Raj Irokezów Charles'a Daigneault

Raj Irokezów
Raj Irokezów

Sposób przygotowania:

  • Śmietankę mieszamy z mlekiem oraz syropem klonowym.
    • Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka, które następnie dodajemy do śmietanki.
      • Śmietankę z mlekiem i wanilią podgrzewamy przez około 10 minut, cały czas mieszają.
        • Uważamy, żeby śmietanki nie zagotować
          • Żółtka lekko ubijamy, żeby ich konsystencja była jednolita.
            • Do żółtek dodajemy powoli podgrzaną śmietankę, za każdym razem mieszając.
              • Należy robić to bardzo ostrożnie, aby masa się nie zważyła.
                • Powstałą masę wlewamy do foremek przez sitko.
                  • Krem brulee pieczemy w kąpieli wodnej (woda do ¾ wysokości foremek z kremem) przez 25–45 minut w temperaturze 120°C.
                    • Po upieczeniu krem powinien mieć konsystencję galaretki.
                      • Upieczony krem po wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
                        • Każdą porcję kremu posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru.
                          • Dekorujemy coulee z malin.

                            Coulee - Sposób przygotowania:

                            • Wszystkie składniki blendujemy razem.
                              • Gotujemy przez 4 minuty tak, aby cukier się rozpuścił.
                                • Gotowe coulee przecedzamy przez sitko.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości