TOMASZ SKWAREK
PRZYSTAWKA
Tatar z warzyw
Składniki:
2 marchewki
2 cukinie
40 czarnych oliwek
20 pomidorków koktajlowych
liście bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Obieramy marchewki i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Kroimy cukinię w małą kostkę, przelewamy obficie wrzątkiem, a następnie zimną wodą i dokładnie odsączamy. Oliwki siekamy, a pomidorki kroimy w cienkie plasterki. Na środku talerza układamy metalową foremkę w kształcie okręgu, pozbawioną dna. Na spodzie układamy połowę marchewki, wygładzamy łyżką, następnie układamy warstwę cukinii, oliwek i pomidorów, wygładzając łyżką każdą z kolejnych warstw. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Tuż przed podaniem zdejmujemy foremkę i dekorujemy liśćmi bazylii.
DANIE GŁÓWNE
Ryż z krewetkami i warzywami podany w ananasie
Składniki:
2 sztuki ananasa
10-20 dag krewetek
1 czerwona papryka
1 mandarynka
2 listki bazylii do przystrojenia
2 torebki ryżu
Sposób przygotowania:
Przekrajamy świeżego ananasa wzdłuż i wydrążamy środek. Gotujemy ryż na bulionie lub na wodzie. Osobno gotujemy krewetki, które następnie można również podsmażyć. Paprykę, mandarynkę oraz wydrążony miąższ ananasa kroimy po czym mieszamy je z ryżem i krewetkami. Całość podajemy w połówce ananasa. Dekorujemy liśćmi bazylii.
DESER
Melon w winie
Składniki:
2 melony
wino Porto
migdały
świeża mięta
tabliczka czekolady
Sposób przygotowania:
Przekrajamy melona na pół, drążymy kulki miąższu łyżeczką do lodów, pozostawiając dla bezpieczeństwa cienką warstwę miąższu pod skórką. Kulki miąższu wymieszane z porto oraz łupinę melona wstawiamy do lodówki na 30 minut. Przed podaniem do łupiny melona wlewamy Porto w ilości około 1-2 łyżeczek, a następnie wrzucamy kulki z miąższu. Całość posypujemy migdałami oraz ponownie skrapiamy winem. Na wierzchu umieszczamy gałązkę mięty. Posypujemy startą drobno czekoladą. Deser można również podawać z biszkoptami.
Autor: TVN