Wieprzki we mgle kto znajdzie ten zje Kornelii Nowak (Śląsk)

Wieprzki we mgle
Wieprzki we mgle

Beza - Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywno
  • Dodajemy cukier puder i mąkę ziemniaczaną i ubijamy jeszcze przez chwilę
  • Masę przekładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia
  • Formujemy 3 blaty - koła o średnicy dużej tortownicy
  • Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C
  • Bezy wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do około 110°C
  • Suszymy bezy na termoobiegu około 2 godziny

Krem - Sposób przygotowania:

  • Orzechy rozdrabniamy, zalewamy wrzątkiem, a po ostygnięciu odcedzamy
  • Odcedzamy agrest z kompotu
  • Śmietanę ubijamy na sztywno z niewielką ilością cukru pudru
  • Do śmietany dodajemy orzechy oraz agrest i delikatnie mieszamy
  • Bezy przekładamy dwoma warstwami kremu.
  • Dekorujemy rozpuszczoną w rondelku gorzką czekoladą
podziel się:

Pozostałe wiadomości