ROBERT BOROWSKI
PRZYSTAWKA:
Zupa cebulowa z bukietem garni
Składniki:
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 duże cebule
- 4 ząbki czosnku
- 200 ml białego wina
- 3 łyżki masła
- 4 łyżki oliwy
- bukiet garni (tymianek, liść laurowy, natka pietruszki)
- 2 łyżki mąki
- sól
- pieprz
- bułka na grzanki
- 80 g sera gruyère
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, drobno siekamy, a następnie smażymy na złoto na rozgrzanej mieszance masła i oliwy. Prószymy cebulę mąką i smażymy do momentu uzyskania złotego koloru. Na koniec dolewamy wino i odparowujemy na małym ogniu przez 5 minut. Całość zalewamy bulionem, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy czosnek i bukiet garni. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około godzinę. Po ugotowaniu bukiet garni usuwamy. Bułkę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Zupę przelewamy do miseczek, dodajemy na wierzch grzanki i posypujemy całość startym serem. Zupę zapiekamy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku do momentu roztopienia się sera.
DANIE GŁÓWNE
Kaczka pieczona z żurawiną i jabłkami
Składniki:
- 1 duża kaczka (2-2,5 kg)
- 4 ząbki czosnku
- 1 kg jabłek
- sok z cytryny do skropienia jabłek
- 200 g suszonej żurawiny
- pół butelki czerwonego wytrawnego wina
- rozmaryn
- 4 łyżki miodu
- cynamon
- kardamon
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Jabłka obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Do jabłek dodajemy żurawinę, skrapiamy całość sokiem z cytryny, po czym dodajemy cynamon, kardamon i miód. Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, rozmarynem oraz roztartym czosnkiem i pozostawiamy na 3-4 godziny w lodówce. Po wyjęciu z lodówki wypełniamy wnętrze kaczki wcześniej przygotowanym farszem i zaszywamy. Do rozgrzanego piekarnika (170-190 stopni) wstawiamy kaczkę umieszczoną w naczyniu pod przykryciem. Po około 1,5 godziny wyjmujemy kaczkę z piekarnika i z obu stron nacinamy skórę pomiędzy udami a korpusem. Tam zgromadziło się dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć. Co 30 minut należy kaczkę podlewać powstałym sosem. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważąca 1,5-2 kg sztukę należy piec od 90 minut do 2 godzin. Na godzinę przed końcem pieczenia wlewamy czerwone wino (pół butelki). Na ostatnie 20 minut zdejmujemy pokrywę i przełączamy piekarnik na zapiekanie od góry.
DESER
Zapiekane gruszki z gorgonzolą i orzechami włoskimi
Składniki:
- 4 duże gruszki
- 10 dag orzechów włoskich
- 100 g sera gorgonzola
- 4 łyżki miodu
- 150 ml białego wina wytrawnego
- sok z jednej pomarańczy
- skórka z dwóch limonek
- szczypta cynamonu
Sposób przygotowania:
Gruszki obieramy, przepoławiamy, wyjmujemy z nich gniazda nasienne, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzewamy oliwę, następnie kładziemy gruszki i lekko je przyrumieniamy z obu stron. Zdejmujemy gruszki z patelni, dolewamy 150 ml białego wina, sok z pomarańczy oraz startą skórkę z limonki i cynamon. Doprowadzamy sos do zgęstnienia, cały czas mieszając, aby go nie przypalić. Rozgrzewamy patelnię i lekko zarumieniamy orzechy włoskie, a następnie dodajemy je do sosu. Miejsce gniazd nasiennych wypełniamy gorgonzolą i wkładamy gruszki do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, tak aby ser się rozpuścił. Po wyjęciu z piekarnika gruszki polewamy sosem.
Autor: TVN