Trele morele Anny Szewczyk (Szczecin)

Trele morele
Trele morele

Sposób przygotowania:

  • Przygotowujemy naczynie do zapiekania.
  • Morele kroimy na pół, wyjmujemy pestki, obtaczamy w cukrze
  • Układamy w naczyniu do zapiekania „brzuszkiem” do dołu.
  • Dodajemy cynamon, ziarna z laski wanilii i goździki.
  • Morele zalewamy miodem, sokiem z cytryny i słodkim winem.
  • Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 40 minut w temp. 180 st.
  • Ubijamy śmietankę
  • Siekamy i prażymy pistacje.
  • Połowę upieczonych moreli (8 połówek) wraz z 4 łyżkami soku z moreli miksujemy na puree i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną.
  • W pucharkach układamy pozostałe połówki moreli, zalewamy łyżką soku z moreli.
  • Na morele układamy 2 łyżki konfitury malinowej, a następnie krem morelowy.
  • Na wierzchu deser posypujemy prażonymi pistacjami
podziel się:

Pozostałe wiadomości