Utopiony wołowy dyplomat Anny Górki-Zielińskiej (Poznań)

Utopiony wołowy dyplomat
Utopiony wołowy dyplomat
Utopiony wołowy dyplomat

Sposób przygotowania:

  • Polędwiczki kroimy w cienkie paski i posypujemy mąką.
  • Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni.
  • Mięso podsmażamy z dwóch stron.
  • Na drugiej patelni smażymy pieczarki.
  • Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
  • Ogórek kwaszony ścieramy na tarce i dodajemy wraz z koncentratem, przyprawami i cukrem.
  • Na koniec wlewamy kremówkę i na małym ogniu gotujemy 30 minut.

Kluseczki półfrancuskie

Sposób przygotowania:

  • Do miksera wsypujemy mąkę, jajko, około 600ml wody i sól.
  • Miksujemy.
  • W międzyczasie gotujemy wodę z solą.
  • Do gotującej się wody wrzucamy ciasto za pomocą dużej łyżki.
  • Po wypłynięciu wyciągamy kluski.

Ziemniaki

  • Sposób przygotowania:
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.
  • Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.
  • Każdą warstwę posypujemy przyprawą warzywną.
  • Całość zalewamy kremówką i posypujemy oregano.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 25 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości