Przysmak ze stepowych kresów Michała Szubskiego (Białystok)

Przysmak ze stepowych kresów
Przysmak ze stepowych kresów

Sposób przygotowania:

  • Jagnięcinę myjemy, obieramy z błon i kroimy w grubą kostkę.
  • Składniki marynaty intensywnie mieszamy w szklanej misce.
  • Pokrojoną jagnięcinę umieszczamy i mieszamy łyżką.
  • Odstawiamy na jeden dzień w chłodne miejsce.
  • Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
  • Odstawiamy do osączenia.
  • Do woka wlewamy oliwę i rozgrzewamy.
  • Obsmażamy do zarumienienia osączoną z marynaty jagnięcinę.
  • Dodajemy pokrojoną w cebulę oraz marchewkę pokrojoną w słupki.
  • Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
  • Dodajemy odsączony ryż.
  • Mieszamy ponownie i smażymy przez kilka minut.
  • Przygotowany bulion doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.
  • Danie zalewamy bulionem tak, aby w całości przykrywał zawartość woka.
  • Gdy danie zacznie wrzeć gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
  • Jeśli bulion odparuje zbyt szybko, dolewamy odpowiednią ilość wody.
podziel się:

Pozostałe wiadomości