Zdrowa rześka ukochana, w zimie doda zdrowia dla nas Grzegorza Barłoga (Rzeszów)

Zdrowa rześka ukochana
Zdrowa rześka ukochana

Sposób przygotowania:

Polewka:

  • Cebulę i ziemniaki kroimy w kostkę, czosnek rozdrabniamy.
    • Na maślę klarowanym szklimy cebulę. Dodajemy czosnek, chwilę podsmażamy dodajemy ziemniaki i mieszając wolno dusimy aż zmiękną.
      • Gdy ziemniaki są prawie miękkie dolewamy około 1,5 litra bulionu, a całość gotujemy około 15 minut.
        • Dodajemy łyżkę kminku i gotujemy kolejne 5 minut.
          • Doprawiamy solą, gałką muszkatołowa oraz pieprzem.
            • Miękkie ziemniaki blendujemy dodając 200 ml śmietanki 30%.
              • Doprawiamy solą i pieprzem.

                Grzanki:

                • 4 kromki chleba żytniego ze słonecznikiem i kminkiem kroimy w kostkę, obsmażamy aż nabiorą złotego koloru.
                  • Dodajemy sól i pieprz.
                    • Na wystudzone grzanki nakładamy ser Reblochon.
                      • Całość przed podaniem posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
                        • Podajemy w miskach, do każdej porcji wrzucamy grzanki z serem.
                          podziel się:

                          Pozostałe wiadomości