Sposób przygotowania:
- Przygotowujemy naczynie do zapiekania.
- Morele kroimy na pół, wyjmujemy pestki, obtaczamy w cukrze
- Układamy w naczyniu do zapiekania „brzuszkiem” do dołu.
- Dodajemy cynamon, ziarna z laski wanilii i goździki.
- Morele zalewamy miodem, sokiem z cytryny i słodkim winem.
- Przykrywamy naczynie folią aluminiową i pieczemy przez 40 minut w temp. 180 st.
- Ubijamy śmietankę
- Siekamy i prażymy pistacje.
- Połowę upieczonych moreli (8 połówek) wraz z 4 łyżkami soku z moreli miksujemy na puree i delikatnie mieszamy z ubitą śmietaną.
- W pucharkach układamy pozostałe połówki moreli, zalewamy łyżką soku z moreli.
- Na morele układamy 2 łyżki konfitury malinowej, a następnie krem morelowy.
- Na wierzchu deser posypujemy prażonymi pistacjami
podziel się: