Przysmak ze stepowych kresów Michała Szubskiego (Białystok)

Przysmak ze stepowych kresów
Przysmak ze stepowych kresów

Sposób przygotowania:

  • Jagnięcinę myjemy, obieramy z błon i kroimy w grubą kostkę.
    • Składniki marynaty intensywnie mieszamy w szklanej misce.
      • Pokrojoną jagnięcinę umieszczamy i mieszamy łyżką.
        • Odstawiamy na jeden dzień w chłodne miejsce.
          • Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
            • Odstawiamy do osączenia.
              • Do woka wlewamy oliwę i rozgrzewamy.
                • Obsmażamy do zarumienienia osączoną z marynaty jagnięcinę.
                  • Dodajemy pokrojoną w cebulę oraz marchewkę pokrojoną w słupki.
                    • Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
                      • Dodajemy odsączony ryż.
                        • Mieszamy ponownie i smażymy przez kilka minut.
                          • Przygotowany bulion doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.
                            • Danie zalewamy bulionem tak, aby w całości przykrywał zawartość woka.
                              • Gdy danie zacznie wrzeć gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
                                • Jeśli bulion odparuje zbyt szybko, dolewamy odpowiednią ilość wody.
                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości