Sposób Przygotowania:
- Czosnek rozcieramy z solą, tworzy się pasta.
- Polędwicę należy naciąć wzdłuż i porozcinać w kilku miejscach, nacięcia nacieramy ¼ powstałej pasty czosnkowej
- W nacięcia wkładamy również morele i śliwki ułożone naprzemiennie.
- Polędwicę z nadzieniem powoli zwijamy w rulon należy zwinąć w rulon, owinąć folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok 24h.
- Schab nacieramy pozostałą częścią pasty z czosnku i soli.
- W schabie robimy kieszeń którą nadziewamy zamrożoną polędwiczką.
- Nadziany schab obsmażamy na głębokim tłuszczu z każdej strony.
- Mięso wkładamy do rękawa, szczelnie zamykamy i przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy tyle czasu ile waży mięso (1kg = 1 godzina).
- Po upieczeniu, czekamy chwilę aż mięso przestygnie i kroimy na 2-3 cm plastry.
- Sos pozostały w rękawie, przelewamy do garnka i zabielamy mąką.
- Powstały sos w rękawie, przecedzamy i wlewamy do garnka. Zabielamy odrobiną mąki.
- Kaszę gotujemy według informacji na opakowaniu.
podziel się: