Przygotowanie:
- Odcinamy skórkę z łososia
- Mięso dzielimy na paski 5 na 10 centymetrów.
- Łososia wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny
- Odstawiamy na około 1 godzinę
- Do pojemnika rozdrabniacza wkładamy suszone pomidory, czosnek, słupki migdałów, listki bazylii i wlewamy oliwę
- Wszystkie składniki doprawiamy.
- Gotowe pesto doprawiamy solą i pieprzem
- Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w na cienkie plasterki.
- Na dno miski lub salaterki wlewamy sok z cytryny oraz oliwę
- Dodajemy sól oraz pieprz i mieszamy
- Dodajemy pokrojonego ogórka i cebulę
- Mieszamy i odstawiamy.
- Przed samym podaniem dodać bazylię
- Z ciasta francuskiego rozwałkowujemy cienki placek.
- Filety z łososia obkładamy z jednej strony połową pesto
- Następnie kładziemy na cieście posmarowaną stroną do dołu,
- Wierzch obkładamy resztą pesto
- Zawijamy ciasto na filety, dociskamy i odcinamy zbędne ciasto.
- Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na 6 części.
- Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190°C.
podziel się: