Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku

Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku
Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku

TOMASZ BRATKO

PRZYSTAWKA

Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego

czas przygotowania: 20 minutSkładniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
    • 8 łyżek posiekanych liści świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki
      • 8 przegrzebków
        • sól
          • pieprz

            Sposób przygotowania:

            Przegrzebki wyjmujemy z muszli i czyścimy z niepotrzebnych części, pozostawiając jedynie białe mięso. Muszle dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Przegrzebki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez około jedną minutę, aż mięso zarumieni się z każdej strony, a w środku będzie miękkie. Usmażone przegrzebki podajemy w muszlach wraz z salsą pomidorową i grzankami czosnkowymi.

            Pomidorowa salsa

            Składniki:

            • 1 ząbek czosnku
              • oliwa z oliwek do smażenia
                • 300 g dojrzałych pomidorów
                  • sól
                    • pieprz
                      • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
                        • bazylia
                          • kolendra
                            • natka pietruszki

                              Sposób przygotowania:

                              Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Czosnek szklimy, następnie zdejmujemy z ognia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Pokrojony miąższ pomidorów dokładnie odsączamy i przekładamy do miski. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy je z octem winnym, oliwą z podsmażonym czosnkiem oraz posiekaną bazylią, kolendrą i natką pietruszki. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy na 20 minut.

                              Grzanki czosnkowe

                              Składniki:

                              • bagietka francuska
                                • 1 ząbek czosnku
                                  • oliwa z oliwek

                                    Sposób przygotowania:

                                    Kromki bagietki francuskiej nacieramy obranym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie grillujemy je w piekarniku do zarumienienia.

                                    Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego
                                    Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego

                                    DANIE GŁÓWNE

                                    Włoski grill

                                    czas przygotowania: 1,5 godziny

                                    Składniki:

                                    • 4 steki z miecznika
                                      • kostka bulionowa drobiowa bądź warzywna
                                        • 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
                                          • mała puszka anchois
                                            • natka pietruszki
                                              • 2 łyżki stołowe kaparów
                                                • pół puszki suszonych pomidorów
                                                  • 1 ząbek czosnku
                                                    • pieprz do smaku
                                                      • sól

                                                        Sposób przygotowania:

                                                        Steki z miecznika płuczemy, następnie nacieramy z obu stron oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy bulion drobiowy bądź warzywny. Dolewamy białe wino, dorzucamy anchois, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory oraz obrany ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż powstanie jednolity, rzadki sos. W trakcie gotowania dokładnie mieszamy.

                                                        Patelnię grillową nacieramy oliwą. Steki grillujemy z obu stron przez około 10 minut do zarumienienia. Podsmażoną rybę kładziemy na patelnię i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Rybę dusimy przez około 10 minut. Podajemy z caponatą i pieczonymi ziemniakami.

                                                        Caponata

                                                        Składniki:

                                                        • 2 bakłażany
                                                          • 2 cebule
                                                            • 3 łodygi selera naciowego
                                                              • 2 papryki
                                                                • 1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki
                                                                  • 1 łyżka kaparów
                                                                    • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
                                                                      • 1 łyżka rodzynek
                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                          • oliwa
                                                                            • sól
                                                                              • pieprz
                                                                                • cukier
                                                                                  • ocet winny

                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                    Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a seler na centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, po czym dodajemy seler, paprykę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Na koniec dodajemy pomidory i całość dusimy przez ok. 10 minut. Bakłażany pokrojone w dużą kostkę smażymy na złoto na drugiej patelni, a następnie łączymy z resztą warzyw. Dodajemy do całości kapary, pokrojone oliwki oraz sparzone i odsączone rodzynki. Doprawiamy cukrem i octem winnym do smaku, po czym caponatę wystudzamy. Podajemy na talerzu obok ryby.

                                                                                    Pieczone ziemniaki

                                                                                    Składniki:

                                                                                    • 4 ziemniaki
                                                                                      • pół kostki masła
                                                                                        • 2 ząbki czosnku
                                                                                          • bazylia
                                                                                            • natka pietruszki

                                                                                              Sposób przygotowania:

                                                                                              Na patelni przygotowujemy masło czosnkowe: roztapiamy masło, dodajemy rozdrobniony czosnek, bazylię oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

                                                                                              Ziemniaki gotujemy w koszulkach na półtwardo. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, gdy się zarumienią. Podajemy w otwartej do połowy folii aluminiowej. Na samej górze wykonujemy nacięcie, w którym umieszczamy kawałek masła czosnkowego. Gotowe ziemniaki umieszczamy na talerzu obok ryby i caponaty.

                                                                                              Włoski grill
                                                                                              Włoski grill

                                                                                              DESER

                                                                                              Truskawkowe niebo

                                                                                              czas przygotowania: 1,5 godzinyCiasto biszkoptowe

                                                                                              Składniki:

                                                                                              • 4 jajka
                                                                                                • 4 łyżki gorącej wody
                                                                                                  • 125 dag cukru
                                                                                                    • 125 dag mąki
                                                                                                      • szczypta soli
                                                                                                        • szczypta proszku do pieczenia

                                                                                                          Sposób przygotowania:

                                                                                                          Żółtka jaj ubijamy z wodą, cukrem i solą do uzyskania pulchnej masy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec raz jeszcze wszystko mieszamy, starając się nie rozbić piany. Otrzymane ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

                                                                                                          Krem

                                                                                                          Składniki:

                                                                                                          • 50 dag truskawek lub malin
                                                                                                            • 1 szklanka śmietany 30%
                                                                                                              • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
                                                                                                                • 3 łyżki cukru
                                                                                                                  • cukier puder

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    Owoce miksujemy z cukrem. Galaretkę sporządzamy według przepisu producenta, używając jedynie połowy zalecanej na etykiecie wody. Galaretkę ostudzamy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem owocowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy cztery łyżki do dekoracji, a resztę dodajemy do owocowej masy.

                                                                                                                    Upieczone ciasto biszkoptowe wyjmujemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijamy gorące jeszcze ciasto w rulon. Kiedy ciasto ostygnie, rozwijamy je, nakładamy na wierzch owocowy krem i ponownie je zwijamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odłożoną na bok bitą śmietaną. Możemy je również przybrać owocami i listkiem mięty.

                                                                                                                    Truskawkowe niebo
                                                                                                                    Truskawkowe niebo

                                                                                                                    Autor: TVN

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości

                                                                                                                    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                                                    Pizzaiolo Valerio Valle zdradził sekretny przepis na idealną pizzę!

                                                                                                                    Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                                                    Niezwykłe Stany Prokopa: Motocyklowa Ewangelia - Jezusowi Żołnierze z Denver

                                                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                    Kogo zobaczymy w półfinałach "Mam Talent!"? Oto lista zwycięzców

                                                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                    Pierwszy utwór nie spodobał się. Po drugim Marcin Prokop wcisnął ZŁOTY PRZYCISK

                                                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                    Czy Kamil i Zuza z "Na Wspólnej" będą znowu razem? Co czeka rodzinę Hofferów?

                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!

                                                                                                                    Zgłoś się na casting do nowego sezonu Top Model!