Sposób przygotowania:
- Paprykę i cukinię kroimy na małe kawałki i oprószamy solą.
- Smażymy na patelni przez około pół godziny na małym ogniu.
- Dodać 1 łyżeczkę skruszonej kostki warzywnej.
- Warzywa mają zmięknąć i pokryć się ciemnymi paskami.
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Dodajemy 1 łyżkę oliwy extra vergine i 1 łyżeczką suszonego oregano.
- Odkładamy do naczynia 3 łyżki usmażonych warzyw.
- Do warzyw na patelni dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę, ser kozi oraz mascarpone.
- Makaron gotujemy w osolonej wodzie przez około 13 minut
- Sos pomidorowy wlewamy do naczynia żaroodpornego.
- Ugotowane muszle makaronowe nadziewamy farszem i wkładamy w sos.
- Na wierzchu układamy odłożone wcześniej warzywa.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 10 minut.
Sos - Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy drobno
- Czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki umieszczamy w rondlu i mieszamy.
- Gotujemy na małym ogniu przez około godzinę, aż sos zgęstnieje.
podziel się: