Przysmak alaskański, kodiaklloni, mauii- szczypta różnych kultur w potrawach studentki psychologii

Przysmak alaskański, kodiaklloni, mauii- szczypta różnych kultur w potrawach studentki psychologii
Przysmak alaskański, kodiaklloni, mauii- szczypta różnych kultur w potrawach studentki psychologii

Anna Suda

PRZYSTAWKA

Przysmak alaskański

(czas przygotowania: 45 minut)

Składniki:

  • chleb na zakwasie
  • 1 op. (ok. 300 g) wędzonego łososia
  • 1 serek ziarnisty
  • duże awokado
  • 1 serek naturalny
  • żółty, twardy ser typu ementaler
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g pestek dyni
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • zioła prowansalskie
  • oliwa z oliwek
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Dip:

Do miseczki wrzucamy 1 serek ziarnisty, pół serka naturalnego, tarty ser żółty i 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem według uznania. Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.

Koperkowe pesto:

Do miseczki wrzucamy posiekany, świeży koper i 3/4 opakowania pestek dyni. Wyciskamy ćwiartkę cytryny i dodajemy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji.

Z kromek chleba wycinamy okręgi lub trójkąty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu nakładamy na grzanki 1 łyżkę gęstego dipu czosnkowego. Na wierzch kładziemy plasterki cienko pokrojonego awokado i łososia. Czynność powtarzamy 2, 3 razy. Do dekoracji skrapiamy koperkowym pesto.

Przysmak alaskański
Przysmak alaskański

DANIE GŁÓWNE

Kodiaklloni

(czas przygotowania: 2 godziny)

Składniki:

  • 500 g mięsa wołowego mielonego
  • 1 opakowanie makaronu cannelloni
  • 1 sos pomidorowy (sos do spaghetti)
  • 1 opakowanie krojonych pomidorów bez skórki z bazylią
  • 2 opakowania sera mozzarella
  • 40 g sera żółtego
  • 1 średnia cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • świeża bazylia

Sposób przygotowania:

Mieszamy razem: zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową, lubczyk, oregano, bazylię i oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni z oliwą złocimy cebulę i wyciskamy 5 ząbków czosnku. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Następnie dolewamy sos pomidorowy i wrzucamy krojone pomidorki. Całość przyprawiamy mieszanką przygotowanych przypraw. Dusimy około 20 minut. Po ostygnięciu, przygotowanym farszem nadziewamy rureczki cannelloni i układamy je w naczyniu żaroodpornym, które smarujemy tłuszczem. Resztę sosu z farszem zalewamy cannelloni. Ser mozzarella kroimy w plasterki, a ser żółty trzemy na tarce na dużych oczkach. Mozzarellę układamy na rurkach i posypujemy żółtym serem. Na koniec dodajemy liście świeżej bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy dziurki widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 45 minut.

Kodiaklloni
Kodiaklloni

DESER

Mauii, czyli hawajska moc owoców

(czas przygotowania: 30 minut)

Składniki:

  • świeży ananas
  • świeży melon
  • świeży arbuz (mały)
  • kiść bananów
  • świeże mango
  • 2 tabliczki białej czekolady
  • świeża laska wanilii

Sposób przygotowania:

Owoce kroimy na średnie kostki. Wkładamy do miseczek. Białą czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej świeżej wanilii. Kiedy czekolada jest płynna, polewamy owoce.

Mauii, czyli hawajska moc owoców
Mauii, czyli hawajska moc owoców

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości