Zupa krem, pancake, gorące jabłka, czyli Agnieszki sposób na poskromienie łasucha

TVN
TVN

AGNIESZKA DŁUGOSZ

PRZYSTAWKA

Dyniowy sposób na niepogodę, czyli włoska zupa krem

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

1 kg jędrnej dyni, obranej ze skóry i pokrojonej w kostkę 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 litra bulionu warzywnego 1/2 główki czosnku 2 łyżki startego świeżego imbiru 3 łyżki śmietany (niekoniecznie) oliwa extra virgin przyprawy do smaku: bazylia, oregano, kurkuma, gałka muszkatołowa, sól, pieprz, przyprawa Kucharek

Sposób przygotowania:

Wyciskamy czosnek przez praskę, a następnie bardzo krótko podsmażamy na patelni, tak by oddał swój aromat oliwie. Dodajemy pokrojoną dynię, imbir i przyprawy. Całość mieszamy i dusimy do miękkości. Przekładamy pulpę do garnka, dodajemy bulion, pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy jeszcze chwilę i miksujemy.

Propozycja podania: listki bazylii i kawałki ulubionego gatunku sera: np. wiórki parmezanu, kulki mozzarelli lub pleśniowy.

Włoska zupa krem
Włoska zupa krem
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Słono - słodkie pancake party Idea jest następująca: po środku stołu stawiamy stosy gorących placków a wokół niego słono- słodkie dodatki. Goście próbują różnych połączeń i smaków na plackach zrobionych z kilku rodzajów mąki

Czas przygotowania: 45minCiasto nr 1 wg babcinego przepisu:

1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej z pełnego przemiału 2 jajka 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody szczypta soli oliwa do smażenia

Sposób przygotowania:

Łączymy wszystkie suche składniki. Oddzielamy białka od żółtek, ubijamy z nich pianę. Żółtka, mleko i wodę dodajemy do suchych składników, miksujemy. Na koniec delikatnie łączymy ciasto naleśnikowe z pianą i smażymy cienkie placki.

Ciasto nr 2 w amerykańskim stylu:

1 szklanka mąki kukurydzianej 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej 3 jajka 1 szklanka mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki brązowego cukru, cynamon szczypta soli masło do smażenia

Sposób przygotowania:

Łączymy wszystkie suche składniki i miksujemy. Dodajemy pozostałe składniki. Ciasto musi być gęstsze niż to na tradycyjne naleśniki. Na patelni formujemy niewielkie placuszki i smażymy z każdej strony na zloty kolor. Przykładowe nadzienia:

- grillowane bakłażany z sezamem i pomidorami - kurki w sosie curry z rozmarynem - śmietanowy szpinak z fetą i migdałami - szynka parmeńska ze świeżymi figami i syropem klonowym - gruszki, ser pleśniowy i czekolada - ser ricotta z malinami i malinowo-limonkowym sosemDESER

Słono-słodkie pancake party
Słono-słodkie pancake party
Źródło: TVN

Gorące jabłka łasucha

Czas przygotowania: 30min 1 kg jabłek (najlepsze odmiany: Szara Reneta lub Golden Delicius)

Składniki do nadzienia:

garść ulubionych bakalii: np. pistacji, orzechów włoskich, rodzynek, żurawiny, fig, śliwek suszonych, ziaren słonecznika; 3 łyżki miodu

cynamon

przyprawa do piernika

Sposób przygotowania:

Jabłka kroimy wzdłuż, następnie wydrążamy środki. Do ich wnętrza nakładamy nadzienie (bakalie wymieszane z miodem, cynamonem i przyprawą do piernika). Pieczemy do miękkości. W zależności od wielkości jabłek ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Pieczone jabłka podajemy natychmiast. Dla łasuchów deser dekorujemy lodami.

Gorące jabłka łasucha
Gorące jabłka łasucha
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości