Tajemnice poligonu Marcina Łopki (Poznań)

Tajemnice poligonu
Tajemnice poligonu

Sposób przygotowania:

  • Bulion z gęsi przegotowujemy z namoczonymi grzybami suszonymi.
  • Borowiki płuczemy i odsączamy
  • Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do wywaru
  • Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle klarowanym i dodajemy do wywaru
  • Borowiki kroimy i smażymy, a następnie dodajemy do zupy
  • Doprawiamy solą i pieprzem.
  • Ziemniaki obieramy, gotujemy i ugniatamy.
  • Do ubitych ziemniaków dodajemy twaróg śmietankowy, ogrzane masłem, sól, pieprz, drobno posiekaną cebulę, żółtko i wkładamy do lodówki.
  • Z margaryny, mąki, kwaśnej śmietany i jaj ugniatamy ciasto.
  • Ciasto kroimy na części według uznania (tak, aby uformować paszteciki)
  • W ciasto zawijamy farsz z ziemniaków
  • Przygotowane paszteciki pieczemy przez 10-15 minut w temperaturze 180°C
  • Do śmietany kremówki dodajemy starty chrzan i ubijamy na sztywno.
  • Na dnie miseczek układamy rozdrobniony parmezan z gorgonzolą.
  • Wlewamy gorącą zupę i obficie posypujemy ziołami
  • Na ziołach układamy ubitą śmietanę.
  • Przystrajamy orzechami mielonymi.
  • Zupę podajemy z ciepłym pasztecikiem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości