Róża na krysztale Jarka Kowalczyka (Poznań)

Róża na krysztale
Róża na krysztale

Sposób przygotowania:

Róża

  • Z ciasta francuskiego wycinamy około 4-centymetrowe paski.
  • Każdy pasek smarujemy pomarańczową marmoladą i posypujemy delikatnie cukrem.
  • Jabłka przekrawamy na pół i tniemy w cienkie plastry.
  • Plastry jabłek wrzucamy do rondla.
  • Dodajemy sok z połowy cytryny.
  • Gdy jabłka zrobią się sprężyste, wyjmujemy z rondla i osuszamy na papierowych ręcznikach.
  • Przygotowane plastry jabłek układamy na pskach ciasta fransuckiego tak, aby lekko wystawały.
  • Zostawiamy 2-centymetrowy zapas ciasta francuskiego.
  • Ciasto zawijamy na kształt róży.
  • Powstałe róże wkładamy do foremki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 15 minut.

Beza włoska:

  • Białka jajek ubijamy.
  • Na rozgrzaną patelnię wsypujemy cukier i dodajemy wodę.
  • Powstały żel dodajemy do ubitych białek i mieszamy.
  • Z gotowej masy formujemy "łezki".
  • Powstałe formy opalamy palnikiem gastronomicznym, aż uzyskają rumianą powłokę.

Sos z białej czekolady

  • Do rondla wlewamy mleka.
  • Do mleka dodajemy kawałki czekolady i śmietanę.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Gdy mleko zacznie się gotować, zdejmujemy z ognia.
  • Pozostawiamy do czasu, aż czekolada się rozpuści.
  • Powstały sos wkładamy do lodówki na około 30 minut.
podziel się:

Pozostałe wiadomości