ustawieniu: na szpinaku ryba, a na rybie masło orzechowe, obok ryż.

Ryba z masłem orzechowym
Ryba z masłem orzechowym
Źródło: TVN

DESER

Chlebek bananowy z bakaliami w czekoladzie lub w musie truskawkowym

Czas przygotowania: 1,5h

250g mąki

bakalie

5 dojrzałych bananów

125g masła

soda oczyszczona

5 łyżek miodu

2 jajka

tabliczka czekolady gorzkiej

125g cukru

50 dag truskawek (mogą być mrożone)

W dużym naczyniu mieszamy roztopione masło z rozgniecionymi bananami. Dodajemy cukier, roztrzepane jajko i bakalie, całość mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Ciągle mieszamy. Otrzymane ciasto pieczemy przez godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170°C.

Chlebek bananowy z bakaliami
Chlebek bananowy z bakaliami
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości