Aneta Adamska
Przystawka
Rock andRoll
(czas przygotowania 15 min + mrożenie 1,5h)
Na papierze pergaminowym kładziemy łososia, smarujemy serkiem maskarpone, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość zwijamy w roladę i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Po wyjęciu kroimy w plastry. Podajemy z cytryną i grzanką.
Danie główne
Piróg – jedz, pij i tańcz
(czas przygotowania 45 minut)
Ciasto:
0,5 kg mąki
0,5 szklanki mleka
1 łyżka oliwy
1/3 kostki drożdży
pół łyżeczki cukru
szczypta soli
MuFarsz:
12 dużych pieczarek
0,4 kg sera żółtego
1 średnia cebula
olej do smażenia
sól i pieprz
Sos:
½ słoika majonezu
½ jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól i pieprz kolorowy
Sałatka:
4 liście sałaty włoskiej
4 papryki (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa)
kukurydza w puszce
szczypiorek
5 średnich korniszonów
10 rzodkiewek
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem mąki i cukru. Gdy wyrosną, dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w drobne plasterki. Gdy zmiękną, dodajemy starty ser, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na placki w wielkości dłoni. Na każdym placku kładziemy farsz i dokładnie zalepiamy brzegi. Następnie odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Na talerzu kładziemy liście rukoli lub innej sałaty, a na niej pieroga. Smarujemy go majonezem i posypujemy kolorową sałatką ze świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę.
Deser
Muss Blues
(czas przygotowania 10 minut)
maliny
truskawki
winogrona
banan
melon
gruszki w syropie
słoiczek musu truskawkowego – można przygotować samodzielnie, miksując owoce
0,5 l jogurtu naturalnego
listek mięty
Owoce kroimy w kawałki i układamy w podłużnym pucharku warstwami. Dodajemy jogurt oraz mus truskawkowy. Całość dekorujemy listkami mięty.
Autor: TVN