Anna Suda
PRZYSTAWKA
Przysmak alaskański
(czas przygotowania: 45 minut)
Składniki:
- chleb na zakwasie
- 1 op. (ok. 300 g) wędzonego łososia
- 1 serek ziarnisty
- duże awokado
- 1 serek naturalny
- żółty, twardy ser typu ementaler
- 2 ząbki czosnku
- 50 g pestek dyni
- 1 cytryna
- 1 pęczek świeżego koperku
- zioła prowansalskie
- oliwa z oliwek
- pieprz
Sposób przygotowania:
Dip:
Do miseczki wrzucamy 1 serek ziarnisty, pół serka naturalnego, tarty ser żółty i 2 ząbki czosnku. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i pieprzem według uznania. Wszystkie składniki mieszamy razem do uzyskania jednolitej, gęstej konsystencji.
Koperkowe pesto:
Do miseczki wrzucamy posiekany, świeży koper i 3/4 opakowania pestek dyni. Wyciskamy ćwiartkę cytryny i dodajemy 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek. Wszystko mieszamy do uzyskania płynnej konsystencji.
Z kromek chleba wycinamy okręgi lub trójkąty. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 8 minut. Po upieczeniu nakładamy na grzanki 1 łyżkę gęstego dipu czosnkowego. Na wierzch kładziemy plasterki cienko pokrojonego awokado i łososia. Czynność powtarzamy 2, 3 razy. Do dekoracji skrapiamy koperkowym pesto.
DANIE GŁÓWNE
Kodiaklloni
(czas przygotowania: 2 godziny)
Składniki:
- 500 g mięsa wołowego mielonego
- 1 opakowanie makaronu cannelloni
- 1 sos pomidorowy (sos do spaghetti)
- 1 opakowanie krojonych pomidorów bez skórki z bazylią
- 2 opakowania sera mozzarella
- 40 g sera żółtego
- 1 średnia cebula
- 5 ząbków czosnku
- świeża bazylia
Sposób przygotowania:
Mieszamy razem: zioła prowansalskie, gałkę muszkatołową, lubczyk, oregano, bazylię i oliwę z oliwek. Na rozgrzanej patelni z oliwą złocimy cebulę i wyciskamy 5 ząbków czosnku. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy. Następnie dolewamy sos pomidorowy i wrzucamy krojone pomidorki. Całość przyprawiamy mieszanką przygotowanych przypraw. Dusimy około 20 minut. Po ostygnięciu, przygotowanym farszem nadziewamy rureczki cannelloni i układamy je w naczyniu żaroodpornym, które smarujemy tłuszczem. Resztę sosu z farszem zalewamy cannelloni. Ser mozzarella kroimy w plasterki, a ser żółty trzemy na tarce na dużych oczkach. Mozzarellę układamy na rurkach i posypujemy żółtym serem. Na koniec dodajemy liście świeżej bazylii i polewamy odrobiną oliwy z oliwek. Przykrywamy folią aluminiową, w której robimy dziurki widelcem. Wkładamy do rozgrzanego do 220 stopni piekarnika na ok. 45 minut.
DESER
Mauii, czyli hawajska moc owoców
(czas przygotowania: 30 minut)
Składniki:
- świeży ananas
- świeży melon
- świeży arbuz (mały)
- kiść bananów
- świeże mango
- 2 tabliczki białej czekolady
- świeża laska wanilii
Sposób przygotowania:
Owoce kroimy na średnie kostki. Wkładamy do miseczek. Białą czekoladę rozpuszczamy i dodajemy do niej świeżej wanilii. Kiedy czekolada jest płynna, polewamy owoce.
Autor: TVN