TOMASZ GABOR
Przystawka
Sołtysowy zawijaniec
Składniki:
- plastry szynki
- ser kozi
- camembert z ziołami
- ser pleśniowy
- oliwki nadziewane papryką
- chrupkie pieczywo żytnie
- bazylia
- ciemne winogrona
Sposób przygotowania:
Sery kroimy w jednakowe prostokąty, następnie owijamy szynką i smażymy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia serów. Następnie wykładamy na przygotowany chleb. Dekorujemy bazylią i ciemnymi winogronami.
Danie główne
Powiatowy łosoś
Składniki:
- 200 – 300 g łososia
- ok. 300 g serka mascarpone
- makaron – najlepiej różnokolorowy
- papryka
- pietruszka
- cytryna
- bazylia i rukola do dekoracji
Sposób przygotowania:
Kroimy na drobno łososia i podsmażamy. Po zmatowieniu dodajemy serek mascarpone, następnie posiekaną natkę pietruszki. Do tak przygotowanego łososia wrzucamy ugotowany makaron i całość mieszamy, a następnie nakładamy na talerz. Dekorujemy połówką papryki. Podajemy z cytryną.
Deser
Sołeckie kwasoty
Składniki:
- dojrzałe kiwi
- gałązka bazylii
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g serka maskarpone
- 1 opakowanie miksu mlecznego
- 1 łyżka cukru
Sposób przygotowania:
Owoce kiwi kroimy na pół. Wydrążamy miąższ i wrzucamy do miksera. Płuczemy listki bazylii i miksujemy je razem z kiwi na gładką masę. Wstawiamy całość na chwilę do zamrażalnika. Następnie ubijamy na sztywno śmietankę z cukrem. Mieszamy serek mascarpone z 2 łyżkami ubitej śmietanki. Można dodać alkohol, np. wiśniówkę. Serkiem maskarpone wykładamy dół miseczki. Następnie układamy warstwę kiwi z bazylią. Na samej górze powinna się znaleźć warstwa bitej śmietany. Całość dekorujemy czekoladą bądź polewą czekoladową.
Autor: TVN