ŁUKASZ PANFIL
PRZYSTAWKA
Rosół z dzikiej kaczki czas przygotowania: 1,5h Składniki :
- 1/2 kg kaczki - bez wyluzowanej piersi i odciętego udka (samo chude mięso) ze wszelkimi tłuszczykami
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1/8 selera
- 1/2 pora
- 1 cebula
- kilka liści lubczyku
- 2 suszone grzyby
- 2 kostki bulionu
- 1 goździk
- 3 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- pokrojona natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Umyte i podzielone na kawałki mięso i kości zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, grzyby, kostki bulionowe oraz lubczyk. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa. Rosół przecedzamy. Jeśli komuś przeszkadza, to można zdjąć wierzchnią warstwę tłuszczu. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, pierożkami z mięsem kaczki i lanymi kluskami.
DANIE GŁÓWNE:
Medaliony z rogacza w sosie kurkowym czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- 8 medalionów z jelenia, każdy po 50g
- 400 g bobu
- 200 g kurek
- 1 opakowanie rukoli (ok.50 g)
- 1 opakowanie serka topionego
- pół kieliszka białego wina
- 100g śmietany (18%)
- 40 g masła
- świeżo zmielony pieprz
- sól
- 2 średnie cebule
Sposób przygotowania:
Medaliony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Bób gotujemy do miękkości, odsączamy i obrabiamy. Następnie blenderem ucieramy na purée i dodajemy przyprawy. Medaliony smażymy po 2 minuty z każdej strony na oliwie z oliwek z odrobiną masła. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tłuszczu po smażeniu medalionów blanszujemy cebulę i kurki. Dodajemy serek, wino i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę i bób, a następnie medaliony polane sosem z kurek.
DESER:
Malinowy cranachan
czas przygotowania: 35 minutSkładniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 g serka naturalnego
- 2 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżki whisky
- 400 g malin
Sposób przygotowania:
Mocno rozgrzewamy opiekacz. Układamy na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypujemy na nią płatki owsiane. Opiekamy około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawiamy na około 15 minut do ostygnięcia. Ubijamy kremówkę i starannie mieszamy z serkiem naturalnym. Dodajmy miód i whisky. Całość mieszamy, a następnie łączymy z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych. Zachowujemy kilka malin do przybrania deseru, pozostałe układamy wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu. Dekorujemy pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podajemy cranachan natychmiast lub wstawiamy do lodówki, nie dłużej niż na 1 godzinę.
Autor: TVN