Przepisy MARCELINY PLICHTY, sezon 5, Warszawa

PRZYSTAWKA:

Lahmacun: włoski wezyr

Lahmacun
Lahmacun

Ciasto

Składniki:

  • 400 g mąki
    • 2 łyżki oliwy
      • 1 łyżeczka cukru
        • 2 łyżeczki soli
          • 1 szklanka wody

            Sposób przygotowania:

            Z przesianej mąki formujemy kopiec, w środku, którego robimy dołek. Do dołka wsypujemy sól, cukier i wlewamy oliwę. Stopniowo dolewamy szklankę wody (letnia powoduje łatwiejsze wyrabianie ciasta). Następnie wyrabiamy ciasto aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Formujemy w kulę i odstawiamy na pół godziny owinięte w wilgotną ściereczkę. Na koniec ciasto oprószamy mąką i dzielimy na cztery małe kule. Ciasto rozwałkowujemy na placek. Smarujemy cienką warstwą nadzienia mięsnego. Placek pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 200oC. Kiedy brzegi ciasta zaczną się rumienić, wyciągamy pizzę. Gotowy placek smarujemy sosem. Na placek wykładamy pokrojone warzywa, ponownie polewamy sosem, a następnie zwijamy. Podajemy zawinięte w folię aluminiową.

            Nadzienie

            Składniki:

            • 200 g jagnięciny
              • 200 g cebuli
                • 2 ząbki czosnku
                  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
                    • 1 łyżka płatków suszonej papryki
                      • 1 pomidor
                        • 1 papryka
                          • 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki
                            • sól, pieprz
                              • 1 łyżeczka sproszkowanej przyprawy sumak
                                • 1 łyżka oliwy

                                  Sposób przygotowania:

                                  Mięso drobno mielimy. Cebulę, czosnek, pomidor i paprykę miksujemy z łyżką oliwy. Następnie wszystkie składniki łączymy, dodajemy przyprawy i pokrojoną natkę pietruszki. Przyprawa sumak nadaje potrawie oryginalnego, lekko kwaśnego smaku.

                                  Sałatka

                                  Składniki:

                                  • sałata pekińska
                                    • pomidor
                                      • ogórek
                                        • 1/2 papryki
                                          • czerwona cebula

                                            Sposób przygotowania:

                                            Wszystkie warzywa kroimy w kostkę, a sałatę w paski. Podajemy z sosem.

                                            Sos jogurtowo-miętowy:

                                            Składniki:

                                            • opakowanie jogurtu naturalnego
                                              • 1/2 cytryny
                                                • 2 ząbki czosnku
                                                  • kilka listków świeżej mięty
                                                    • sól, pieprz
                                                      • szczypta cukru

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

                                                        DANIE GŁÓWNE:

                                                        Stek też ryba

                                                        Stek też ryba
                                                        Stek też ryba

                                                        Składniki:

                                                        • 4 steki z tuńczyka
                                                          • oliwa
                                                            • cytryna
                                                              • sól
                                                                • kolorowy pieprz
                                                                  • 8 pomidorów suszonych
                                                                    • 250 g sera feta pokrojonego w kostkę 1 bakłażan opakowanie rukoli1 kg młodych ziemniakówoliwacytrynasuszone oreganosuszona bazyliasól, pieprz

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Steki skrapiamy oliwą i odrobiną cytryny, a następnie solimy i pieprzymy. Smażymy 5-15 minut w zależności od tego jak stek ma być przygotowany. Umytą rukolę skrapiamy oliwą, cytryną i solimy. Rukolę przygotowujemy tuż przed podaniem. Bakłażana kroimy w plastry, myjemy zimną wodą i osuszamy papierem, następnie smażymy na patelni z dwóch stron, aż będzie lekko zrumieniony. Usmażonego bakłażana polewamy gotowym sosem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Ugotowane ziemniaki kroimy w ćwiartki i smażymy z odrobiną oleju. Doprawiamy oregano, bazylią i pieprzem do smaku. Gotowy stek układamy na wcześniej przygotowanych liściach rukoli. Podajemy z suszonymi pomidorami, pokrojoną w kostkę fetą, plastrami bakłażana oraz smażonymi w ziołach ziemniakami.

                                                                      Sos do bakłażana

                                                                      Składniki:

                                                                      5 łyżek oliwy

                                                                      1 łyżka gotowego sosu winegret

                                                                      2 ząbki czosnku

                                                                      1 łyżeczka suszonego oregano

                                                                      1 łyżeczka suszonej bazylii

                                                                      sól, pieprz

                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                      Wszystkie składniki mieszamy. Gotowym sosem polewamy bakłażana.

                                                                      DESER:

                                                                      Pavlova Piña Colada

                                                                      Pavlova Piña Colada
                                                                      Pavlova Piña Colada

                                                                      Beza

                                                                      Składniki:

                                                                      • 300 ml białek (około 8 białek)
                                                                        • 440 g cukru
                                                                          • 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
                                                                            • 1 łyżeczka białego octu winnego lub ryżowego
                                                                              • maliny i borówki amerykańskie do dekoracji

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Blaszkę, wykładamy papierem do pieczenia i rysujemy na nim 2 okręgi o średnicy około 22 cm, znajdujące się w dwóch przeciwległych kątach. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy po łyżce cukru, cały czas dokładnie i długo miksując po każdej dodanej porcji. Po ostatniej porcji cukru ubijamy jeszcze przez około 3 minuty. Piana powinna być bardzo sztywna i błyszcząca. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet i ubijamy jeszcze przez minutę. Gotową masę wykładamy dużymi łyżkami i delikatnie rozprowadzamy w miejscu narysowanych okręgów.

                                                                                Bezy pieczemy przez 30 minut w 120oC. Następnie zmniejszamy temperaturę do 100oC i pieczemy przez 2 ½ godziny. Beza będzie chrupiąca z zewnątrz, w samym środku pozostanie wilgotna. Upieczony pierwszy blat bezy delikatnie przekładamy na talerz. Smarujemy ostudzonym musem ananasowym, brzeg dekorujemy kawałkami ananasa. Następnie wykładamy krem kokosowy i całość przykrywamy drugą bezą. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki do czasu podania. Deser dekorujemy malinami i borówkami amerykańskimi.

                                                                                Mus ananasowy

                                                                                Składniki:

                                                                                • 1 ananas • 2 łyżki cukru trzcinowego • sok z 1 cytryny • 5 łyżek wiórków kokosowych

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Ananasa obieramy grubo ze skóry, następnie kroimy na 4 części i wycinamy twardy środek, natomiast pozostały miąższ kroimy w kostkę. Odkładamy 1/3 pokrojonego ananasa, a resztę miksujemy, dodając cukier trzcinowy i sok z cytryny. Całość zagotowujemy w rondelku. Gotujemy na większym ogniu przez około 20 minut do czasu, aż mus zgęstnieje. Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy, po czym odstawiamy do ostygnięcia.

                                                                                Krem kokosowy

                                                                                Składniki:

                                                                                • 200 ml mleka kokosowego • 2 łyżki białego cukru • 500 g serka mascarpone

                                                                                Sposób przygotowania:

                                                                                Puszkę z mlekiem kokosowym przed otwarciem wstrząsamy, następnie wlewamy mleko do rondelka, dodajemy cukier, całość zagotowujemy. Gotujemy na średnim ogniu przez około 30 minut pod uchyloną pokrywą, aż mleko zredukuje się do 1/3 szklanki gęstego syropu. Podczas gotowania sos, co jakiś czas mieszamy, aby się nie przypalił. Serek mascarpone wkładamy do miski, wlewamy gorący syrop i miksujemy na średnich obrotach miksera przez około 15 sekund, ale nie dłużej (masa będzie od razu gęsta, i zbyt długie miksowanie może ją rozrzedzić). Gotowy krem odstawiamy do lodówki.

                                                                                podziel się:

                                                                                Pozostałe wiadomości