ALEKSANDRA WILCZEK
PRZYSTAWKA
„Zielono mi” czyli sałata podana z warzywami, owocami i kurczakiem w sosie tysiąca wysp
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka
mix sałat
garść kiełków różnego rodzaju wg gustu
20 pomidorków koktajlowych
1 jajko
sezam
Sos tysiąca wysp:
1/2 szklanki ketchupu
1/2 szklanki majonezu
sok z 1 połówki cytryny
kilka kropel sosu tabasco
pieprz
1 świeży ananas pokrojony na 4 części
Sposób przygotowania:
Do misy wrzucamy gotowy mix sałat lub wg uznania własną kompozycję różnych rodzajów zieleniny, następnie mieszamy z kilkoma łyżkami wcześniej przygotowanego sosu tysiąca wysp. Świeżego ananasa kroimy na pół wzdłuż i ponownie na pół by uzyskać ćwiartki. Filet z kurczaka moczymy w rozbitym jajku, a następnie w sezamie. Podsmażamy na średnim ogniu na maśle lub oleju. Na talerzu układamy ćwiartkę ananasa i porcję wymieszanej sałaty, do której dorzucamy pomidorki. Na całość kładziemy kawałki sezamowego kurczaka, posypując kiełkami np. słonecznika.
DANIE GŁÓWNE
„Łamistrajka”, czyli polędwiczka wieprzowa w sosie śliwkowym w placku ziemniaczanym
Składniki:
100 dag ziemniaków
2 jajka
1 cebula
3/4 szklanki mąki
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
sól i pieprz
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
4 polędwiczki wieprzowe w całości
200g suszonych śliwek
1/2 litra śmietany 30%
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki razem z cebulą ucieramy na tarce lub w blenderze. Dodajemy 2 jajka oraz pół łyżeczki proszku do pieczenia. Dosypujemy mąkę tortową i ziemniaczaną. Całość dokładnie mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy placki. Do 1 litra wrzątku wrzucamy przyprawione polędwiczki wieprzowe i dusimy pod przykryciem 1,5 godziny na średnim ogniu. Dorzucamy suszone śliwki i dusimy przez kolejne pól godziny. Pod koniec gotowania dolewamy wolno śmietanę i delikatnie mieszamy.
DESER
„Zakochany Szekspir”, czyli owocowy miszmasz z mascarpone i musem owocowym
Składniki:
2 opakowania (500 g) serka mascarpone
1 śmietana do ubijania
1/2 szklanki cukru pudru
500-700 g malin lub truskawek (mogą być mrożone)
500-700 g kiwi
1 opakowanie ciastek bezowych do pokruszenia na wierzch
pół szklanki posiekanej czekolady do dekoracji
Sposób przygotowania:
W jednej misce miksujemy mascarpone, dodając stopniowo cukier puder. W osobnej misie miksujemy śmietanę. Następnie mieszamy mascarpone ze śmietaną. Wybrany rodzaj owoców (można z dodatkiem niewielkiej ilości cukru pudru) miksujemy za pomocą blendera. W wysokim kielichu deserowym na przemian nakładamy mus owocowy i miksturę serka ze śmietaną. Na wierzch dajemy kilka owoców w całości np. borówkę amerykańską, truskawkę, malinę. Całość posypujemy kruszonką z ciasteczek bezowych.
Autor: TVN