Beza - Sposób przygotowania:
- Białka ubijamy na sztywno
- Dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę
- Masę przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia
- Formujemy 3 blaty - koła o średnicy dużej tortownicy
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C
- Bezy wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do około 110°C
- Suszymy bezy na termoobiegu około 2 godziny
Krem - Sposób przygotowania:
- Orzechy rozdrabniamy, zalewamy wrzątkiem, a po ostygnięciu odcedzamy
- Odcedzamy agrest z kompotu
- Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru pudru
- Do śmietany dodajemy orzechy oraz agrest i delikatnie mieszamy
- Bezy przekładamy dwoma warstwami kremu.
- Dekorujemy rozpuszczoną w rondelku gorzką czekoladą
podziel się: