Przysmak alaskański, kodiaklloni, mauii- szczypta różnych kultur w potrawach studentki psychologii

Przysmak alaskański, kodiaklloni, mauii- szczypta różnych kultur w potrawach studentki psychologii
Przysmak alaskański, kodiaklloni, mauii- szczypta różnych kultur w potrawach studentki psychologii

Anna Suda

PRZYSTAWKA

Przysmak alaskański

(czas przygotowania: 45 minut)

Składniki:

  • chleb na zakwasie
    • 1 op. (ok. 300 g) wędzonego łososia
      • 1 serek ziarnisty
        • duże awokado
          • 1 serek naturalny
            • żółty, twardy ser typu ementaler
              • 2 ząbki czosnku
                • 50 g pestek dyni
                  • 1 cytryna
                    • 1 pęczek świeżego koperku
                      • zioła prowansalskie
                        • oliwa z oliwek
                          • pieprz

                            Sposób przygotowania:

                            Dip:

                            Do miseczki wrzucamy 1 serek ziarnisty, pół serka naturalnego, tarty ser żółty i 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem według uznania. Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.

                            Koperkowe pesto:

                            Do miseczki wrzucamy posiekany, świeży koper i 3/4 opakowania pestek dyni. Wyciskamy ćwiartkę cytryny i dodajemy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji.

                            Z kromek chleba wycinamy okręgi lub trójkąty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu nakładamy na grzanki 1 łyżkę gęstego dipu czosnkowego. Na wierzch kładziemy plasterki cienko pokrojonego awokado i łososia. Czynność powtarzamy 2, 3 razy. Do dekoracji skrapiamy koperkowym pesto.

                            Przysmak alaskański
                            Przysmak alaskański

                            DANIE GŁÓWNE

                            Kodiaklloni

                            (czas przygotowania: 2 godziny)

                            Składniki:

                            • 500 g mięsa wołowego mielonego
                              • 1 opakowanie makaronu cannelloni
                                • 1 sos pomidorowy (sos do spaghetti)
                                  • 1 opakowanie krojonych pomidorów bez skórki z bazylią
                                    • 2 opakowania sera mozzarella
                                      • 40 g sera żółtego
                                        • 1 średnia cebula
                                          • 5 ząbków czosnku
                                            • świeża bazylia

                                              Sposób przygotowania:

                                              Mieszamy razem: zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową, lubczyk, oregano, bazylię i oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni z oliwą złocimy cebulę i wyciskamy 5 ząbków czosnku. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Następnie dolewamy sos pomidorowy i wrzucamy krojone pomidorki. Całość przyprawiamy mieszanką przygotowanych przypraw. Dusimy około 20 minut. Po ostygnięciu, przygotowanym farszem nadziewamy rureczki cannelloni i układamy je w naczyniu żaroodpornym, które smarujemy tłuszczem. Resztę sosu z farszem zalewamy cannelloni. Ser mozzarella kroimy w plasterki, a ser żółty trzemy na tarce na dużych oczkach. Mozzarellę układamy na rurkach i posypujemy żółtym serem. Na koniec dodajemy liście świeżej bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy dziurki widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 45 minut.

                                              Kodiaklloni
                                              Kodiaklloni

                                              DESER

                                              Mauii, czyli hawajska moc owoców

                                              (czas przygotowania: 30 minut)

                                              Składniki:

                                              • świeży ananas
                                                • świeży melon
                                                  • świeży arbuz (mały)
                                                    • kiść bananów
                                                      • świeże mango
                                                        • 2 tabliczki białej czekolady
                                                          • świeża laska wanilii

                                                            Sposób przygotowania:

                                                            Owoce kroimy na średnie kostki. Wkładamy do miseczek. Białą czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej świeżej wanilii. Kiedy czekolada jest płynna, polewamy owoce.

                                                            Mauii, czyli hawajska moc owoców
                                                            Mauii, czyli hawajska moc owoców

                                                            Autor: TVN

                                                            podziel się:

                                                            Pozostałe wiadomości

                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                            Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                            Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                            W 6. odcinku "MasterChefa Nastolatki" przeniesiemy się do Włoch i... szkolnej stołówki

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            "Nie było dubli, nie ma filtrów, nie ma glamu". Małgorzata Rozenek-Majdan i gwiazdy o "Pokonaj mnie, jeśli potrafisz"

                                                            "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                            "MOJE STARE" - poruszający film Nataszy Parzymies tylko w Playerze!

                                                            Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                            Ruszają castingi do 13. edycji "MasterChefa"!

                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                            Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                            Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!