PAWEŁ ŁAWRYNOWICZ
Przystawka
Tatar z wody dla odważnych i wypchane jajo dla ostrożnych
(Czas przygotowania: 10 minut)
Składniki:
· łosoś surowy (wersja dla odważnych) 150 g lub
wędzony (wersja dla ostrożnych) 150 g
- 1 cebula
- ogórek kiszony
- koper świeży (nać)
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz grubo mielony
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki siekamy bardzo drobno, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Przekładamy do foremek, które utworzą kształt na talerzu i podajemy ze świeżą bagietką lub tostami.
Danie główne
Polędwiczki w sosie grzybowym na Jankowych plackach
(czas przygotowania: 50 minut)
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
- 3 łyżki oleju
- leśne, świeże grzyby (mogą być kurki)
- cebula
- kostki rosołowe warzywne
- sól i pieprz
Surówka z pora:
- por
- jabłko
- cytryna
- majonez
Sposób przygotowania:
Kroimy polędwiczki w centymetrowe plastry. Każdy z nich uciskamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy. Następnie myjemy grzyby, osuszamy je i siekamy na drobno. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy posiekaną drobno cebulkę, dodajemy grzyby i chwilę dusimy. Następnie dodajemy bulion i mięso. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 10 minut. W trakcie duszenia doprawiamy do smaku.
Do dania świetnie pasuje surówka z pora:
Pora przecinamy wzdłuż, a następnie kroimy go w półksiężyce. Dodajemy starte jabłko, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Przed podaniem dodajemy łyżkę majonezu.
Deser:
Zabujane owoce
(czas przygotowania: 45 minut)
Składniki:
- jabłka lub gruszki
- 2 jajka
- 4 żółtka
- 100 g cukru pudru
- 250 g jabłecznika wytrawnego lub soku jabłkowego
- liście mięty (do dekoracji)
- płatki migdałów (do posypania)
Sposób przygotowania:
Z jabłek i gruszek wydrążamy pestki, kroimy je na osiem części, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i gotujemy na parze.
Przygotowanie sosu zabajone:
Ubijamy jajka z cukrem pudrem i dodajemy sok jabłkowy. Całość podgrzewamy. Prażymy płatki migdałów. Ugotowane jabłka polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Na koniec dekorujemy listkami mięty.
Autor: TVN