Przystawka
Sushi maki
300 - 500 g ryżu do sushi
2 - 4 łyżki octu ryżowego
2 - 3 łyżki stołowe cukru
prasowane wodorosty (Nori)
majonez
wasabi
sałata
2 ogórki
avocado
2 filety z ryby (surowy i pieczony)
Ryż kilkakrotnie płuczemy, aż woda będzie przejrzysta, następnie gotujemy. Przygotowujemy pół szklanki roztworu z wody, octu ryżowego i cukru. Ugotowany ryż skrapiamy przygotowanym roztworem. Na macie bambusowej układamy wodorosty. Na nich układamy cienką warstwę ryżu, przylepiając go palcami do podłoża. Na ryż kładziemy sałatę, ogórka, avocado, surową bądź pieczoną rybę lub paluszki krabowe. Na koniec smarujemy wasabi i majonezem. Za pomocą bambusowej maty całość zawijamy w rolkę. W zależności od upodobania rolki można zawijać ryżem do wewnątrz lub na zewnątrz. Zwiniętą rolkę kroimy na kawałki w poprzek bardzo ostrym nożem. Podajemy razem z imbirem, wasabi, sosem sojowy oraz sosem sojowym słodkim.
Zupa tajska Tom Yum Kung
2-3 kostki bulionowe
1-2 łyżki stołowe bazy do zupy tajskiej
1 cytryna
1 szt. trawy cytrynowej
1 opakowanie grzybów japońskich
1-2 szt. ostrej papryki
kilka plasterków imbiru
100 g prażonych migdałów
bazylia tajska
12 szt. królewskich krewetek
cebula dymka
1 puszka mleka kokosowego
1 filet surowego tuńczyka
kolendra
Gotujemy bulion, dodajemy bazę do zupy tajskiej i sok z cytryny. Wrzucamy trawę cytrynową, grzyby japońskie, ostrą paprykę, imbir, prażone migdały i bazylię tajską. Na koniec wrzucamy krewetki i pokrojoną dymkę. Doprawiamy do smaku. Przed podaniem dodajemy mleko kokosowe. Osobno podajemy surowego tuńczyka i kolendrę. Oba składniki wrzuca się do zupy przed samym zjedzeniem.
Danie główne
Kotlet schabowy po japońsku
4 kotlety schabowe
1 cebula/dymka
5 ząbków czosnku
kilka plasterków imbiru
1-2 łyżki stołowe sosu sojowego
oliwa z oliwek
jajka do panierki
bułka tarta
2 opakowania nudli
Kotlety rozbijamy, panierujemy w bułce tartej i jajku, następnie smażymy na patelni i odstawiamy. Osobno podsmażamy cebulę/dymkę, czosnek, imbir i sos sojowy na oliwie z oliwek.Wcześniej przygotowane kotlety schabowe kroimy w wąskie paski i dodajemy do smażenia.Na koniec nudle płuczemy w wodzie, a następnie kładziemy na nie usmażonego kotleta wraz z sosem otrzymanym ze smażenia.
Deser
Lody smażone
2 szklanki mąki
3 jajka
1 szklanka mleka
4 duże kulki lodów bakaliowych
1 chuda śmietana
cukier waniliowy
maliny
2 mandarynki
owoce liczi (1 puszka)
liście mięty
sos czekoladowy
Z mąki, jajek oraz mleka wyrabiamy ciasto naleśnikowe. Na rozgrzanej patelni smażymy 4 cienkie naleśniki. Zamrażamy kulki lodów bakaliowych. Z naleśników tworzymy sakiewki, w które wkładamy kulki lodów. Sakiewki obwiązujemy sznurkiem papierowym i wkładamy do frytkownicy. Smażymy na głębokim oleju maksymalnie 1-2 minuty.
Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym. Otrzymanym sosem polewamy usmażone sakiewki. Przybieramy malinami, mandarynkami, owocami liczi oraz liśćmi mięty. Na koniec dodajemy sos czekoladowy.
Autor: TVN