Sposób przygotowania:
- Śmietankę mieszamy z mlekiem oraz syropem klonowym.
- Laskę wanilii kroimy wzdłuż na pół i wyciągamy nasionka, które następnie dodajemy do śmietanki.
- Śmietankę z mlekiem i wanilią podgrzewamy przez około 10 minut, cały czas mieszają.
- Uważamy, żeby śmietanki nie zagotować
- Żółtka lekko ubijamy, żeby ich konsystencja była jednolita.
- Do żółtek dodajemy powoli podgrzaną śmietankę, za każdym razem mieszając.
- Należy robić to bardzo ostrożnie, aby masa się nie zważyła.
- Powstałą masę wlewamy do foremek przez sitko.
- Krem brulee pieczemy w kąpieli wodnej (woda do ¾ wysokości foremek z kremem) przez 25–45 minut w temperaturze 120°C.
- Po upieczeniu krem powinien mieć konsystencję galaretki.
- Upieczony krem po wystudzeniu wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny.
- Każdą porcję kremu posypujemy 1 łyżeczką brązowego cukru.
- Dekorujemy coulee z malin.
Coulee - Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki blendujemy razem.
- Gotujemy przez 4 minuty tak, aby cukier się rozpuścił.
- Gotowe coulee przecedzamy przez sitko.
podziel się: