Tylko w Rioja świecie panie, popularność zna to danie Grzegorza Barłoga (Rzeszów)

Tylko w Rioja świecie panie
Tylko w Rioja świecie panie

Sposób przygotowania:

  • Składniki marynaty łączymy ze sobą , doprawiamy do smaku .
  • Comber w całości nacieramy marynatą i wkładamy do lodówki na kilka godzin .
  • Następnie comber obsmażamy w całości na oleju z każdej strony po 2 minuty.
  • Do piekarnika rozgrzanego do 180 °C wstawiamy comber razem z patelnią na 15-20 minut.
  • Bataty obieramy i kroimy na mniejsze kawałki , wrzucamy do osolonej wody.
  • Gotujemy aż będą miękkie , odcedzamy, dodajemy łyżkę masła oraz sukcesywnie śmietankę 30% aby nabrały puszystości, całość mieszając widelcem na puree.
  • Marchewkę i kalarepę wrzucamy do osolonej wody na kilka minut aby delikatnie zmiękły następnie grillujemy warzywa na patelni grillowej około 5 minut.
  • Grillowane warzywa ściągamy z patelni, polewamy łyżką masła doprawiając do smaku sosem sojowym , pieprzem i solą.
  • Masło roztapiamy na patelni , dodajemy dwie łyżki sera gorgonzola i 2 łyżki śmietany doprawiamy wedle uznania ciągle mieszając .
  • Comber wyciągamy z pieca kroimy wzdłuż kości i po trzy kawałki układamy na puree z batatów, obok kładziemy warzywa grillowane . Comber polewamy sosem z sera gorgonzola.
podziel się:

Pozostałe wiadomości