"Rock and Roll", "Piróg", "Muss Blues", czyli pomysłowa kuchnia fryzjerki

TVN
TVN

Aneta Adamska

Przystawka

Rock andRoll

(czas przygotowania 15 min + mrożenie 1,5h)

Na papierze pergaminowym kładziemy łososia, smarujemy serkiem maskarpone, zostawiając 2 cm wolnych brzegów. Dodajemy musztardę, sól i pieprz. Całość zwijamy w roladę i wkładamy na godzinę do zamrażalki. Po wyjęciu kroimy w plastry. Podajemy z cytryną i grzanką.

Rock and roll
Rock and roll
Źródło: TVN

Danie główne

Piróg – jedz, pij i tańcz

(czas przygotowania 45 minut)

Ciasto:

0,5 kg mąki

0,5 szklanki mleka

1 łyżka oliwy

1/3 kostki drożdży

pół łyżeczki cukru

szczypta soli

MuFarsz:

12 dużych pieczarek

0,4 kg sera żółtego

1 średnia cebula

olej do smażenia

sól i pieprz

Sos:

½ słoika majonezu

½ jogurtu naturalnego

ząbek czosnku

sól i pieprz kolorowy

Sałatka:

4 liście sałaty włoskiej

4 papryki (czerwona, żółta, zielona, pomarańczowa)

kukurydza w puszce

szczypiorek

5 średnich korniszonów

10 rzodkiewek

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem mąki i cukru. Gdy wyrosną, dodajemy do reszty składników. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. W tym czasie przygotowujemy farsz. Cebulkę kroimy w kostkę i lekko szklimy na rozgrzanym oleju. Po chwili dodajemy pieczarki pokrojone w drobne plasterki. Gdy zmiękną, dodajemy starty ser, przyprawy i mieszamy. Ciasto wałkujemy i kroimy na placki w wielkości dłoni. Na każdym placku kładziemy farsz i dokładnie zalepiamy brzegi. Następnie odkładamy na 20 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pierogi smażymy na głębokim rozgrzanym oleju na złoty kolor. Wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku lub serwetce. Na talerzu kładziemy liście rukoli lub innej sałaty, a na niej pieroga. Smarujemy go majonezem i posypujemy kolorową sałatką ze świeżych warzyw pokrojonych w drobną kostkę.

Piróg - jedz, pij i tańcz
Piróg - jedz, pij i tańcz
Źródło: TVN

Deser

Muss Blues

(czas przygotowania 10 minut)

maliny

truskawki

winogrona

banan

melon

gruszki w syropie

słoiczek musu truskawkowego – można przygotować samodzielnie, miksując owoce

0,5 l jogurtu naturalnego

listek mięty

Owoce kroimy w kawałki i układamy w podłużnym pucharku warstwami. Dodajemy jogurt oraz mus truskawkowy. Całość dekorujemy listkami mięty.

Muss and blues
Muss and blues
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości