Sałatka z kurczakiem, polędwica i ciasto czekoladowe, czyli sposób na tradycyjną ucztę wg stylistki

Sałatka z kurczakiem, polędwica i ciasto czekoladowe, czyli sposób na tradycyjną ucztę wg stylistki
Sałatka z kurczakiem, polędwica i ciasto czekoladowe, czyli sposób na tradycyjną ucztę wg stylistki

Marta Piątkowska

PRZYSTAWKA

Abstrakcja na talerzu

Sałatka z kurczakiem á la Marta

Składniki:

1 główka sałaty lodowej

1 mix sałat

kostka sera feta

20 dag truskawek

opakowanie pomidorków koktajlowych

czarne i zielone oliwki (słoiczek)

mała kiść winogron

pół melona

4 pojedyncze piersi z kurczaka

2 bagietki z masłem czosnkowym

2 łyżki papryki ostrej

sól, pieprz

przyprawa ostra do grilla

3 saszetki sosu ziołowo-koperkowego

12 łyżek oliwy

12 łyżek wody

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski (około 1 cm) i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do grilla. Następnie zalewamy olejem i odstawiamy. Myjemy wszystkie warzywa i owoce. Truskawki, winogrona oraz pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a melona, kostkę fety oraz główkę sałaty lodowej na drobne kawałki. Na wcześniej przygotowane talerze układamy po kolei wszystkie składniki sałatki. Zaczynamy od sałaty lodowej i mixu sałat, z których przygotowujemy bazę. Następnie układamy abstrakcję z warzyw i owoców: pomidorków, melona, truskawek, oliwek, winogron oraz fety. Sos przygotowujemy, mieszając wodę, oliwę i zawartość saszetki. Do rozgrzanego do 190°C piekarnika wkładamy bagietki i pieczemy je przez około 10 minut, aż się zarumienią (pieczemy rozmrożone pieczywo). W tym czasie polewamy wszystkie ułożone składniki sałatki przygotowanym sosem. Ostatnim etapem jest usmażenie mięsa. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej przygotowane kawałki piersi z kurczaka i smażymy do momentu, aż się zarumienią. Gotowe mięso wykładamy na sałatkę. Danie podajemy z gorącymi kawałkami kurczaka i ciepłą bagietką.

Abstrakcja na talerzu
Abstrakcja na talerzu
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Polędwica pod grzybkiem

Składniki:

1 kg polędwicy wołowej

1 kg pieczarek

6 średnich cebul

1/4 kostki masła (do smażenia mięsa)

sól, pieprz

1/4 szklanki mąki pszennej

pół słoiczka koncentratu pomidorowego

mała śmietana (kesemka)

olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Oddzielamy trzonki pieczarek od główek. Z trzonków gotujemy wywar, który będziemy wykorzystywać do zaprawiania mięsa. Trzonki pieczarek zalewamy wodą, dodajemy pieprz i gotujemy wywar. Główki pieczarek obieramy i kroimy w drobne paseczki, następnie podsmażamy na paru łyżkach oliwy i lekko solimy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, którą smażymy do momentu zeszklenia. Następie umyte mięso kroimy w paski i smażymy na maśle. Podsmażoną polędwicę łączymy z pieczarkami i cebulą. Zalewamy wodą i dusimy około 2 godzin bez przerwy. Po upływie tego czasu zalewamy potrawę wywarem z trzonków pieczarek, dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy jeszcze około 30 minut ciągle mieszając.

Buraczki:

1kg buraków czerwonych

1 cytryna

Sól, pieprz

cukier ( 4-6 łyżek)

masło do podsmażenia - 1/2kostki

Sposób przygotowania:

Gotujemy buraki w mundurkach. Po wystudzeniu warzyw obieramy je i ścieramy na tarce ze średnią wielkością oczek. Starte buraczki doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz wyciskamy do nich sok z cytryny. Tak doprawione buraczki podsmażamy na maśle przez około 15 minut.

Sałatka z ogórków kiszonych:

6 dużych ogórków kiszonych

2 średnie cebule (delikatne)

pieprz

3 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, następnie parzymy zalewając wrzątkiem i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do ogórków, doprawiamy pieprzem i oliwą. Na koniec mieszamy.

Mizeria:

2 ogórki świeże

mała śmietana kesemka

szczypta soli

3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Obieramy ogórki i kroimy na cienkie plasterki. Pokrojone ogórki solimy i odstawiamy na około 20-30 minut aż puszczą sok. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy sok, dodajemy śmietanę i cukier. Wszystkie składniki mieszamy.

Danie podajemy z ubitymi ziemniakami lub w wydrążonych kajzerkach.

Polędwica pod grzybkiem
Polędwica pod grzybkiem
Źródło: TVN

DESER

Kapryśna mulatka i ciasto czekoladowe

Składniki:

2 gorzkie czekolady ( zawartość kakao min 70%)

2 mleczne czekolady

6 dużych jaj

2,5 kostki masła

szklanka cukru

1/5 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy żółtka z cukrem na gładką masę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej 2 gorzkie czekolady z 1,5 kostki masła. Ostudzoną, płynną czekoladę wlewamy do ubitych żółtek, miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia i dalej miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Ubijamy białka z jaj (dodając szczyptę soli). Sztywną pianę powoli dodajemy i mieszamy drewnianą łyżką z masą czekoladową. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy silikonowej o średnicy około 20 cm. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Ostudzone ciasto polewamy roztopioną mleczną czekoladą. Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Mleczną czekoladę rozpuszczamy z 1 kostką masła.

Kapryśna mulatka
Kapryśna mulatka
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości