Raj Irokezów Charles'a Daigneault

Raj Irokezów
Raj Irokezów

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę mieszamy z mlekiem oraz syropem klonowym.
  • Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka, które następnie dodajemy do śmietanki.
  • Śmietankę z mlekiem i wanilią podgrzewamy przez około 10 minut, cały czas mieszają.
  • Uważamy, żeby śmietanki nie zagotować
  • Żółtka lekko ubijamy, żeby ich konsystencja była jednolita.
  • Do żółtek dodajemy powoli podgrzaną śmietankę, za każdym razem mieszając.
  • Należy robić to bardzo ostrożnie, aby masa się nie zważyła.
  • Powstałą masę wlewamy do foremek przez sitko.
  • Krem brulee pieczemy w kąpieli wodnej (woda do ¾ wysokości foremek z kremem) przez 25–45 minut w temperaturze 120°C.
  • Po upieczeniu krem powinien mieć konsystencję galaretki.
  • Upieczony krem po wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
  • Każdą porcję kremu posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru.
  • Dekorujemy coulee z malin.

Coulee - Sposób przygotowania:

  • Wszystkie składniki blendujemy razem.
  • Gotujemy przez 4 minuty tak, aby cukier się rozpuścił.
  • Gotowe coulee przecedzamy przez sitko.
podziel się:

Pozostałe wiadomości