Hanna Stelmaszyk
Przystawka:
Egzotyczna sałatka z kangura
Składniki:
500gr steku z kangura 1/3 szklanki oliwy 1/3 szklanki octu winnego 1/3 szklanki wody 6 goździków 2 łyżeczki soli 3 listki laurowe 6 ziaren czarnego pieprzu
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i gotujemy doprowadzając do wrzenia, po czym zostawiamy na 5 minut na małym ogniu, następnie schładzamy. Z mięsa wykrajamy steki o grubości 3 cm, usuwamy powięzi. Tak przygotowane porcje mięsa zalewamy marynatą, odstawiamy na dwie doby do lodówki. Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu lub ruszcie w piekarniku. Czas pieczenia zależny od indywidualnych gustów. Podajemy z pieczarkami z patelni i ulubioną sałatą.
Danie główne
Comber jagnięcy w marynacie z musztardy i rozmarynu w pierzynce z batatów
Składniki: kg żeberek jagnięcych (comber) sól morska i świeżo zmielony pieprz 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 łyżka listków świeżego rozmarynu
tymianek lub estragon do dekoracji 4 łyżki oliwy z oliwek 2 - 3 łyżeczki musztardy 5 średnich batatów czyli słodkich ziemniaków 4 łyżki masła
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30%
(ewentualnie w wersji light – śmietanki do sosów 18%)
Sposób przygotowania:
Mięso płuczemy, osuszamy i kroimy na kawałki (po 2 żeberka w każdym). Posypujemy solidnie solą morską i świeżo zmielonym pieprzem. Następnie nacieramy mieszanką czosnku, rozmarynu, oliwy z oliwek i musztardy. Chwilkę ugniatamy i wkładamy do foliowego woreczka, szczelnie zamykając. Wkładamy do lodówki na całą noc (jeśli nie mamy czasu, przynajmniej na 2 - 3 godziny).
Piekarnik rozgrzewamy do 200°. Żeberka wyjmujemy z woreczka i układamy na blaszce do pieczenia w minimum 2 - 3 cm odstępu od siebie. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 - 60 minut (w zależności od stopnia wypieczenia mięsa). Po upieczeniu żeberka wyjmujemy z piekarnika, przykrywamy luźno folią aluminiową i odstawiamy na około 5 minut przed podaniem.
Bataty obieramy, płuczemy i kroimy na 2 - 3 kawałki. Wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy przez około 30 minut, aż będą miękkie. Po 20 minutach gotowania solimy, następnie odcedzamy i póki są jeszcze gorące zaczynamy rozdrabniać je tłuczkiem. Dodajemy połowę masła, a po chwili śmietankę. Na koniec dodajemy resztę masła. Nie rozgniatamy batatów na idealnie gładki mus, mogą pozostać malutkie kawałeczki.
DeserMiszmasz ze świeżych malin
Składniki:
Bezy
4 jajka szklanka cukru pudru
Sos
500 ml śmietany
500 gr malin borówki
Sposób przygotowania: Maliny rozdrabniamy z cukrem pudrem na sos. Ubijamy białka z cukrem i formujemy bezy, które wkładamy do piekarnika rozgrzanego do około 50-100°. Po wyjęciu suszymy około 6 godzin. Ubijamy śmietanę i mieszamy ją z sosem malinowym i borówkami. Kruszymy bezy, całość delikatnie mieszamy.
Autor: TVN