Sposób przygotowania:
- Ryż zalewamy zimną wodą.
- Doprowadzamy do wrzenia.
- Ryż gotujemy przez 10 minut.
- Po ugotowaniu pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Łączymy ocet ryżowy, sól i cukier.
- Gotowy ryż skrapiamy powstałą mieszanką.
- Krewetki rozmrażamy, obieramy ze skorupek i płuczemy.
- Obieramy ząbki czosnku i wyciskamy do miseczki.
- Pokrojony na małe kawałki seler naciowy prużymy przez około 3 minuty.
- Krewetki smażymy na oliwie przez około 1½ minuty z każdej strony.
- Dodajemy wyciśnięty wcześniej czosnek i seler naciowy.
- Po około 2 minutach odcedzamy krewetki i wkładamy do miski
- Krewetki skrapiamy oliwą z pierwszego tłoczenia.
- Posypujemy mieszanką przyprawą.
- Na talerzu układamy krewetki i sałatę.
- W osobnym naczyniu podajemy ryż posypany czarnym sezamem.
Sałata - Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki dokładnie myjemy
- Sałatę osuszamy i wkładamy do miski.
- Dodajemy drobno pokrojone kiwi, obranego z powięzi i pokrojonego na kawałki grejpfruta, przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną na kawałki paprykę.
- Skrapiamy obficie cytryną i polewamy oliwą.
- Pieprz i gorczycę rozgniatamy w moździerzu.
- Doprawiamy pieprzem i gorczycą.
- Sałatkę posypujemy pozostałymi ziołami i dokładnie mieszamy.
podziel się: