Sposób przygotowania:
- Bulion z gęsi przegotowujemy z namoczonymi grzybami suszonymi.
- Borowiki płuczemy i odsączamy
- Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do wywaru
- Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym i dodajemy do wywaru
- Borowiki kroimy i smażymy, a następnie dodajemy do zupy
- Doprawiamy solą i pieprzem.
- Ziemniaki obieramy, gotujemy i ugniatamy.
- Do ubitych ziemniaków dodajemy twaróg śmietankowy, ogrzane masłem, sól, pieprz, drobno posiekaną cebulę, żółtko i wkładamy do lodówki.
- Z margaryny, mąki, kwaśnej śmietany i jaj ugniatamy ciasto.
- Ciasto kroimy na części według uznania (tak, aby uformować paszteciki)
- W ciasto zawijamy farsz z ziemniaków
- Przygotowane paszteciki pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C
- Do śmietany kremówki dodajemy starty chrzan i ubijamy na sztywno.
- Na dnie miseczek układamy rozdrobniony parmezan z gorgonzolą.
- Wlewamy gorącą zupę i obficie posypujemy ziołami
- Na ziołach układamy ubitą śmietanę.
- Przystrajamy orzechami mielonymi.
- Zupę podajemy z ciepłym pasztecikiem.
podziel się: