Grzegorz Laskowski
Przystawka
Sałatka tajska
makaron ryżowy
30 dag wołowiny lub polędwicy
2 papryki
1 cebula
5 ząbków czosnku
sezam
olej sezamowy
kiełki soi i bambusa do dekoracji
Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski i przekładamy do naczynia. Skrapiamy ją olejem sezamowym i posypujemy sezamem i papryką chilli. Odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i olej zwykły, a następnie wrzucamy paski wołowiny i obsmażamy. Oddzielnie dusimy paprykę, cebulę i czosnek. Układamy warstwami i dekorujemy kiełkami soi i bambusa.
Danie główne
Grillowany karczek z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką
Grillowany karczek
4 kotlety ze schabu karkowego
oliwa z oliwek
ocet winny
czosnek
przyprawy do grilla
Mięso rozbijamy pięścią. Z pozostałych składników robimy marynatę. Zalewamy karkówkę i odstawiamy na kilka godzin. Grillujemy około 10 minut z każdej strony. Podajemy na gorąco z sosem tzatzyki.
Pieczone ziemniaki
ziemniaki
majeranek
przyprawa curry
Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Pod koniec gotowania dodajemy curry. Odcedzamy, kładziemy na blachę i posypujemy majerankiem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy dotąd aż uzyskają złocisty kolor.
Sałatka grecka
3 pomidory
1 ogórek zielony
papryka zielona
oliwki
cebula
ser feta lub mozzarella
bazylia
oliwa z oliwek
ocet winny
pieprz
sól
oregano
Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę, kładziemy na pomidorach, a następnie układamy pociętą w kostki paprykę. Pokrojoną w pierścienie cebulą i oliwkami dekorujemy sałatkę. Na wierzch kruszymy ser. Przyrządzamy sos z oliwy, octu, przypraw i polewamy nim całość. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.
Sos tzatzyki
ogórek zielony
jogurt naturalny (bez cukru)
serek twarogowy
czosnek
koperek
sok z cytryny
oregano
tymianek
sól
pieprz
Ogórka ścieramy na grubej tarce i dodajemy jogurt, serek, posiekany koperek i drobno poszatkowany czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy do grillowanych mięs i pieczonych ziemniaków.
Deser
Ognista szarlotka z lodami
4 żółtka
1 szklanka cukru
1 1/2 łyżki śmietany
15 dag margaryny
3 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1l prażonych jabłek
cynamon
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Żółtka, cukier, śmietanę i margarynę lekko miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 3/5 ciasta rozkładamy na formie do pieczenia i posypujemy cynamonem. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałą część ciasta układamy na wierzchu. Pieczemy ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180 – 200oC. Porcję ciasta dekorujemy lodami i bitą śmietaną. Obok kładziemy kostki cukru nasączone spirytusem. Podpalamy i podajemy gościom przy zgaszonym świetle.
Autor: TVN