Rolowany łosoś na murawie Michała Latały (Warszawa)

Rolowany łosoś
Rolowany łosoś

Przygotowanie:

  • Odcinamy skórkę z łososia
  • Mięso dzielimy na paski 5 na 10 centymetrów.
  • Łososia wkładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, cienko pokrojonym czosnkiem, oliwą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny
  • Odstawiamy na około 1 godzinę
  • Do pojemnika rozdrabniacza wkładamy suszone pomidory, czosnek, słupki migdałów, listki bazylii i wlewamy oliwę
  • Wszystkie składniki doprawiamy.
  • Gotowe pesto doprawiamy solą i pieprzem
  • Ogórka myjemy, obieramy i kroimy w na cienkie plasterki.
  • Na dno miski lub salaterki wlewamy sok z cytryny oraz oliwę
  • Dodajemy sól oraz pieprz i mieszamy
  • Dodajemy pokrojonego ogórka i cebulę
  • Mieszamy i odstawiamy.
  • Przed samym podaniem dodać bazylię
  • Z ciasta francuskiego rozwałkowujemy cienki placek.
  • Filety z łososia obkładamy z jednej strony połową pesto
  • Następnie kładziemy na cieście posmarowaną stroną do dołu,
  • Wierzch obkładamy resztą pesto
  • Zawijamy ciasto na filety, dociskamy i odcinamy zbędne ciasto.
  • Roladę smarujemy roztrzepanym jajkiem i kroimy na 6 części.
  • Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 190°C.
podziel się:

Pozostałe wiadomości