Pora na cebulę, Jak ryba w wodzie, Ciastka na bani, czyli fantazyjny stół stomatologa

Pora na cebulę, Jak ryba w wodzie, Ciastka na bani, czyli fantazyjny stół stomatologa
Pora na cebulę, Jak ryba w wodzie, Ciastka na bani, czyli fantazyjny stół stomatologa

MAREK SENATOR

Przystawka:

Pora na cebulę

przygotowanie ciasta i wyrastanie: 2 godziny, pieczenie: 15 minut

Składniki:

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajo
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 50 g tłuszczu

Farsz:

  • 500 g cebuli
  • 500 g pora
  • 3 łyżki oleju
  • 150 g wędzonej szynki
  • 1 opakowanie mozzarelli (3 kulki)

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy pół szklanki mleka, do której wrzucamy rozdrobnione drożdże. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy tłuszcz, dodajemy resztę mleka, mąkę, zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w piórka, pora w półksiężyce. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki o grubości pół centymetra. Na każdym układamy pokrojoną szynkę, usmażoną cebulę z porem i kawałek mozzarelli. Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.

Danie główne

Jak ryba w wodzie

czas przygotowania: 2 godziny

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości