PRZYSTAWKA:
Azjatycki monsun Sos Składniki:
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 papryczki chilli
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- woda
Sposób przygotowania:
W garnku rozpuszczamy cukier z taką samą ilością wody. Dodajemy drobno pokrojone 2 papryczki chilli. Gdy płyn zgęstnieje dodajemy sok z limonek, sól, pieprz oraz oliwę. Wszystko intensywnie mieszamy i po ostygnięciu odstawiamy do lodówki.
Sałatka
Składniki:
- 1 opakowanie szpinaku baby
- 200 g sera gorgonzola
- 1 dojrzałe mango
- 250 g krewetek
- kilka owoców liczi
- 4 świeże figi
- świeża kolendra
- masło
- czosnek
Sposób przygotowania:
Dokładnie myjemy i suszymy liście szpinaku., które następnie układamy na talerzu. Na szpinaku układamy pokrojony w 2-centymetrowe kostki ser gorgonzola, oraz mango pokrojone na długie, cienkie paski które układamy na szpinaku i pokrojone w ćwiartki figi i owoce liczi.
Krewetki smażymy na oliwie z dodatkiem chilli i czosnku przez około minutę. Pod koniec smażenia krewetki solimy. Usmażone wykładamy na wierzch sałatki. Sałatkę z krewetkami polewamy przygotowanym sosem całość i posypujemy pokrojoną kolendrą.
O czym szumią knieje
Mięso
Składniki:
- 2 polędwiczki wieprzowe
- 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
- 2 laski cynamonu
- 200 g grzybów
- sól
- pieprz
- masło
- oliwa
Sposób przygotowania:
Polędwiczki doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. Podsmażamy z każdej strony na rozgrzanej oliwie z masłem. Dodajemy wino, grzyby oraz cynamon i dusimy na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Następnie zdejmujemy przykrywkę i redukujemy sos, jeśli nie będzie wystarczająco gęsty dodajemy odrobinę masła. Polędwiczki kroimy w 1,5 cm plasterki i polewamy sosem.
WarzywaSkładniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- zioła prowansalskie
- marchew
- cukinia
- czerwona papryka
Sposób przygotowania:
Marchewkę obieramy i kroimy w paski. Podgotowujemy w osolonej wodzie. Następnie smażymy na patelni, na której wcześniej rozpuszczamy 2 łyżki cukru z 1 łyżką masła. W taki sam sposób postępujemy z surową papryką oraz cukinią. Ziemniaki kroimy w ćwiartki, rozkładamy na blaszce a następnie polewamy oliwą, posypujemy ziołami prowansalskimi i Pieczemy w temperaturze 190°C przez około 45 minut. Po upieczeniu solimy.
DESER:
Zefirek z letniego ogródka
Beza Składniki:
- białka z 4 jaj
- 200 g cukru
Sposób przygotowania:
Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier tak, aby się rozpuścił. Z ubitej masy formujemy okrągłe bezy. Pieczemy w temperaturze 150°C przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100°C i pieczemy przez 1,5 godziny.
KremSkładniki:
- 500 ml śmietanki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 1 laska wanilii
- truskawki
- borówki
- jeżyny
Sposób przygotowania:
Ubijamy śmietankę, dodajemy serek mascarpone i powoli mieszamy, aby powstała gładka masa. Dodajemy startą laskę wanilii.
Wystudzone krążki bezowe smarujemy kremem i układamy pokrojone truskawki oraz borówki, przykrywamy drugim krążkiem bezy na której rozprowadzamy krem. Na kremie układamy ponownie owoce. Gotowe ciastko podajemy talerzu, który dekorujemy musem ze zmiksowanych jeżyn.