Przepisy Jakuba Paczkowskiego, sezon 6, Grudziądz

Azjatycki monsun.jpg
Azjatycki monsun.jpg

PRZYSTAWKA:

Azjatycki monsun Sos Składniki:

  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 papryczki chilli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
  • woda

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy cukier z taką samą ilością wody. Dodajemy drobno pokrojone 2 papryczki chilli. Gdy płyn zgęstnieje dodajemy sok z limonek, sól, pieprz oraz oliwę. Wszystko intensywnie mieszamy i po ostygnięciu odstawiamy do lodówki.

Sałatka

Składniki:

  • 1 opakowanie szpinaku baby
  • 200 g sera gorgonzola
  • 1 dojrzałe mango
  • 250 g krewetek
  • kilka owoców liczi
  • 4 świeże figi
  • świeża kolendra
  • masło
  • czosnek

Sposób przygotowania:

Dokładnie myjemy i suszymy liście szpinaku., które następnie układamy na talerzu. Na szpinaku układamy pokrojony w 2-centymetrowe kostki ser gorgonzola, oraz mango pokrojone na długie, cienkie paski które układamy na szpinaku i pokrojone w ćwiartki figi i owoce liczi.

Krewetki smażymy na oliwie z dodatkiem chilli i czosnku przez około minutę. Pod koniec smażenia krewetki solimy. Usmażone wykładamy na wierzch sałatki. Sałatkę z krewetkami polewamy przygotowanym sosem całość i posypujemy pokrojoną kolendrą.

O czym szumią knieje.jpg
O czym szumią knieje.jpg

O czym szumią knieje

Mięso

Składniki:

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 2 laski cynamonu
  • 200 g grzybów
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Polędwiczki doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodajemy wino, grzyby oraz cynamon i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i redukujemy sos, jeśli nie będzie wystarczająco gęsty dodajemy odrobinę masła. Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plasterki i polewamy sosem.

WarzywaSkładniki:

  • 1/2 kg ziemniaków
  • zioła prowansalskie
  • marchew
  • cukinia
  • czerwona papryka

Sposób przygotowania:

Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie smażymy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy 2 łyżki cukru z 1 łyżką masła. W taki sam sposób postępujemy z surową papryką oraz cukinią. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, rozkładamy na blaszce a następnie polewamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 45 minut. Po upieczeniu solimy.

Zefirek z letniego ogródka.jpg
Zefirek z letniego ogródka.jpg

DESER:

Zefirek z letniego ogródka

Beza Składniki:

  • białka z 4 jaj
  • 200 g cukru

Sposób przygotowania:

Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier tak, aby się rozpuścił. Z ubitej masy formujemy okrągłe bezy. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez 1,5 godziny.

KremSkładniki:

  • 500 ml śmietanki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 laska wanilii
  • truskawki
  • borówki
  • jeżyny

Sposób przygotowania:

Ubijamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i powoli mieszamy, aby powstała gładka masa. Dodajemy startą laskę wanilii.

Wystudzone krążki bezowe smarujemy kremem i układamy pokrojone truskawki oraz borówki, przykrywamy drugim krążkiem bezy na której rozprowadzamy krem. Na kremie układamy ponownie owoce. Gotowe ciastko podajemy talerzu, który dekorujemy musem ze zmiksowanych jeżyn.

podziel się:

Pozostałe wiadomości