Sałatka tajska, grillowany karczek i ognista szarlotka z lodami na wieczorze u taksówkarza

TVN
TVN

Grzegorz Laskowski

Przystawka

Sałatka tajska

makaron ryżowy

30 dag wołowiny lub polędwicy

2 papryki

1 cebula

5 ząbków czosnku

sezam

olej sezamowy

kiełki soi i bambusa do dekoracji

Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu. Wołowinę kroimy w cieniutkie paski i przekładamy do naczynia. Skrapiamy ją olejem sezamowym i posypujemy sezamem i papryką chilli. Odstawiamy na kilka godzin. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i olej zwykły, a następnie wrzucamy paski wołowiny i obsmażamy. Oddzielnie dusimy paprykę, cebulę i czosnek. Układamy warstwami i dekorujemy kiełkami soi i bambusa.

Danie główne

Grillowany karczek z pieczonymi ziemniakami i sałatką grecką

Grillowany karczek

4 kotlety ze schabu karkowego

oliwa z oliwek

ocet winny

czosnek

przyprawy do grilla

Mięso rozbijamy pięścią. Z pozostałych składników robimy marynatę. Zalewamy karkówkę i odstawiamy na kilka godzin. Grillujemy około 10 minut z każdej strony. Podajemy na gorąco z sosem tzatzyki.

Pieczone ziemniaki

ziemniaki

majeranek

przyprawa curry

Ziemniaki obieramy i gotujemy na półtwardo. Pod koniec gotowania dodajemy curry. Odcedzamy, kładziemy na blachę i posypujemy majerankiem. Wkładamy do piekarnika. Pieczemy dotąd aż uzyskają złocisty kolor.

Sałatka grecka

3 pomidory

1 ogórek zielony

papryka zielona

oliwki

cebula

ser feta lub mozzarella

bazylia

oliwa z oliwek

ocet winny

pieprz

sól

oregano

Pomidory kroimy w plastry i układamy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę, kładziemy na pomidorach, a następnie układamy pociętą w kostki paprykę. Pokrojoną w pierścienie cebulą i oliwkami dekorujemy sałatkę. Na wierzch kruszymy ser. Przyrządzamy sos z oliwy, octu, przypraw i polewamy nim całość. Na koniec dekorujemy listkami bazylii.

Sos tzatzyki

ogórek zielony

jogurt naturalny (bez cukru)

serek twarogowy

czosnek

koperek

sok z cytryny

oregano

tymianek

sól

pieprz

Ogórka ścieramy na grubej tarce i dodajemy jogurt, serek, posiekany koperek i drobno poszatkowany czosnek. Doprawiamy do smaku przyprawami. Podajemy do grillowanych mięs i pieczonych ziemniaków.

Deser

Ognista szarlotka z lodami

4 żółtka

1 szklanka cukru

1 1/2 łyżki śmietany

15 dag margaryny

3 szklanki mąki

3 łyżeczki proszku do pieczenia

1l prażonych jabłek

cynamon

2 łyżki mąki ziemniaczanej

Żółtka, cukier, śmietanę i margarynę lekko miksujemy. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 3/5 ciasta rozkładamy na formie do pieczenia i posypujemy cynamonem. Na ciasto wykładamy jabłka wymieszane z 2 łyżkami mąki ziemniaczanej. Pozostałą część ciasta układamy na wierzchu. Pieczemy ok. 45 – 50 minut w temperaturze 180 – 200oC. Porcję ciasta dekorujemy lodami i bitą śmietaną. Obok kładziemy kostki cukru nasączone spirytusem. Podpalamy i podajemy gościom przy zgaszonym świetle.

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości