Tatar, polędwiczki i zabujane owoce, czyli pyszna kolacja u biznesmena

Tatar, polędwiczki i zabujane owoce, czyli pyszna kolacja u biznesmena
Tatar, polędwiczki i zabujane owoce, czyli pyszna kolacja u biznesmena

PAWEŁ ŁAWRYNOWICZ

Przystawka

Tatar z wody dla odważnych i wypchane jajo dla ostrożnych

(Czas przygotowania: 10 minut)

Składniki:

· łosoś surowy (wersja dla odważnych) 150 g lub

wędzony (wersja dla ostrożnych) 150 g

  • 1 cebula
  • ogórek kiszony
  • koper świeży (nać)
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz grubo mielony

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki siekamy bardzo drobno, dodajemy oliwę, sól i pieprz do smaku. Przekładamy do foremek, które utworzą kształt na talerzu i podajemy ze świeżą bagietką lub tostami.

Tatar z wody i wypchane jajo
Tatar z wody i wypchane jajo

Danie główne

Polędwiczki w sosie grzybowym na Jankowych plackach

(czas przygotowania: 50 minut)

Składniki:

  • polędwiczki wieprzowe - 2 sztuki
  • 3 łyżki oleju
  • leśne, świeże grzyby (mogą być kurki)
  • cebula
  • kostki rosołowe warzywne
  • sól i pieprz

Surówka z pora:

  • por
  • jabłko
  • cytryna
  • majonez

Sposób przygotowania:

Kroimy polędwiczki w centymetrowe plastry. Każdy z nich uciskamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem i smażymy na oleju. Po usmażeniu odkładamy. Następnie myjemy grzyby, osuszamy je i siekamy na drobno. Na pozostałym na patelni tłuszczu smażymy posiekaną drobno cebulkę, dodajemy grzyby i chwilę dusimy. Następnie dodajemy bulion i mięso. Dusimy wszystko razem na małym ogniu około 10 minut. W trakcie duszenia doprawiamy do smaku.

Do dania świetnie pasuje surówka z pora:

Pora przecinamy wzdłuż, a następnie kroimy go w półksiężyce. Dodajemy starte jabłko, sok z cytryny, sól i pieprz. Odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Przed podaniem dodajemy łyżkę majonezu.

Polędwiczki na Jankowych plackach
Polędwiczki na Jankowych plackach

Deser:

Zabujane owoce

(czas przygotowania: 45 minut)

Składniki:

  • jabłka lub gruszki
  • 2 jajka
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru pudru
  • 250 g jabłecznika wytrawnego lub soku jabłkowego
  • liście mięty (do dekoracji)
  • płatki migdałów (do posypania)

Sposób przygotowania:

Z jabłek i gruszek wydrążamy pestki, kroimy je na osiem części, skrapiamy delikatnie sokiem z cytryny i gotujemy na parze.

Przygotowanie sosu zabajone:

Ubijamy jajka z cukrem pudrem i dodajemy sok jabłkowy. Całość podgrzewamy. Prażymy płatki migdałów. Ugotowane jabłka polewamy sosem i posypujemy uprażonymi migdałami. Na koniec dekorujemy listkami mięty.

Zabujane owoce
Zabujane owoce

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości