Rzaz obalający na dziko Borysa Kurowiaka (Gorzów Wlkp.)

Rzaz obalający na dziko
Rzaz obalający na dziko

Marynata - Sposób przygotowania:

  • Gotujemy wodę z winem.
    • Dodajemy przyprawy i pokrojone w talarki cebule.
      • Po wystudzeniu dodać ocet.

        Mięso - Sposób przygotowania:

        • Umyte i osuszone mięso umieszczamy w głębokim naczyniu i zalewamy marynatą.
          • Mięso odstawiamy w chłodne miejsce na 3 dni.
            • W czasie marynowania mięso często obracamy.
              • Po 3 dniach szynkę szpikujemy pociętym na plasterki czosnkiem.
                • Oprószamy przyprawami i obkładamy pokrzywami.
                  • Mięso wsuwamy do rękawa do pieczenia i podlewamy winem.
                    • Rękaw zamykamy i za pomocą szpilki robimy 3 dziurki od góry.
                      • Pieczemy w piekarniku w temperaturze 240°C przez 15minut.
                        • Po 15 minutach zmniejszamy 170°C i pieczemy przez półtorej godziny.
                          • Gotową szynkę kroimy w plastry o grubości 2 centymetrów.
                            • Podajemy z kaszą gryczaną i marynowanymi rydzami.
                              • Kaszę polewamy sosem uzyskanym w trakcie pieczenia.
                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości