Zdrowa rześka ukochana, w zimie doda zdrowia dla nas Grzegorza Barłoga (Rzeszów)

Zdrowa rześka ukochana
Zdrowa rześka ukochana

Sposób przygotowania:

Polewka:

  • Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy.
  • Na maślę klarowanym szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy dodajemy ziemniaki i mieszając wolno dusimy aż zmiękną.
  • Gdy ziemniaki są prawie miękkie dolewamy około 1,5 litra bulionu, a całość gotujemy około 15 minut.
  • Dodajemy łyżkę kminku i gotujemy kolejne 5 minut.
  • Doprawiamy solą, gałką muszkatołowa oraz pieprzem.
  • Miękkie ziemniaki blendujemy dodając 200 ml śmietanki 30%.
  • Doprawiamy solą i pieprzem.

Grzanki:

  • 4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem i kminkiem kroimy w kostkę, obsmażamy aż nabiorą złotego koloru.
  • Dodajemy sól i pieprz.
  • Na wystudzone grzanki nakładamy ser Reblochon.
  • Całość przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Podajemy w miskach, do każdej porcji wrzucamy grzanki z serem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości