Zapiekanka Rocky’ego Balboa Ewy Brodnickiej (Warszawa)

Zapiekanka Rocky’ego Balboa
Zapiekanka Rocky’ego Balboa

Sposób przygotowania:

  • Paprykę i cukinię kroimy na małe kawałki i oprószamy solą.
  • Smażymy na patelni przez około pół godziny na małym ogniu.
  • Dodać 1 łyżeczkę skruszonej kostki warzywnej.
  • Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami.
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Dodajemy 1 łyżkę oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano.
  • Odkładamy do naczynia 3 łyżki usmażonych warzyw.
  • Do warzyw na patelni dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi oraz mascarpone.
  • Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 13 minut
  • Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego.
  • Ugotowane muszle makaronowe nadziewamy farszem i wkładamy w sos.
  • Na wierzchu układamy odłożone wcześniej warzywa.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 minut.

Sos - Sposób przygotowania:

  • Cebulę kroimy drobno
  • Czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i mieszamy.
  • Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
podziel się:

Pozostałe wiadomości