TOMASZ BRATKO
PRZYSTAWKA
Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego
czas przygotowania: 20 minutSkładniki:
- 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
- 8 łyżek posiekanych liści świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki
- 8 przegrzebków
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
Przegrzebki wyjmujemy z muszli i czyścimy z niepotrzebnych części, pozostawiając jedynie białe mięso. Muszle dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Przegrzebki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez około jedną minutę, aż mięso zarumieni się z każdej strony, a w środku będzie miękkie. Usmażone przegrzebki podajemy w muszlach wraz z salsą pomidorową i grzankami czosnkowymi.
Pomidorowa salsa
Składniki:
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek do smażenia
- 300 g dojrzałych pomidorów
- sól
- pieprz
- 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
- bazylia
- kolendra
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Czosnek szklimy, następnie zdejmujemy z ognia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Pokrojony miąższ pomidorów dokładnie odsączamy i przekładamy do miski. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy je z octem winnym, oliwą z podsmażonym czosnkiem oraz posiekaną bazylią, kolendrą i natką pietruszki. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy na 20 minut.
Grzanki czosnkowe
Składniki:
- bagietka francuska
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Kromki bagietki francuskiej nacieramy obranym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie grillujemy je w piekarniku do zarumienienia.
DANIE GŁÓWNE
Włoski grill
czas przygotowania: 1,5 godziny
Składniki:
- 4 steki z miecznika
- kostka bulionowa drobiowa bądź warzywna
- 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
- mała puszka anchois
- natka pietruszki
- 2 łyżki stołowe kaparów
- pół puszki suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- pieprz do smaku
- sól
Sposób przygotowania:
Steki z miecznika płuczemy, następnie nacieramy z obu stron oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy bulion drobiowy bądź warzywny. Dolewamy białe wino, dorzucamy anchois, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory oraz obrany ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż powstanie jednolity, rzadki sos. W trakcie gotowania dokładnie mieszamy.
Patelnię grillową nacieramy oliwą. Steki grillujemy z obu stron przez około 10 minut do zarumienienia. Podsmażoną rybę kładziemy na patelnię i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Rybę dusimy przez około 10 minut. Podajemy z caponatą i pieczonymi ziemniakami.
Caponata
Składniki:
- 2 bakłażany
- 2 cebule
- 3 łodygi selera naciowego
- 2 papryki
- 1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki
- 1 łyżka kaparów
- 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka rodzynek
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- sól
- pieprz
- cukier
- ocet winny
Sposób przygotowania:
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a seler na centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, po czym dodajemy seler, paprykę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Na koniec dodajemy pomidory i całość dusimy przez ok. 10 minut. Bakłażany pokrojone w dużą kostkę smażymy na złoto na drugiej patelni, a następnie łączymy z resztą warzyw. Dodajemy do całości kapary, pokrojone oliwki oraz sparzone i odsączone rodzynki. Doprawiamy cukrem i octem winnym do smaku, po czym caponatę wystudzamy. Podajemy na talerzu obok ryby.
Pieczone ziemniaki
Składniki:
- 4 ziemniaki
- pół kostki masła
- 2 ząbki czosnku
- bazylia
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Na patelni przygotowujemy masło czosnkowe: roztapiamy masło, dodajemy rozdrobniony czosnek, bazylię oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki do stwardnienia.
Ziemniaki gotujemy w koszulkach na półtwardo. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, gdy się zarumienią. Podajemy w otwartej do połowy folii aluminiowej. Na samej górze wykonujemy nacięcie, w którym umieszczamy kawałek masła czosnkowego. Gotowe ziemniaki umieszczamy na talerzu obok ryby i caponaty.
DESER
Truskawkowe niebo
czas przygotowania: 1,5 godzinyCiasto biszkoptowe
Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki gorącej wody
- 125 dag cukru
- 125 dag mąki
- szczypta soli
- szczypta proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Żółtka jaj ubijamy z wodą, cukrem i solą do uzyskania pulchnej masy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec raz jeszcze wszystko mieszamy, starając się nie rozbić piany. Otrzymane ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Krem
Składniki:
- 50 dag truskawek lub malin
- 1 szklanka śmietany 30%
- 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
- 3 łyżki cukru
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Owoce miksujemy z cukrem. Galaretkę sporządzamy według przepisu producenta, używając jedynie połowy zalecanej na etykiecie wody. Galaretkę ostudzamy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem owocowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy cztery łyżki do dekoracji, a resztę dodajemy do owocowej masy.
Upieczone ciasto biszkoptowe wyjmujemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijamy gorące jeszcze ciasto w rulon. Kiedy ciasto ostygnie, rozwijamy je, nakładamy na wierzch owocowy krem i ponownie je zwijamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odłożoną na bok bitą śmietaną. Możemy je również przybrać owocami i listkiem mięty.
Autor: TVN