MAREK SENATOR
Przystawka:
Pora na cebulę
przygotowanie ciasta i wyrastanie: 2 godziny, pieczenie: 15 minut
Składniki:
Ciasto:
- 50 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 jajo
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 50 g tłuszczu
Farsz:
- 500 g cebuli
- 500 g pora
- 3 łyżki oleju
- 150 g wędzonej szynki
- 1 opakowanie mozzarelli (3 kulki)
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy pół szklanki mleka, do której wrzucamy rozdrobnione drożdże. Następnie dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Zostawiamy do wyrośnięcia. Roztapiamy tłuszcz, dodajemy resztę mleka, mąkę, zaczyn i zostawiamy do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w piórka, pora w półksiężyce. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy na złoto. Ciasto rozwałkowujemy, wycinamy krążki o grubości pół centymetra. Na każdym układamy pokrojoną szynkę, usmażoną cebulę z porem i kawałek mozzarelli. Pieczemy 15-17 minut w temperaturze 190 stopni.
Danie główne
Jak ryba w wodzie
czas przygotowania: 2 godziny
Autor: TVN
podziel się: