Sposób przygotowania:
Polewka:
- Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy.
- Na maślę klarowanym szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy dodajemy ziemniaki i mieszając wolno dusimy aż zmiękną.
- Gdy ziemniaki są prawie miękkie dolewamy około 1,5 litra bulionu, a całość gotujemy około 15 minut.
- Dodajemy łyżkę kminku i gotujemy kolejne 5 minut.
- Doprawiamy solą, gałką muszkatołowa oraz pieprzem.
- Miękkie ziemniaki blendujemy dodając 200 ml śmietanki 30%.
- Doprawiamy solą i pieprzem.
Grzanki:
- 4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem i kminkiem kroimy w kostkę, obsmażamy aż nabiorą złotego koloru.
- Dodajemy sól i pieprz.
- Na wystudzone grzanki nakładamy ser Reblochon.
- Całość przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
- Podajemy w miskach, do każdej porcji wrzucamy grzanki z serem.
podziel się: