Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki

Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki
Sałatka z wątróbką, wołowina z boczniakami, tiramisu- pomysłowe dania studenta logistyki

Jacek Afeltowicz

PRZYSTAWKA

Sałatka z wątróbką na ciepło

(czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:

  • 0,75 kg kurzych wątróbek
    • główka zielonej sałaty dębolistnej
      • opakowanie roszponki
        • 2 grejpfruty
          • awokado
            • 100 g parmezanu
              • garść malin (mogą być mrożone)
                • pół cytryny
                  • 50 g masła
                    • ocet balsamiczny
                      • oliwa z oliwek
                        • sól
                          • pieprz czarny
                            • mąka

                              Sposób przygotowania:

                              Sałatę oraz roszponkę dokładnie myjemy i zostawiamy na kilka minut w misce z zimną wodą. W tym czasie rozcinamy grejpfruty i wydłubujemy miąższ starając się, aby jego kawałki były możliwie jak największe. Odsączamy grejpfruta i oddzielamy drobne kawałki i strzępki. Sałaty wyciągamy z wody, osuszamy i układamy na talerzach. Maliny dokładnie myjemy i suszymy, a następnie ucieramy w szklance na jednolitą masę. Dodajemy dwie łyżki octu balsamicznego, trzy łyżki oliwy, sok z cytryny, sól oraz odrobinę pieprzu. Sos dokładnie mieszamy, a następnie wstawiamy do lodówki, z której wyciągamy wątróbki. Oczyszczamy je, tak aby zostały duże, jednorodne segmenty, które doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy masło na patelni, równolegle oprószając wątróbki niewielką ilością mąki. Wątróbki smażymy na średnim ogniu uważając, aby masło nie zaczęło się palić. W tym czasie obieramy awokado i kroimy na kawałki nieco mniejsze od wcześniej przygotowanych grejpfrutów. Na sałacie układamy owoce i odsączone z tłuszczu wątróbki. Całość polewamy sosem i wieńczymy płatkami parmezanu.

                              Sałatka z watróbką na ciepło
                              Sałatka z watróbką na ciepło

                              DANIE GŁÓWNE

                              Wołowina z boczniakami

                              (czas przygotowania: 1 godzina)

                              Składniki:

                              • kg polędwicy wołowej
                                • 750 g boczniaków
                                  • 250 ml śmietanki 30%
                                    • 250 ml bulionu wołowego
                                      • 2 średnie cebule
                                        • opakowanie ciasta francuskiego
                                          • 150 g masła
                                            • natka pietruszki
                                              • mąka
                                                • sól
                                                  • pieprz czarny
                                                    • pieprz biały
                                                      • oliwa z oliwek
                                                        • ząbek czosnku
                                                          • jedno żółtko
                                                            • cytryna

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              Polędwicę oczyszczamy z tłuszczu i powięzi. Czosnek przeciskamy do szklanki i ucieramy z solą i pieprzem. Dodajemy dwie łyżki oliwy i dokładnie mieszamy. Otrzymanym sosem nacieramy polędwicę. Mięso owijamy folią aluminiową i chowamy do lodówki.

                                                              Boczniaki myjemy i kroimy w paski. Cebulę drobno siekamy i szklimy na maśle, a następnie dodajemy boczniaki. Smażymy na małym ogniu, a gdy boczniki zmiękną, oprószamy całość mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion oraz śmietankę i dusimy około 10 minut, co jakiś czas mieszając i pilnując, aby sos się nie przypalił. Następnie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, doprawiamy białym pieprzem i solą. Odkrywamy patelnię pozwalając odparować nadmiarowi wilgoci. Natkę pietruszki grubo siekamy. Połowę dodajemy tuż po zdjęciu sosu z ognia, drugą połowę tuż przed podaniem. Sos przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.

                                                              Ciasto francuskie rozmrażamy i formujemy 4 miseczki, które smarujemy mieszaniną żółtka i odrobiny wody. Miseczki układamy na papierze do pieczenia na blasze. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na 10 minut. Po wyciągnięciu przykrywamy papierem i odstawiamy w ciepłe miejsce.

                                                              Piekarnik rozgrzewamy do 240 stopni i wkładamy polędwicę wołową po uprzednim oczyszczeniu jej z fragmentów czosnku (upieczony może stać się gorzki). Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy przez 15 minut. Po wyciągnięciu mięsa z piekarnika podgrzewamy w nim miseczki z ciasta francuskiego równolegle podgrzewając sos na patelni. W tym czasie kroimy mięso w plastry i układamy na podgrzanych talerzach. Obok stawiamy miseczki, które napełniamy sosem i dekorujemy natką pietruszki

                                                              Wołowina z boczniakami
                                                              Wołowina z boczniakami

                                                              DESRER

                                                              Tiramisu

                                                              (Czas przygotowania: 30 min + 4godziny chłodzenia)

                                                              Składniki:

                                                              • 6 żółtek
                                                                • 8 czubatych łyżek cukru
                                                                  • 0,75 kg mascarpone
                                                                    • 4 łyżki Amaretto (lub innego wyrazistego alkoholu)
                                                                      • około 40 biszkoptów typu "kocie języczki"
                                                                        • 1,5 szklanki mocnej, wystudzonej kawy
                                                                          • 4-5 łyżek gorzkiego kakao

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            Żółtka mieszamy z cukrem i ucieramy, aż będą stanowić jednolitą, kremowo-żółtą masę. Następnie cały czas mieszając, dodajemy po łyżce serka mascarpone. Biszkopty układamy wewnątrz płaskiego naczynia (np. prostokątnej formy do ciasta) i nasączamy kawą zmieszaną z Amaretto. Masę nakładamy równomiernie na całej powierzchni. Na dolną warstwę zużywamy mniej więcej 2/3 masy. Biszkopty na górnej warstwie nasączamy kawą w osobnym naczyniu, aby jej nadmiar nie pobrudził mascarpone. Układamy drugą warstwę biszkoptów i przykrywamy pozostałą częścią masy. Wierzch posypujemy grubą warstwą kakao. Całość wstawiamy do lodówki na 4 godziny lub najlepiej na całą noc.

                                                                            Tiramisu
                                                                            Tiramisu

                                                                            Autor: TVN

                                                                            podziel się:

                                                                            Pozostałe wiadomości

                                                                            Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                            Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                            Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                            Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!