Przygotowanie:
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
- Dodajemy sól i pokrojone na niewielkie kawałki masło.
- Ręką rozcieramy masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę.
- Dodajemy cukier i mieszamy
- Do drugiej miski wlewamy śmietankę kremową, jogurt i wbijamy jajka.
- Roztrzepujemy tak, aby powstała jednolita masa.
- Przygotowujemy formę na muffiny z 12 wgłębieniami.
- Formę wykładamy małymi kawałkami papieru do pieczenia.
- Łączymy obie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką.
- Masę rozkładamy do formy na muffiny.
- Do każdej babeczki delikatnie wciskamy po 3 kostki gruszki i posypujemy startą czekoladą.
- Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 22 - 25 minut.
- Gotowe babeczki wyjmujemy z formy i układamy na metalowej kratce do wystudzenia.
- Mleko skondensowane wlewamy do rondelka z grubym dnem i zagotowujemy na małym ogniu.
- Dodajemy brązowy cukier i mieszamy.
- Gotujemy przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje,
- Babeczki oblewamy polewą karmelową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
podziel się: