Ryba - Sposób przygotowania:
- Mieszamy whisky z cukrem trzcinowym aż do rozpuszczenia cukru.
- Kroimy łososia na 3cm paski, odcinamy skórę i marynujemy w whisky przez 1 godzinę w lodówce
- Z patyczków do grilla i nitki wykonujemy ruszt do woka
- Dno woka wykładamy folią aluminiową i wysypujemy herbatę.
- Kładziemy wykonany przez siebie ruszt tak, aby nie dotykał dna woka
- Układamy łososia i zamykamy szczelnie pokrywką.
- Włączamy kuchenkę na maksymalne grzanie i czekamy, aż herbata zacznie dymić
- Zmniejszamy ogień i wędzimy przez 10 minut
Cukinia - Sposób przygotowania:
- Kroimy cukinie na bardzo cienkie plastry i solimy.
- Posiekany imbir, czosnek i pokrojoną marchewkę smażymy na patelni, tak aby warzywa były kruche i soczyste
- W ostatniej fazie polewamy syropem z agawy
- Posypujemy czarnym sezamem
podziel się: