Słoneczna sałatka, rybna pokusa i owocowy raj, czyli kulinarno-plażowe klimaty Pawła

Słoneczna sałatka, rybna pokusa i owocowy raj, czyli kulinarno-plażowe klimaty Pawła
Słoneczna sałatka, rybna pokusa i owocowy raj, czyli kulinarno-plażowe klimaty Pawła

PAWEŁ KACZMARSKI

Przystawka

Słoneczna sałatka

Składniki:

  • ok. 150 g kurczaka wędzonego lub grillowanego
    • 3/4 sałaty pekińskiej
      • puszka kukurydzy
        • puszka ananasa
          • 2 łyżki majonezu
            • 2 łyżki jogurtu naturalnego
              • sól, pieprz

                Sposób przygotowania:

                Kurczaka, sałatę i ananasa kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kukurydzę, po czym wszystko razem mieszamy z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.

                Grzanki

                • bagietka pszenno-żytnia o dużej średnicy (4 kromki)
                  • 2 pomidory
                    • świeża bazylia

                      Sposób przygotowania:

                      Bagietkę kroimy na dość grube kromki. Podpiekamy na grillu lub w opiekaczu. Smarujemy masłem czosnkowym i kładziemy na wierzch pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy pieprzem i solą, na koniec dekorujemy liśćmi bazylii.

                      Słoneczna sałatka
                      Słoneczna sałatka

                      Danie główne:

                      Rybna pokusa w morskiej bryzie z ziemniaczkami w mieniących się mundurkach

                      Składniki:

                      Ryba

                      • 600-700 g fileta z łososia ze skórą
                        • 1 kg soli morskiej gruboziarnistej
                          • 5 sztuk cytryny
                            • 1 duża cebula

                              Sposób przygotowania:

                              Filet z łososia myjemy. Sól wsypujemy do naczynia żaroodpornego, następnie wyciskamy na nią równomiernie sok z 4 cytryn. Kładziemy łososia skórą do dołu na nasączoną sól. Rybę posypujemy pieprzem do smaku. Cebulę i cytrynę kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy je na rybie. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

                              Ziemniaki (8 sztuk)

                              Sposób przygotowania:

                              Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Następnie owijamy je w folię aluminiową stroną matową na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Długość pieczenia uzależniamy od wielkości ziemniaków. Miękkość sprawdzamy widelcem.

                              Masło czosnkowe

                              • 250 g masła
                                • 2-3 ząbki czosnku
                                  • 1 łyżeczka mielonego estragonu
                                    • 1 łyżeczka mielonego oregano
                                      • 1 łyżeczka mielonej bazylii
                                        • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
                                          • pieprz, sól
                                            • kilka kropel soku z cytryny

                                              Sposób przygotowania:

                                              Czosnek dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy masło i pozostałe składniki do dalszego zmiksowania. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy do lodówki na około 30 min.

                                              Masło serowe:

                                              • 100 g masła
                                                • 200 g serka kanapkowego
                                                  • posiekany szczypiorek wedle uznania
                                                    • sól, pieprz do smaku

                                                      Masło miksujemy z serem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.

                                                      Składniki na sałatkę

                                                      • rukola
                                                        • czerwona cebula
                                                          • pomidory koktajlowe
                                                            • ser camembert
                                                              • jogurt naturalny
                                                                • majonez light
                                                                  • dżem żurawinowy
                                                                    • ząbki czosnku

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Czosnek miksujemy z jogurtem, majonezem i dżemem. Powstałym sosem oblewamy sałatkę i całość dokładnie mieszamy.

                                                                      Rybna pokusa
                                                                      Rybna pokusa

                                                                      Deser

                                                                      Owocowy raj z nutką czekolady

                                                                      Składniki:

                                                                      • lody truskawkowo-bananowe
                                                                        • 400 g mrożonych truskawek
                                                                          • 200 g bananów
                                                                            • 50 g cukru
                                                                              • 1 łyżka soku z cytryny
                                                                                • świeże maliny

                                                                                  Sposób przygotowania:

                                                                                  Banana obieramy i kroimy na kawałeczki. Miksujemy go z truskawkami, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko miksujemy.

                                                                                  Bita śmietana

                                                                                  • 1/2 l śmietany (30 %)
                                                                                    • 1 łyżka cukru pudru

                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                      Do suchego naczynia wlewamy zimną śmietanę, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej masy.

                                                                                      Mus czekoladowy:

                                                                                      • czekolada (pół tabliczki mlecznej i pół gorzkiej)
                                                                                        • 1 łyżka brandy
                                                                                          • 2 łyżki wody mineralnej
                                                                                            • 15 g masła
                                                                                              • 2 jaja
                                                                                                • 25 g cukru
                                                                                                  • 70 ml śmietanki kremówki

                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                    Do rondla wrzucamy posiekaną drobno czekoladę, dodajemy brandy i wodę. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy wciąż mieszając, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do suchej miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Do masy czekoladowej dodajemy kilka łyżek piany i dokładnie mieszamy. Ubijamy schłodzoną śmietanę (36 %). Przekładamy ją do masy czekoladowej, dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie raz jeszcze mieszamy. Masę przekładamy do małych miseczek, każdą z nich przykrywamy folią spożywczą i schładzamy przez około 3 godziny. Do wysokiego pucharka wkładamy na sam spód lody, następnie układamy cienką warstwę czekolady, całość polewamy bitą śmietaną, na której kładziemy świeże maliny.

                                                                                                    Owocowy raj
                                                                                                    Owocowy raj

                                                                                                    Autor: TVN

                                                                                                    podziel się:

                                                                                                    Pozostałe wiadomości