Gołąbki - Sposób przygotowania:
- Blanszujemy liście kapusty.
- Podsmażamy posiekany boczek, cebulę i czosnek .
- Do twarogu dodajemy podsmażone składniki, jajka, groszek, bułkę tartą, musztardę i majeranek.
- Liście kapusty faszerujemy powstałą masą
- Zwijamy i układamy na blasze do pieczenia.
- Gołąbki podlewamy osoloną wodą
- Pieczemy w temperaturze 180°C pod przykryciem przez około 30 minut.
Sos - Sposób przygotowania:
- Świeżą paprykę pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C przez około 10 minut.
- Pokrojoną cebulę i czosnek smażymy i odstawiamy do ostygnięcia.
- Upieczoną paprykę przekładamy do worka foliowego, aby się sparzyła.
- Obieram paprykę ze skóry.
- Po ostygnięciu paprykę blendujemy z pozostałymi składnikami oraz z dodatkiem przegotowanej wody.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
podziel się: