Marta Piątkowska
PRZYSTAWKA
Abstrakcja na talerzu
Sałatka z kurczakiem á la Marta
Składniki:
1 główka sałaty lodowej
1 mix sałat
kostka sera feta
20 dag truskawek
opakowanie pomidorków koktajlowych
czarne i zielone oliwki (słoiczek)
mała kiść winogron
pół melona
4 pojedyncze piersi z kurczaka
2 bagietki z masłem czosnkowym
2 łyżki papryki ostrej
sól, pieprz
przyprawa ostra do grilla
3 saszetki sosu ziołowo-koperkowego
12 łyżek oliwy
12 łyżek wody
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso z piersi kurczaka kroimy w paski (około 1 cm) i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą oraz przyprawą do grilla. Następnie zalewamy olejem i odstawiamy. Myjemy wszystkie warzywa i owoce. Truskawki, winogrona oraz pomidorki koktajlowe kroimy na pół, a melona, kostkę fety oraz główkę sałaty lodowej na drobne kawałki. Na wcześniej przygotowane talerze układamy po kolei wszystkie składniki sałatki. Zaczynamy od sałaty lodowej i mixu sałat, z których przygotowujemy bazę. Następnie układamy abstrakcję z warzyw i owoców: pomidorków, melona, truskawek, oliwek, winogron oraz fety. Sos przygotowujemy, mieszając wodę, oliwę i zawartość saszetki. Do rozgrzanego do 190°C piekarnika wkładamy bagietki i pieczemy je przez około 10 minut, aż się zarumienią (pieczemy rozmrożone pieczywo). W tym czasie polewamy wszystkie ułożone składniki sałatki przygotowanym sosem. Ostatnim etapem jest usmażenie mięsa. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy wcześniej przygotowane kawałki piersi z kurczaka i smażymy do momentu, aż się zarumienią. Gotowe mięso wykładamy na sałatkę. Danie podajemy z gorącymi kawałkami kurczaka i ciepłą bagietką.
DANIE GŁÓWNE
Polędwica pod grzybkiem
Składniki:
1 kg polędwicy wołowej
1 kg pieczarek
6 średnich cebul
1/4 kostki masła (do smażenia mięsa)
sól, pieprz
1/4 szklanki mąki pszennej
pół słoiczka koncentratu pomidorowego
mała śmietana (kesemka)
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Oddzielamy trzonki pieczarek od główek. Z trzonków gotujemy wywar, który będziemy wykorzystywać do zaprawiania mięsa. Trzonki pieczarek zalewamy wodą, dodajemy pieprz i gotujemy wywar. Główki pieczarek obieramy i kroimy w drobne paseczki, następnie podsmażamy na paru łyżkach oliwy i lekko solimy. Dodajemy cebulę pokrojoną w piórka, którą smażymy do momentu zeszklenia. Następie umyte mięso kroimy w paski i smażymy na maśle. Podsmażoną polędwicę łączymy z pieczarkami i cebulą. Zalewamy wodą i dusimy około 2 godzin bez przerwy. Po upływie tego czasu zalewamy potrawę wywarem z trzonków pieczarek, dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietanę, mąkę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dusimy jeszcze około 30 minut ciągle mieszając.
Buraczki:
1kg buraków czerwonych
1 cytryna
Sól, pieprz
cukier ( 4-6 łyżek)
masło do podsmażenia - 1/2kostki
Sposób przygotowania:
Gotujemy buraki w mundurkach. Po wystudzeniu warzyw obieramy je i ścieramy na tarce ze średnią wielkością oczek. Starte buraczki doprawiamy pieprzem, solą, cukrem oraz wyciskamy do nich sok z cytryny. Tak doprawione buraczki podsmażamy na maśle przez około 15 minut.
Sałatka z ogórków kiszonych:
6 dużych ogórków kiszonych
2 średnie cebule (delikatne)
pieprz
3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Obieramy cebulę, następnie parzymy zalewając wrzątkiem i kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do ogórków, doprawiamy pieprzem i oliwą. Na koniec mieszamy.
Mizeria:
2 ogórki świeże
mała śmietana kesemka
szczypta soli
3 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Obieramy ogórki i kroimy na cienkie plasterki. Pokrojone ogórki solimy i odstawiamy na około 20-30 minut aż puszczą sok. Po upływie wyznaczonego czasu odcedzamy sok, dodajemy śmietanę i cukier. Wszystkie składniki mieszamy.
Danie podajemy z ubitymi ziemniakami lub w wydrążonych kajzerkach.
DESER
Kapryśna mulatka i ciasto czekoladowe
Składniki:
2 gorzkie czekolady ( zawartość kakao min 70%)
2 mleczne czekolady
6 dużych jaj
2,5 kostki masła
szklanka cukru
1/5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Oddzielamy białka od żółtek. Miksujemy żółtka z cukrem na gładką masę. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej 2 gorzkie czekolady z 1,5 kostki masła. Ostudzoną, płynną czekoladę wlewamy do ubitych żółtek, miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy powoli mąkę i proszek do pieczenia i dalej miksujemy aż uzyskamy jednolitą masę. Ubijamy białka z jaj (dodając szczyptę soli). Sztywną pianę powoli dodajemy i mieszamy drewnianą łyżką z masą czekoladową. Tak przygotowaną masę wlewamy do formy silikonowej o średnicy około 20 cm. Wkładamy ciasto do rozgrzanego do 200°C piekarnika i pieczemy przez 30 minut. Ostudzone ciasto polewamy roztopioną mleczną czekoladą. Polewę przygotowujemy w kąpieli wodnej. Mleczną czekoladę rozpuszczamy z 1 kostką masła.
Autor: TVN