Sposób przygotowania:
- Jagnięcinę myjemy, obieramy z błon i kroimy w grubą kostkę.
- Składniki marynaty intensywnie mieszamy w szklanej misce.
- Pokrojoną jagnięcinę umieszczamy i mieszamy łyżką.
- Odstawiamy na jeden dzień w chłodne miejsce.
- Ryż płuczemy na sitku pod bieżącą wodą.
- Odstawiamy do osączenia.
- Do woka wlewamy oliwę i rozgrzewamy.
- Obsmażamy do zarumienienia osączoną z marynaty jagnięcinę.
- Dodajemy pokrojoną w cebulę oraz marchewkę pokrojoną w słupki.
- Mieszamy i smażymy na średnim ogniu przez kilka minut.
- Dodajemy odsączony ryż.
- Mieszamy ponownie i smażymy przez kilka minut.
- Przygotowany bulion doprawiamy solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym.
- Danie zalewamy bulionem tak, aby w całości przykrywał zawartość woka.
- Gdy danie zacznie wrzeć gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 45 minut.
- Jeśli bulion odparuje zbyt szybko, dolewamy odpowiednią ilość wody.
podziel się: