PAWEŁ KACZMARSKI
Przystawka
Słoneczna sałatka
Składniki:
- ok. 150 g kurczaka wędzonego lub grillowanego
- 3/4 sałaty pekińskiej
- puszka kukurydzy
- puszka ananasa
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kurczaka, sałatę i ananasa kroimy na drobne kawałki. Dodajemy kukurydzę, po czym wszystko razem mieszamy z majonezem i jogurtem. Przyprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Grzanki
- bagietka pszenno-żytnia o dużej średnicy (4 kromki)
- 2 pomidory
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Bagietkę kroimy na dość grube kromki. Podpiekamy na grillu lub w opiekaczu. Smarujemy masłem czosnkowym i kładziemy na wierzch pokrojonego w kostkę pomidora. Przyprawiamy pieprzem i solą, na koniec dekorujemy liśćmi bazylii.
Danie główne:
Rybna pokusa w morskiej bryzie z ziemniaczkami w mieniących się mundurkach
Składniki:
Ryba
- 600-700 g fileta z łososia ze skórą
- 1 kg soli morskiej gruboziarnistej
- 5 sztuk cytryny
- 1 duża cebula
Sposób przygotowania:
Filet z łososia myjemy. Sól wsypujemy do naczynia żaroodpornego, następnie wyciskamy na nią równomiernie sok z 4 cytryn. Kładziemy łososia skórą do dołu na nasączoną sól. Rybę posypujemy pieprzem do smaku. Cebulę i cytrynę kroimy w bardzo cienkie plastry i układamy je na rybie. Przykrywamy naczynie i wstawiamy na około 30 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Ziemniaki (8 sztuk)
Sposób przygotowania:
Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy. Następnie owijamy je w folię aluminiową stroną matową na zewnątrz. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 60 minut. Długość pieczenia uzależniamy od wielkości ziemniaków. Miękkość sprawdzamy widelcem.
Masło czosnkowe
- 250 g masła
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego estragonu
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- 1 łyżeczka mielonej bazylii
- 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- pieprz, sól
- kilka kropel soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Czosnek dokładnie miksujemy. Kolejno dodajemy masło i pozostałe składniki do dalszego zmiksowania. Po dokładnym wymieszaniu wstawiamy do lodówki na około 30 min.
Masło serowe:
- 100 g masła
- 200 g serka kanapkowego
- posiekany szczypiorek wedle uznania
- sól, pieprz do smaku
Masło miksujemy z serem i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
Składniki na sałatkę
- rukola
- czerwona cebula
- pomidory koktajlowe
- ser camembert
- jogurt naturalny
- majonez light
- dżem żurawinowy
- ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki kroimy w drobną kostkę. Czosnek miksujemy z jogurtem, majonezem i dżemem. Powstałym sosem oblewamy sałatkę i całość dokładnie mieszamy.
Deser
Owocowy raj z nutką czekolady
Składniki:
- lody truskawkowo-bananowe
- 400 g mrożonych truskawek
- 200 g bananów
- 50 g cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- świeże maliny
Sposób przygotowania:
Banana obieramy i kroimy na kawałeczki. Miksujemy go z truskawkami, aż do uzyskania gładkiej masy. Następnie dodajemy pozostałe składniki i ponownie wszystko miksujemy.
Bita śmietana
- 1/2 l śmietany (30 %)
- 1 łyżka cukru pudru
Sposób przygotowania:
Do suchego naczynia wlewamy zimną śmietanę, dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania sztywnej masy.
Mus czekoladowy:
- czekolada (pół tabliczki mlecznej i pół gorzkiej)
- 1 łyżka brandy
- 2 łyżki wody mineralnej
- 15 g masła
- 2 jaja
- 25 g cukru
- 70 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania:
Do rondla wrzucamy posiekaną drobno czekoladę, dodajemy brandy i wodę. Wstawiamy na mały ogień i podgrzewamy wciąż mieszając, aż powstanie gęsta masa. Zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i dokładnie ucieramy. Dodajemy po jednym żółtku i energicznie mieszamy do momentu uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do ostygnięcia. Do suchej miski wlewamy białka i ubijamy je na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier. Do masy czekoladowej dodajemy kilka łyżek piany i dokładnie mieszamy. Ubijamy schłodzoną śmietanę (36 %). Przekładamy ją do masy czekoladowej, dodajemy pianę z białek i wszystko delikatnie raz jeszcze mieszamy. Masę przekładamy do małych miseczek, każdą z nich przykrywamy folią spożywczą i schładzamy przez około 3 godziny. Do wysokiego pucharka wkładamy na sam spód lody, następnie układamy cienką warstwę czekolady, całość polewamy bitą śmietaną, na której kładziemy świeże maliny.
Autor: TVN