Słoneczna sałatka, rybna pokusa i owocowy raj, czyli kulinarno-plażowe klimaty Pawła

Słoneczna sałatka, rybna pokusa i owocowy raj, czyli kulinarno-plażowe klimaty Pawła
Słoneczna sałatka, rybna pokusa i owocowy raj, czyli kulinarno-plażowe klimaty Pawła

PAWEŁ KACZMARSKI

Przystawka

Słoneczna sałatka

Składniki:

  • ok. 150 g kurczaka wędzonego lub grillowanego
  • 3/4 sałaty pekińskiej
  • puszka kukurydzy
  • puszka ananasa
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczaka, sałatę i ananasa kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kukurydzę, po czym wszystko razem mieszamy z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Grzanki

  • bagietka pszenno-żytnia o dużej średnicy (4 kromki)
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Bagietkę kroimy na dość grube kromki. Podpiekamy na grillu lub w opiekaczu. Smarujemy masłem czosnkowym i kładziemy na wierzch pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy pieprzem i solą, na koniec dekorujemy liśćmi bazylii.

Słoneczna sałatka
Słoneczna sałatka

Danie główne:

Rybna pokusa w morskiej bryzie z ziemniaczkami w mieniących się mundurkach

Składniki:

Ryba

  • 600-700 g fileta z łososia ze skórą
  • 1 kg soli morskiej gruboziarnistej
  • 5 sztuk cytryny
  • 1 duża cebula

Sposób przygotowania:

Filet z łososia myjemy. Sól wsypujemy do naczynia żaroodpornego, następnie wyciskamy na nią równomiernie sok z 4 cytryn. Kładziemy łososia skórą do dołu na nasączoną sól. Rybę posypujemy pieprzem do smaku. Cebulę i cytrynę kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy je na rybie. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Ziemniaki (8 sztuk)

Sposób przygotowania:

Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Następnie owijamy je w folię aluminiową stroną matową na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Długość pieczenia uzależniamy od wielkości ziemniaków. Miękkość sprawdzamy widelcem.

Masło czosnkowe

  • 250 g masła
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego estragonu
  • 1 łyżeczka mielonego oregano
  • 1 łyżeczka mielonej bazylii
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • pieprz, sól
  • kilka kropel soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Czosnek dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy masło i pozostałe składniki do dalszego zmiksowania. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy do lodówki na około 30 min.

Masło serowe:

  • 100 g masła
  • 200 g serka kanapkowego
  • posiekany szczypiorek wedle uznania
  • sól, pieprz do smaku

Masło miksujemy z serem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Składniki na sałatkę

  • rukola
  • czerwona cebula
  • pomidory koktajlowe
  • ser camembert
  • jogurt naturalny
  • majonez light
  • dżem żurawinowy
  • ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Czosnek miksujemy z jogurtem, majonezem i dżemem. Powstałym sosem oblewamy sałatkę i całość dokładnie mieszamy.

Rybna pokusa
Rybna pokusa

Deser

Owocowy raj z nutką czekolady

Składniki:

  • lody truskawkowo-bananowe
  • 400 g mrożonych truskawek
  • 200 g bananów
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • świeże maliny

Sposób przygotowania:

Banana obieramy i kroimy na kawałeczki. Miksujemy go z truskawkami, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko miksujemy.

Bita śmietana

  • 1/2 l śmietany (30 %)
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Do suchego naczynia wlewamy zimną śmietanę, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej masy.

Mus czekoladowy:

  • czekolada (pół tabliczki mlecznej i pół gorzkiej)
  • 1 łyżka brandy
  • 2 łyżki wody mineralnej
  • 15 g masła
  • 2 jaja
  • 25 g cukru
  • 70 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Do rondla wrzucamy posiekaną drobno czekoladę, dodajemy brandy i wodę. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy wciąż mieszając, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do suchej miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Do masy czekoladowej dodajemy kilka łyżek piany i dokładnie mieszamy. Ubijamy schłodzoną śmietanę (36 %). Przekładamy ją do masy czekoladowej, dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie raz jeszcze mieszamy. Masę przekładamy do małych miseczek, każdą z nich przykrywamy folią spożywczą i schładzamy przez około 3 godziny. Do wysokiego pucharka wkładamy na sam spód lody, następnie układamy cienką warstwę czekolady, całość polewamy bitą śmietaną, na której kładziemy świeże maliny.

Owocowy raj
Owocowy raj

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości