„Powolny byk” Magdy Łukasik (Białystok)

Powolny byk
Powolny byk

Sposób przygotowania:

  • Cebulkę podsmażamy na smalcu, gdy się zeszkli dodajemy do naczynia slow cooker.
  • W mące obtaczamy kostki wcześniej pokrojonej wołowiny.
  • Rozgrzewamy średniej wielkości patelnię, dodajemy 1 łyżkę smalcu i równomiernie zrumieniamy wołowinę, następnie przerzucamy ją do naczynia slow cooker.
  • Na rozgrzaną patelnię dodaj kolejną łyżkę smalcu. Przesmażamy na niej paczkę słodkiej papryki w proszku i dodajemy do naczynia.
  • Do naczynia dodajemy wcześniej namoczone grzyby oraz pokrojoną marchewkę , korzeń pietruszki, ziele angielskie, liście laurowe, przecier pomidorowy i podlewamy bulionem.
  • Przykrywamy i gotujemy przez co najmniej 4 godziny.

Sposób przygotowania:

  • Obieramy warzywa i przekładamy do garnka z zimną osoloną wodą.
  • Warzywa gotujemy do miękkości następnie zgniatamy je aby wyszło z nich puree.
  • Doprawiamy dwoma łyżkami masła, 50ml śmietanki, dwoma łyżeczkami chrzanu, szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
podziel się:

Pozostałe wiadomości