Ser kozi, kaczka i kawa po parysku, czyli eksperymenty kulinarne Olgi z domieszką Francji

TVN
TVN

Olga Głębicka - menu

Przystawka:

Zapiekany ser kozi podany na sałacie z truskawkami, mango i z sosem balsamicznymSkładniki:

200 g koziego sera twarogowego

12 plastrów wędzonego boczku

mieszanka sałat lub młody szpinak

Sos:

kilka truskawek

dojrzałe mango

sok z cytryny lub pomarańczy

ocet balsamiczny

sól, pieprz

Z koziego sera twarogowego robimy 12 kulek jednakowej wielkości. Każdą owijamy w kopertę z cienkiego plastra wędzonego boczku tak, aby ser był całkowicie schowany. Wstawiamy do gorącego piekarnika (200°) na 5 do 8 minut, aż boczek będzie chrupiący. Dowolną sałatę, mieszankę sałat lub młody szpinak myjemy i przekładamy do miski. Przygotowujemy sos, miksując kilka truskawek, kawałek dojrzałego mango, sok z cytryny lub pomarańczy i ocet balsamiczny. Wszystko doprawiamy solą i czarnym pieprzem do smaku. Uwaga: sos powinien być bardziej owocowy niż balsamiczny. Mieszamy sałatę z sosem. Tuż przed podaniem przekładamy sałatę na talerze i układamy na niej kilka pokrojonych w ćwiartki truskawek i po kawałku mango pokrojonego w cienkie plasterki. Na każdej porcji kładziemy po 3 kawałki gorącego sera zawiniętego w boczek.

Danie główne

Kaczka w czerwonym winie z kasztanowym ragoût oraz ziemniakami z patelni

Składniki:

4 filety z piersi kaczki

250 ml wywaru drobiowego

250 ml czerwonego wina

2 kwaśne jabłka

100-150 g kasztanów

ziemniaki

czosnek

natka pietruszki

4 filety z piersi kaczki ze skórą doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na złoto na maśle z każdej strony. Obtaczamy w mące, podlewamy fondem z kaczki lub wywarem drobiowym (ok. 250 ml) i taką samą ilością czerwonego wytrawnego wina. Uwaga: powinniśmy podać takie samo wino do posiłku. Dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Po tym czasie podsmażamy na maśle 2 pokrojone na ósemki kwaśne jabłka ze skórką i dodajemy do kaczki razem z ugotowanymi kasztanami. Całość dusimy ok. 40 minut i sprawdzamy widelcem, czy kaczka jest miękka - powinna być delikatna, rozpadająca się. Można dusić dłużej!

Ziemniaki

Gotujemy ziemniaki na półtwardo w osolonej wodzie, kroimy na cienkie plasterki, smażymy z czosnkiem na skórce z kaczki lub na gęsim tłuszczu. Przed podaniem posypujemy drobno krojoną natką pietruszki.

Deser

Café Gourmand czyli kawa po parysku

W każdym café gourmand znajdziemy mocną kawę i kilka małych deserów - mniej lub bardziej typowych. To idealny deser dla niezdecydowanych smakoszy. U mnie, obok kawy, znajdziecie: fondant au chocolat czyli czekoladowe ciasteczko z płynnym środkiem podawane na gorąco truskawkową verrine z mascarpone i amaretto fondue z białej czekolady z owocami.

Fondant au chocolat

(przepis na 10 foremek)

300 g wytrawnej czekolady (minimum 70% kakao) 300 g miękkiego masła 12 łyżeczek cukru 4 całe jaja + 4 żółtka szczypta soli 4 kopiaste łyżki mąki pszennej

Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Dobrze mieszamy i odstawiamy aż masa będzie lekko ciepła. Całe jaja i żółtka rozbijamy dokładnie z cukrem i łączymy z masą czekoladową. Dodajemy sól, mąkę i wszystko dokładnie mieszamy. Masę przelewamy do 8-10 foremek (tzw. ramekinów) wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia (idealne są foremki silikonowe). Pieczemy 7-9 minut w temperaturze 200° (temperatura dla piekarnika z termoobiegiem). Ciasto powinno być ścięte na zewnątrz i lejące w środku.

Truskawkowa verrine

Verrine to sposób podawania różnych drobnych potraw głównie przystawek i deserów w przezroczystej szklance tak, aby można było zobaczyć warstwy - miły i dekoracyjny wynalazek.

Składniki:

½ kg truskawek

cukier

Amaretto

mascarpone

skórka z pomarańczy lub cytryna

ziarenka wanilii

Kroimy truskawki na ćwiartki (im dojrzalsze, tym więcej sosu). Wrzucamy do garnka o grubym dnie i posypujemy kilkoma łyżkami cukru. Gotujemy aż truskawki puszczą sok i dodajemy chlust Amaretto (chluśnijcie tyle, ile lubicie zakładając, że Amaretto to dodatek). Sos musi się zrobić zawiesisty. Truskawki powinny jednak trzymać fason i wyglądać jak truskawki. Mieszamy mascarpone z odrobiną cukru pudru (masa ma być lekko słodka; pamiętajmy, że sos będzie bardzo słodki) i startą skórką z pomarańczy lub cytryny. Dodajemy ziarenka wanilii i dolewamy odrobinę Amaretto. Idealnie, jeśli krem będzie miał lekko słodko-gorzki smak (gorycz z pomarańczy i Amaretto).

Przygotowujemy małe szklaneczki lub kieliszki do likieru i nakładamy warstwy na przemian: masę z mascarpone, truskawki w sosie, masę i truskawki. Całość dekorujemy listkiem mięty lub melisy. Można posypać pokruszonym ciasteczkiem korzennym lub maślanym.

Fondue z białej czekolady

Składniki:

2 tabliczki białej czekolady

śmietana 30%

dowolne owoce

2 tabliczki białej czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami śmietanki 30%. Po całkowitym rozpuszczeniu podajemy gorącą czekoladę w płynnej wersji w małym naczynku z szaszłykiem z dowolnych owoców.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Pokonaj mnie, jeśli potrafisz: Pojedynek w Rozenek-Majdan i Orbitowskiego w lodowatej morskiej wodzie

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Jak wyglądało powieszenie Serafina? Zobacz niezwykłe kulisy serialu

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Klaudia El Dursi i Klaudiusz Ševković u "Kuby Wojewódzkiego"! Zobacz najlepsze momenty odcinka!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Tego gościa Klaudiusz Ševković się nie spodziewał! Gulczas na kanapie u Kuby Wojewódzkiego!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

Martyna z "MasterChef Nastolatki" jest ciężko chora w szpitalu. Potrzebna jest pomoc!

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?

"Na Wspólnej" w nowych odcinkach 3801-3804: Rozwód u Cieślików i walka dziecka o bezdomnego dziadka?