Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku

Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku
Pomidorowa salsa, włoski grill, truskawkowe niebo-rajskie smaki dyrektora banku

TOMASZ BRATKO

PRZYSTAWKA

Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego

czas przygotowania: 20 minutSkładniki:

  • 50 ml oliwy z oliwek extra virgin
  • 8 łyżek posiekanych liści świeżej bazylii, kolendry i natki pietruszki
  • 8 przegrzebków
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Przegrzebki wyjmujemy z muszli i czyścimy z niepotrzebnych części, pozostawiając jedynie białe mięso. Muszle dokładnie myjemy z zewnątrz i wewnątrz. Przegrzebki doprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na dobrze rozgrzanej oliwie z oliwek przez około jedną minutę, aż mięso zarumieni się z każdej strony, a w środku będzie miękkie. Usmażone przegrzebki podajemy w muszlach wraz z salsą pomidorową i grzankami czosnkowymi.

Pomidorowa salsa

Składniki:

  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • 300 g dojrzałych pomidorów
  • sól
  • pieprz
  • 1,5 łyżki czerwonego octu winnego
  • bazylia
  • kolendra
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Drobno posiekany czosnek wrzucamy na patelnię z dobrze rozgrzaną oliwą z oliwek. Czosnek szklimy, następnie zdejmujemy z ognia. Pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Pokrojony miąższ pomidorów dokładnie odsączamy i przekładamy do miski. Pomidory doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy je z octem winnym, oliwą z podsmażonym czosnkiem oraz posiekaną bazylią, kolendrą i natką pietruszki. Po wymieszaniu wszystkich składników odstawiamy na 20 minut.

Grzanki czosnkowe

Składniki:

  • bagietka francuska
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Kromki bagietki francuskiej nacieramy obranym ząbkiem czosnku i skrapiamy oliwą z oliwek. Następnie grillujemy je w piekarniku do zarumienienia.

Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego
Pomidorowa salsa w towarzystwie świętego

DANIE GŁÓWNE

Włoski grill

czas przygotowania: 1,5 godziny

Składniki:

  • 4 steki z miecznika
  • kostka bulionowa drobiowa bądź warzywna
  • 1/4 szklanki białego półwytrawnego wina
  • mała puszka anchois
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki stołowe kaparów
  • pół puszki suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • pieprz do smaku
  • sól

Sposób przygotowania:

Steki z miecznika płuczemy, następnie nacieramy z obu stron oliwą z oliwek, pieprzem i solą. Rybę odstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy bulion drobiowy bądź warzywny. Dolewamy białe wino, dorzucamy anchois, natkę pietruszki, kapary, suszone pomidory oraz obrany ząbek czosnku. Całość gotujemy, aż powstanie jednolity, rzadki sos. W trakcie gotowania dokładnie mieszamy.

Patelnię grillową nacieramy oliwą. Steki grillujemy z obu stron przez około 10 minut do zarumienienia. Podsmażoną rybę kładziemy na patelnię i zalewamy przygotowanym wcześniej sosem. Rybę dusimy przez około 10 minut. Podajemy z caponatą i pieczonymi ziemniakami.

Caponata

Składniki:

  • 2 bakłażany
  • 2 cebule
  • 3 łodygi selera naciowego
  • 2 papryki
  • 1 szklanka posiekanych pomidorów bez skórki
  • 1 łyżka kaparów
  • 2 łyżki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka rodzynek
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet winny

Sposób przygotowania:

Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, a seler na centymetrowe kawałki. Na rozgrzanej oliwie dusimy cebulę, po czym dodajemy seler, paprykę oraz rozgnieciony ząbek czosnku. Na koniec dodajemy pomidory i całość dusimy przez ok. 10 minut. Bakłażany pokrojone w dużą kostkę smażymy na złoto na drugiej patelni, a następnie łączymy z resztą warzyw. Dodajemy do całości kapary, pokrojone oliwki oraz sparzone i odsączone rodzynki. Doprawiamy cukrem i octem winnym do smaku, po czym caponatę wystudzamy. Podajemy na talerzu obok ryby.

Pieczone ziemniaki

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • pół kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • bazylia
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Na patelni przygotowujemy masło czosnkowe: roztapiamy masło, dodajemy rozdrobniony czosnek, bazylię oraz natkę pietruszki. Dokładnie mieszamy, a następnie odstawiamy do lodówki do stwardnienia.

Ziemniaki gotujemy w koszulkach na półtwardo. Następnie zawijamy je w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, gdy się zarumienią. Podajemy w otwartej do połowy folii aluminiowej. Na samej górze wykonujemy nacięcie, w którym umieszczamy kawałek masła czosnkowego. Gotowe ziemniaki umieszczamy na talerzu obok ryby i caponaty.

Włoski grill
Włoski grill

DESER

Truskawkowe niebo

czas przygotowania: 1,5 godzinyCiasto biszkoptowe

Składniki:

  • 4 jajka
  • 4 łyżki gorącej wody
  • 125 dag cukru
  • 125 dag mąki
  • szczypta soli
  • szczypta proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Żółtka jaj ubijamy z wodą, cukrem i solą do uzyskania pulchnej masy. Z białek ubijamy pianę i dodajemy ją do przygotowanej wcześniej masy. Dokładnie mieszamy, dodając stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec raz jeszcze wszystko mieszamy, starając się nie rozbić piany. Otrzymane ciasto układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Krem

Składniki:

  • 50 dag truskawek lub malin
  • 1 szklanka śmietany 30%
  • 1 galaretka truskawkowa lub malinowa
  • 3 łyżki cukru
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Owoce miksujemy z cukrem. Galaretkę sporządzamy według przepisu producenta, używając jedynie połowy zalecanej na etykiecie wody. Galaretkę ostudzamy i mieszamy z przygotowanym wcześniej musem owocowym. Śmietanę ubijamy na sztywno. Odkładamy cztery łyżki do dekoracji, a resztę dodajemy do owocowej masy.

Upieczone ciasto biszkoptowe wyjmujemy na czystą ściereczkę posypaną cukrem pudrem. Zdejmujemy papier do pieczenia i za pomocą ściereczki zwijamy gorące jeszcze ciasto w rulon. Kiedy ciasto ostygnie, rozwijamy je, nakładamy na wierzch owocowy krem i ponownie je zwijamy. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem i ozdabiamy odłożoną na bok bitą śmietaną. Możemy je również przybrać owocami i listkiem mięty.

Truskawkowe niebo
Truskawkowe niebo

Autor: TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości