Marynata - Sposób przygotowania:
- Gotujemy wodę z winem.
- Dodajemy przyprawy i pokrojone w talarki cebule.
- Po wystudzeniu dodać ocet.
Mięso - Sposób przygotowania:
- Umyte i osuszone mięso umieszczamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą.
- Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni.
- W czasie marynowania mięso często obracamy.
- Po 3 dniach szynkę szpikujemy pociętym na plasterki czosnkiem.
- Oprószamy przyprawami i obkładamy pokrzywami.
- Mięso wsuwamy do rękawa do pieczenia i podlewamy winem.
- Rękaw zamykamy i za pomocą szpilki robimy 3 dziurki od góry.
- Pieczemy w piekarniku w temperaturze 240°C przez 15minut.
- Po 15 minutach zmniejszamy 170°C i pieczemy przez półtorej godziny.
- Gotową szynkę kroimy w plastry o grubości 2 centymetrów.
- Podajemy z kaszą gryczaną i marynowanymi rydzami.
- Kaszę polewamy sosem uzyskanym w trakcie pieczenia.
podziel się: