Rzaz obalający na dziko Borysa Kurowiaka (Gorzów Wlkp.)

Rzaz obalający na dziko
Rzaz obalający na dziko

Marynata - Sposób przygotowania:

  • Gotujemy wodę z winem.
  • Dodajemy przyprawy i pokrojone w talarki cebule.
  • Po wystudzeniu dodać ocet.

Mięso - Sposób przygotowania:

  • Umyte i osuszone mięso umieszczamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą.
  • Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni.
  • W czasie marynowania mięso często obracamy.
  • Po 3 dniach szynkę szpikujemy pociętym na plasterki czosnkiem.
  • Oprószamy przyprawami i obkładamy pokrzywami.
  • Mięso wsuwamy do rękawa do pieczenia i podlewamy winem.
  • Rękaw zamykamy i za pomocą szpilki robimy 3 dziurki od góry.
  • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 240°C przez 15minut.
  • Po 15 minutach zmniejszamy 170°C i pieczemy przez półtorej godziny.
  • Gotową szynkę kroimy w plastry o grubości 2 centymetrów.
  • Podajemy z kaszą gryczaną i marynowanymi rydzami.
  • Kaszę polewamy sosem uzyskanym w trakcie pieczenia.
podziel się:

Pozostałe wiadomości