Razowa polewka, wieprz w majeranku, tęczowy łakoć, czyli specjały instruktorki fitness

Razowa polewka, wieprz w majeranku, tęczowy łakoć, czyli specjały instruktorki fitness
Razowa polewka, wieprz w majeranku, tęczowy łakoć, czyli specjały instruktorki fitness

Nina Kaczmarek

PRZYSTAWKA

Razowa polewka z jajem

Do przygotowania żurku (razowej polewki) najlepszy jest zakwas przygotowany w domu. Oto sposób na jego przyrządzenie.

Składniki:

2 szklanki mąki razowej żytniej

1 szklanka mąki pszennej

4 liście laurowe

4 ząbki czosnku

4 ziarna ziela angielskiego

skórka z kromki chleba razowego

Sposób przygotowania:

Mąkę mieszamy w kamionkowym garnku i zalewamy litrem gorącej, przegotowanej wody. Dodajemy wszystkie przyprawy i skórkę z chleba. Po wystudzeniu dodajemy około 1/2 lub 1 litra ochłodzonej wody i mieszamy aż uzyskamy gładką, rzadką masę. Przykrywamy lnianą ściereczką i zostawiamy do zakwaszenia na 4 dni w ciepłym miejscu. Ważne, aby skórka chleba nie wystawała z garnuszka i aby mieszać zakwas 2 razy dziennie.

Żurek

Składniki:

zakwas

pęczek włoszczyzny

1/2 kg białej kiełbasy

majeranek

sól, pieprz

4 jajka

Sposób przygotowania:

Oczyszczoną i umytą włoszczyznę zalewamy litrem wody i lekko solimy. Gotujemy około 40 minut. Następnie wkładamy kiełbasę i pozostawiamy na małym ogniu. Po zagotowaniu wyjmujemy z wywaru warzywa, przyprawy, kiełbasę i wlewamy zakwas. Całość gotujemy i przyprawiamy do smaku majerankiem. Podajemy z pokrojoną kiełbasą i ugotowanym na twardo jajkiem. Na koniec posypujemy zieleniną.

Razowa polewka z jajem
Razowa polewka z jajem
Źródło: TVN

DANIE GŁÓWNE

Kawał wieprza w majeranku

Składniki:

4 kotlety schabowe bez kości (mogą być z odtłuszczonej łopatki wieprzowej)

odrobina soli

4 łyżki stołowe musztardy

4 łyżeczki majeranku

1-2 łyżki czerwonego wytrawnego wina (może być, ale nie musi)

Sposób przygotowania:

Kotlety płuczemy w zimnej wodzie i nacieramy odrobiną soli. Musztardę wraz z majerankiem i winem mieszamy w naczyniu żaroodpornym. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy posolone kotlety i dokładnie mieszamy, by marynata pokryła całe mięso. Żaroodporne naczynie przykrywamy szczelnie folią aluminiową i dopiero na folię zakładamy pokrywę. Wkładamy na noc do lodówki, by mięso skruszało i przeszło przyprawami. Następnego dnia wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180-200˚ i pieczemy pod przykryciem około 40 minut.

Dodatki:

Ziemniaki

1kg ziemniaków

1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu kolorowego

Podczas pieczenia mięsa obieramy ziemniaki. Kroimy je w połówki. Obtaczamy w soli i pieprzu, następnie gotujemy do miękkości na parze około 30 minut.

Buraczki

1kg czerwonych buraków

1/2 cebuli

3 łyżeczki oleju

1 jabłko

Buraczki w mundurkach, wcześniej ugotowane na parze, obieramy ze skórki. Można je ugotować dzień wcześniej, by wystygły do tarcia. Trzemy na tarce razem z jabłkiem. Do startych buraków dodajemy posiekaną cebulę i mieszamy wszystko z 3 łyżkami oleju i odrobiną pieprzu.

Sałatka z kapusty pekińskiej

ćwiartka główki kapusty pekińskiej

pół szklanki rodzynek

pół szklanki łuskanego słonecznika

1 łyżka octu balsamicznego

3 łyżki stołowe oliwy z oliwek

Kapustę szatkujemy, łączymy z ziarnem słonecznika i rodzynkami. Zalewamy octem balsamicznym zrobionym z oliwy i octu. Mieszamy.

Dressing:

1 opakowanie serka granulowanego wiejskiego

2 łyżki rodzynek

1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Składniki łączymy i miksujemy na gładką masę.

Kawał wieprza w majeranku
Kawał wieprza w majeranku
Źródło: TVN

DESER

Tęczowy łakoć w sosie waniliowym

Składniki:

3 galaretki: truskawkowa, agrestowa, cytrynowa

puszka mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Każdą galaretkę oddzielnie rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody (połowa wody podanej na opakowaniu). Następnie studzimy. Dzielimy puszkę dobrze schłodzonego mleka na 3 równe części.

Do 6 salaterek wkładamy po 3 łyżki stołowe czerwonej galaretki. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. W tym czasie ubijamy 1/3 dobrze schłodzonego mleka skondensowanego, dodajemy resztę czerwonej galaretki. Dodajemy po 2 łyżki czerwonej pianki na czerwoną galaretkę. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie dodajemy kolejno po 3 łyżki stołowe zielonej galaretki do 6 salaterek. Wstawiamy do lodówki na następne 30 minut. Ubijamy kolejną część dobrze schłodzonego mleka i dodajemy resztę zielonej galaretki. Wykładamy po 3 łyżki zielonej pianki na zieloną galaretkę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Dzielimy żółtą galaretkę na 2 części. Do jednej części dodajemy około 4 łyżek stołowych przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy. Wlewamy po 4 łyżki stołowe żółtej galaretki do 6 salaterek. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Ubijamy 1/3 dobrze schłodzonego mleka, dodajemy resztę żółtej galaretki. Wykładamy po 3 łyżki żółtej pianki na żółtą galaretkę. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Pozostałą piankę wylewamy kolejno do miski i wstawiamy do lodówki.

Sos waniliowy:

Składniki:

3 żółtka

2 łyżki stołowe cukru

2 łyżki stołowe cukru waniliowego (2 opakowania po 9 g)

1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej

1 strąk wanilii

250 ml mleka

200 ml śmietanki kremówki

Sposób przygotowania:

Strąk wanilii przecinamy wzdłuż, a końcówką noża wyskrobujemy rdzeń. Żółtko, cukier, cukier waniliowy, mąkę ziemniaczaną i rdzeń wanilii mieszamy na gładką masę. Następnie wlewamy mleko i śmietanę. Dodajemy przecięty strąk wanilii. Podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając, aż sos będzie gęsty. Uwaga: nie gotujemy! Jeśli sos jest zbyt gęsty dolewamy odrobinę mleka. Na koniec usuwamy strąk wanilii. Najlepiej smakuje na gorąco. Deser polewamy sosem i ozdabiamy owocami.

Tęczowy łakoć w sosie waniliowym
Tęczowy łakoć w sosie waniliowym
Źródło: TVN

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości