"Zielono mi" , "Łamistrajka", "Zakochany Szekspir"- nowoczesny stół Oli

TVN
TVN

ALEKSANDRA WILCZEK

PRZYSTAWKA

„Zielono mi” czyli sałata podana z warzywami, owocami i kurczakiem w sosie tysiąca wysp

Składniki:

1 podwójny filet z kurczaka

mix sałat

garść kiełków różnego rodzaju wg gustu

20 pomidorków koktajlowych

1 jajko

sezam

Sos tysiąca wysp:

1/2 szklanki ketchupu

1/2 szklanki majonezu

sok z 1 połówki cytryny

kilka kropel sosu tabasco

pieprz

1 świeży ananas pokrojony na 4 części

Sposób przygotowania:

Do misy wrzucamy gotowy mix sałat lub wg uznania własną kompozycję różnych rodzajów zieleniny, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami wcześniej przygotowanego sosu tysiąca wysp. Świeżego ananasa kroimy na pół wzdłuż i ponownie na pół by uzyskać ćwiartki. Filet z kurczaka moczymy w rozbitym jajku, a następnie w sezamie. Podsmażamy na średnim ogniu na maśle lub oleju. Na talerzu układamy ćwiartkę ananasa i porcję wymieszanej sałaty, do której dorzucamy pomidorki. Na całość kładziemy kawałki sezamowego kurczaka, posypując kiełkami np. słonecznika.

DANIE GŁÓWNE

„Łamistrajka”, czyli polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym w placku ziemniaczanym

Składniki:

100 dag ziemniaków

2 jajka

1 cebula

3/4 szklanki mąki

1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

sól i pieprz

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

4 polędwiczki wieprzowe w całości

200g suszonych śliwek

1/2 litra śmietany 30%

sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki razem z cebulą ucieramy na tarce lub w blenderze. Dodajemy 2 jajka oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki. Do 1 litra wrzątku wrzucamy przyprawione polędwiczki wieprzowe i dusimy pod przykryciem 1,5 godziny na średnim ogniu. Dorzucamy suszone śliwki i dusimy przez kolejne pól godziny. Pod koniec gotowania dolewamy wolno śmietanę i delikatnie mieszamy.

DESER

„Zakochany Szekspir”, czyli owocowy miszmasz z mascarpone i musem owocowym

Składniki:

2 opakowania (500 g) serka mascarpone

1 śmietana do ubijania

1/2 szklanki cukru pudru

500-700 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)

500-700 g kiwi

1 opakowanie ciastek bezowych do pokruszenia na wierzch

pół szklanki posiekanej czekolady do dekoracji

Sposób przygotowania:

W jednej misce miksujemy mascarpone, dodając stopniowo cukier puder. W osobnej misie miksujemy śmietanę. Następnie mieszamy mascarpone ze śmietaną. Wybrany rodzaj owoców (można z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru) miksujemy za pomocą blendera. W wysokim kielichu deserowym na przemian nakładamy mus owocowy i miksturę serka ze śmietaną. Na wierzch dajemy kilka owoców w całości np. borówkę amerykańską, truskawkę, malinę. Całość posypujemy kruszonką z ciasteczek bezowych.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?