Sposób przygotowania:
- Polędwiczki kroimy w cienkie paski i posypujemy mąką.
- Rozgrzewamy tłuszcz na dużej patelni.
- Mięso podsmażamy z dwóch stron.
- Na drugiej patelni smażymy pieczarki.
- Cebule kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa.
- Ogórek kwaszony ścieramy na tarce i dodajemy wraz z koncentratem, przyprawami i cukrem.
- Na koniec wlewamy kremówkę i na małym ogniu gotujemy 30 minut.
Kluseczki półfrancuskie
Sposób przygotowania:
- Do miksera wsypujemy mąkę, jajko, około 600ml wody i sól.
- Miksujemy.
- W międzyczasie gotujemy wodę z solą.
- Do gotującej się wody wrzucamy ciasto za pomocą dużej łyżki.
- Po wypłynięciu wyciągamy kluski.
Ziemniaki
- Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.
- Układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym.
- Każdą warstwę posypujemy przyprawą warzywną.
- Całość zalewamy kremówką i posypujemy oregano.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 190°C przez około 25 minut.
podziel się: