„Powrót do korzeni” Magdy Łukasik (Białystok)

Powrót do korzeni
Powrót do korzeni

Sposób przygotowania:

  • Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy
  • Do żółtek dodajemy cukier waniliowy, proszek do pieczenia, banany.
  • Wszystko dokładnie miksujemy na gładką masę, następnie dodajemy białka i borówkę amerykańską i delikatnie mieszamy.
  • Na rozgrzany olej wlewamy masę formując małe placuszki.
  • Usmażone racuszki wykładamy na talerz i polewamy sosem waniliowym.

Sposób przygotowania:

  • Ok. 150ml śmietanki podgrzewamy w rondelku(nie doprowadzamy do wrzenia)
  • Dodajemy utarte wcześniej żółtka z cukrem oraz środek laski wanilii oraz pozostałość laski dla aromatu.
  • Podgrzewamy ok 3 minuty na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia.
podziel się:

Pozostałe wiadomości