Zawiany szlachcic Andrzeja Gorzejewskiego (Trójmiasto)

Zawiany szlachcic
Zawiany szlachcic

Ryba - Sposób przygotowania:

  • Mieszamy whisky z cukrem trzcinowym aż do rozpuszczenia cukru.
  • Kroimy łososia na 3cm paski, odcinamy skórę i marynujemy w whisky przez 1 godzinę w lodówce
  • Z patyczków do grilla i nitki wykonujemy ruszt do woka
  • Dno woka wykładamy folią aluminiową i wysypujemy herbatę.
  • Kładziemy wykonany przez siebie ruszt tak, aby nie dotykał dna woka
  • Układamy łososia i zamykamy szczelnie pokrywką.
  • Włączamy kuchenkę na maksymalne grzanie i czekamy, aż herbata zacznie dymić
  • Zmniejszamy ogień i wędzimy przez 10 minut

Cukinia - Sposób przygotowania:

  • Kroimy cukinie na bardzo cienkie plastry i solimy.
  • Posiekany imbir, czosnek i pokrojoną marchewkę smażymy na patelni, tak aby warzywa były kruche i soczyste
  • W ostatniej fazie polewamy syropem z agawy
  • Posypujemy czarnym sezamem
podziel się:

Pozostałe wiadomości