Rosół z dzikiej kaczki, medaliony z rogacza, malinowy cranachan-specjały Łukasza

Rosół z dzikiej kaczki, medaliony z rogacza, malinowy cranachan-specjały Łukasza
Rosół z dzikiej kaczki, medaliony z rogacza, malinowy cranachan-specjały Łukasza

ŁUKASZ PANFIL

PRZYSTAWKA

Rosół z dzikiej kaczki czas przygotowania: 1,5h Składniki :

  • 1/2 kg kaczki - bez wyluzowanej piersi i odciętego udka (samo chude mięso) ze wszelkimi tłuszczykami
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 1/2 pora
  • 1 cebula
  • kilka liści lubczyku
  • 2 suszone grzyby
  • 2 kostki bulionu
  • 1 goździk
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • pokrojona natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Umyte i podzielone na kawałki mięso i kości zalewamy 1,5 litra zimnej wody. Dodajemy obrane warzywa, ziele angielskie, grzyby, kostki bulionowe oraz lubczyk. Całość doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz i gotujemy 1,5 godziny. Wyjmujemy mięso i warzywa. Rosół przecedzamy. Jeśli komuś przeszkadza, to można zdjąć wierzchnią warstwę tłuszczu. Podgrzewamy, doprawiamy do smaku. Podajemy z makaronem, pierożkami z mięsem kaczki i lanymi kluskami.

Rosół z dzikiej kaczki
Rosół z dzikiej kaczki

DANIE GŁÓWNE:

Medaliony z rogacza w sosie kurkowym czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • 8 medalionów z jelenia, każdy po 50g
  • 400 g bobu
  • 200 g kurek
  • 1 opakowanie rukoli (ok.50 g)
  • 1 opakowanie serka topionego
  • pół kieliszka białego wina
  • 100g śmietany (18%)
  • 40 g masła
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól
  • 2 średnie cebule

Sposób przygotowania:

Medaliony doprawiamy solą i pieprzem, a następnie odstawiamy w chłodne miejsce. Bób gotujemy do miękkości, odsączamy i obrabiamy. Następnie blenderem ucieramy na purée i dodajemy przyprawy. Medaliony smażymy po 2 minuty z każdej strony na oliwie z oliwek z odrobiną masła. Następnie zdejmujemy je z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce. Na tłuszczu po smażeniu medalionów blanszujemy cebulę i kurki. Dodajemy serek, wino i śmietanę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na talerzach układamy rukolę i bób, a następnie medaliony polane sosem z kurek.

Medaliony z rogacza
Medaliony z rogacza

DESER:

Malinowy cranachan

czas przygotowania: 35 minutSkładniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g serka naturalnego
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki whisky
  • 400 g malin

Sposób przygotowania:

Mocno rozgrzewamy opiekacz. Układamy na ruszcie brytfanny kawałek folii aluminiowej i wysypujemy na nią płatki owsiane. Opiekamy około 3 minut, mieszając raz lub dwa razy, aż płatki się przyrumienią. Odstawiamy na około 15 minut do ostygnięcia. Ubijamy kremówkę i starannie mieszamy z serkiem naturalnym. Dodajmy miód i whisky. Całość mieszamy, a następnie łączymy z 4 łyżkami uprażonych płatków owsianych. Zachowujemy kilka malin do przybrania deseru, pozostałe układamy wraz z kremem warstwami w 4 pucharkach, zaczynając od warstwy malin, a kończąc na warstwie kremu. Dekorujemy pucharki łyżką uprażonych płatków owsianych i resztą malin. Podajemy cranachan natychmiast lub wstawiamy do lodówki, nie dłużej niż na 1 godzinę.

Malinowy cranachan
Malinowy cranachan

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości