Słodka babeczka... Michała Latały (Warszawa)

Słodka babeczka z ciekawym wnętrzem
Słodka babeczka z ciekawym wnętrzem

Przygotowanie:

  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao.
  • Dodajemy sól i pokrojone na niewielkie kawałki masło.
  • Ręką rozcieramy masło z sypkimi składnikami, aby masa przypominała kruszonkę.
  • Dodajemy cukier i mieszamy
  • Do drugiej miski wlewamy śmietankę kremową, jogurt i wbijamy jajka.
  • Roztrzepujemy tak, aby powstała jednolita masa.
  • Przygotowujemy formę na muffiny z 12 wgłębieniami.
  • Formę wykładamy małymi kawałkami papieru do pieczenia.
  • Łączymy obie masy, delikatnie i krótko mieszając łyżką.
  • Masę rozkładamy do formy na muffiny.
  • Do każdej babeczki delikatnie wciskamy po 3 kostki gruszki i posypujemy startą czekoladą.
  • Pieczemy w temperaturze 180 °C przez około 22 - 25 minut.
  • Gotowe babeczki wyjmujemy z formy i układamy na metalowej kratce do wystudzenia.
  • Mleko skondensowane wlewamy do rondelka z grubym dnem i zagotowujemy na małym ogniu.
  • Dodajemy brązowy cukier i mieszamy.
  • Gotujemy przez około 2 - 3 minuty na małym ogniu, aż masa zgęstnieje,
  • Babeczki oblewamy polewą karmelową i dekorujemy orzeszkami ziemnymi.
podziel się:

Pozostałe wiadomości