Sposób przygotowania:
- 3 kostki smalcu roztapiamy z przyprawami.
- Piersi z gęsi układamy na patelni, zalewamy gorącym smalcem. Wkładamy do piekarnika na 120 minut, 140 °C.
- W garnku podgrzewamy masło, wrzucamy imbir, podsmażamy.
- Następnie do garnka wrzucamy marchew, po kilku minutach dorzucamy dynię.
- Dusimy na wolnym ogniu, po jakimś czasie dodajemy wody i nadal dusimy aż do rozpadnięcia się warzyw. Doprawiamy solą. Blendujemy wszystko na gładkie puree.
- 4 kostki masła klarujemy w garnku, wrzucamy ziemniaki, czosnek i sól. Gotujemy confit do miękkości.
- Przypalamy 5 łyżek cukru, następnie dorzucamy wiśnie, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Redukujemy aż do uzyskania sosu.
podziel się: