Sposób przygotowania:
Róża
- Z ciasta francuskiego wycinamy około 4-centymetrowe paski.
- Każdy pasek smarujemy pomarańczową marmoladą i posypujemy delikatnie cukrem.
- Jabłka przekrawamy na pół i tniemy w cienkie plastry.
- Plastry jabłek wrzucamy do rondla.
- Dodajemy sok z połowy cytryny.
- Gdy jabłka zrobią się sprężyste, wyjmujemy z rondla i osuszamy na papierowych ręcznikach.
- Przygotowane plastry jabłek układamy na pskach ciasta fransuckiego tak, aby lekko wystawały.
- Zostawiamy 2-centymetrowy zapas ciasta francuskiego.
- Ciasto zawijamy na kształt róży.
- Powstałe róże wkładamy do foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.
Beza włoska:
- Białka jajek ubijamy.
- Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wodę.
- Powstały żel dodajemy do ubitych białek i mieszamy.
- Z gotowej masy formujemy "łezki".
- Powstałe formy opalamy palnikiem gastronomicznym, aż uzyskają rumianą powłokę.
Sos z białej czekolady
- Do rondla wlewamy mleka.
- Do mleka dodajemy kawałki czekolady i śmietanę.
- Dokładnie mieszamy.
- Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.
- Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści.
- Powstały sos wkładamy do lodówki na około 30 minut.
podziel się: